Glavni inspektor MUP-a švercovao kriminalca

Prošle sedmice MUP RS proveo je veliku akciju pod palicom Tužilaštva BiH u kojoj je uhapšen i Nedeljko Lubura, glavni inspektor MUP-a RS.

Republika Srpska 17.08.2022 | 10:36
Glavni inspektor MUP-a švercovao kriminalca

Pored njega uhapšeni su još Ivan Mijatović te Bojan Roguljić. Oni su uhapšeni nakon što su iz Europola i FBI-ja stigli podaci sa dešifrirane Sky aplikacije, a zanimljiva je epizoda koju je MUP RS zadokumentovao i zbog koje je podnesen izvještaj o počinjenu krivičnog djela protiv ove trojice.

Prema dokumentu koji je u psojedu Raporta, oni su činili dio organizirane kriminalne grupe koju je vodio Ivan Mijatović.

Inspektor MUP-a u gepeku švercuje kriminalca

U jednom trenutku Mijatović se nalazio u Sloveniji, a trebao je ‘poslovno’ doći u BiH. Tad na scenu nastupa Lubura, koji koristeći službeno vozilo MUP-a RS odlazi u Sloveniju i Mijatovića stavlja u gepek te ga ‘švercuje’ u BiH.

“Postupajući po nalogu Mijatovića Ivana, osumnjičeni Roguljić Bojan i Lubura Nedeljko su dana 16.12.2020. godine izvršili krijumčarenje Ivana Mijatovića iz Republike Slovenije u Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je za navedenim raspisana međunarodna Interpol potjernica, od dana 13.03.2017. godine, a zbog krivičnog djela Ubistvo u pokušaju.

Dana 16.12.2020. godine, policijski službenik Nedeljko Lubura, je zajedno sa Bojanom Roguljićem, bez prethodnog ovlaštenja, suprotno odredbama zakona i pravilnika, zloupotrebivši službenu legitimaciju, kao i imovinu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, službenim vozilom ’Renault – Megane’, vlasništvo MUP-a RS, preko graničnih prelaza Stara Gradišaka i Bregana otišao u Republiku Sloveniju, odakle je u navedenom vozilu, preko graničnog prelaza Stara Gradiška u Bosnu i Hercegovinu, prokrijumčario Ivana Mijatovića u prtljažniku automobila, čime je izbjegao redovnu graničnu kontrolu i evidentiranje prelaska granice za navedeno lice”, navodi se u dokumentu.

Nije tu kraj.

Lubura se naravno potrudio da notornog kriminalca Mijatovića zaštiti i sakrije u Banjoj Luci.

“Nakon što su osumnjičenog Mijatović Ivana prokrijumčarili na teritoriju BiH, osumnjičeni Roguljić Bojan i Lubura Nedeljko su navedenog smjestili na teritoriju Banja Luke, tačnije u mjestu Jablan bb, Grad Laktaši, u kući koju koristi osumnjičeni Roguljić Bojan, gdje su mu osumnjičeni pružali logistiku i zaštitu prilikom boravka i kretanja na području Bosne i Hercegovine, a naročito sumnjičeni Lubura Nedeljko koji je tom prilikom koristio ovlaštenja koja je imao kao policijski službenik MUP-a RS”, piše dalje.

Mijatovića pribavio i lažni identitet

Kako bi se jednostavnije kretao i odrađivao poslove, Mijatović je sebi pribavio lažni identitet i dokumenta.

“Ivan Mijatović je u cilju prikrivanja vlastitog identiteta, na neutvrđen način, u Bosni i Hercegovini pribavio novi identitet, a zatim i putnu ispravu, na ime Žarko Mlinarević, sin Miše, rođen 25.07.1983. godine u Sarajevu, JMB 2507983170190, sa prijavljenim prebivalištem u Bihaću, Kamenica, ulica Mula Mustafe Beškije 54, sa namjerom da na taj način izbjegne lišenje slobode zbog raspisane interpolove potjernice i obezbjedi sebi nesmetano kretanje na području Bosne i Hercegovine i drugih zemalja”, piše u dokumentu koji je u posjedu Raporta.

MUP RS dalje navodi kako će provjeriti kako je Mijatović došao do novog identiteta, pa čak i dokumentacije na novo ime.

U dokumentu koji je u Raportovom posjedu dalje se navodi kako je sve razotkriveno preko Sky aplikacije. Detaljno se opisuje kako je Mijatović uopće završio u Sloveniji, ali i kako je tekao dogovor da ga Lubura šverca u gepeku vozila MUP-a RS.

Putešestvije iz Španije do Slovenije, pa do BiH u gepeku

“Na osnovu izvršene analize sadržaja komunikacija ostvarenih putem ’Sky Ecc’ utvrđeno je da su se Ivan Mijatović (državljanin Republike Crne Gore) i Marko Čolović (državljanin Republike Srbije) do dana 09.12.2020. godine nalazili na području Kraljevine Španije, gdje su po njih dana 08.12.2020. godine, iz Bosne i Hercegovine sa putničkim vozilom ’VW Touareg’, sive boje, došli Bojan Roguljić, Marko Anušić i Igor Miladinović (državljanin Republike Srbije).

Dana 09.12.2020. godine sa putničkim vozilom ’WW Touareg’ iz Španije prema Bosni i Hercegovini putuju Marko Anušić, Marko Čolović i Igor Miladinović, dok u istom vremenskom periodu na relaciji do Ljubljane u Republici Sloveniji sa putničkim vozilom ’Porche’ registarskih oznaka WIKG9 (SR NJemačka) putuju Bojan Roguljić i Ivan Mijatović.

Dana 11.12.2020. godine u ranim jutarnjim časovima prema Bosni i Hercegovini iz Republike Slovenije, sa putničkim vozilom ’WW Touareg’ nastavljaju Marko Anušić, Marko Čolović i Igor Miladinović, dok Bojan Roguljić i Ivan Mijatović ostaju u Republici Sloveniji sa ciljem pronalaska načina kako bi ilegalno iz Republike Slovenije u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili Ivana Mijatovića, za kojim je u to vrijeme na snazi međunarodna interpolova potraga. Nakon što nisu našli način da prebace Ivana Mijatovića u Republiku Hrvatsku Bojan Roguljić dana 12.12.2020. godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu, dok Mijatović ostaje na području Republike Slovenije”, detaljno se opisuje u dokumentu MUP-a RS.

Provjera Porchea

Dalje se opisuje kako je Roguljić 13.12.2020. godine organizirao pregled vozila ’Porche’, sa ciljem utvrđivanja eventualnog prisustva GPS i prislušnih uređaja postavljenih od strane policije.

Tad u igru uzlazi inspektor MUP-a RS Nedeljko Lubura, koji u to vrijeme obavlja funkciju načelnika Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu.

Njih dvojica se sastaju kako bi dogovorili da iz Republike Slovenije u Bosnu i Hercegovinu, u službenom vozilu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dovezu Mijatovića.

“Iz sadržaja komunikacija ostvarenih u vremenskom periodu od 13.12.2020. godine do 16.12.2020. godine vidljiv je veliki broj komunikacija koje se odnose na dogovor oko realizacije aktivnosti oko krijumčarenja Ivana Mijatovića u Bosnu i Hercegovinu, a iz kojih proizilazi da isti planiraju da Mijatovića dovezu u Bosnu i Hercegovinu na način da Bojan Roguljić i Nedeljko Lubura odu po njega u Ljubljanu sa službenim vozilom, te ga preko graničnih prelaza prevezu u prtljažniku vozila. Na osnovu sadržaja komunikacija vidljivo je da je do realizacije navedenih aktivnosti došlo dana 16.12.2020. godine, kada su Bojan Roguljić i Nedeljko Lubura sa putničkim vozilom ’Renault – Megane’, vlasništvo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, iz Bosne i Hercegovine otišli u Republiku Sloveniju gdje su se u Ljubljani na adresi Krakovski nasip broj 10 sastali sa Mijatovićem, kojeg su po tome dovezli u Bosnu i Hercegovinu”, ističe se u istom dokumentu.

Istražitelji MUP-a RS dalje navode kako je prepiska iz Sky aplikacije potvrđena i podacima MUP-a Hrvatske iz kojih je vidljivo da su Bojan Roguljić i Nedeljko Lubura evidentirani prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Stara Gradiška dana 16.12.2020. godine u 11.05 sati, a po tome prilikom izlaza iz Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju na graničnom prelazu Bregana istog dana u 12.35 sati.

“Dok je njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu evidentiran na graničnom prelazu Stara Gradiška istog dana u 19.49 časova. Iz navedenog je vidljivo da Ivan Mijatović nije evidentiran prilikom granične kontrole iz čega proizilazi da se isti prilikom prelaska granice nalazio u prtljažniku vozila, što je i bio prvobitni plan”, piše u dokumentu.

Provjerali je li novo ime ‘čisto’

Što se tiče dokumentacije koju je Mijatović imao na drugo ime, istražitelji navode da je Lubura provjeravao da li je novo ime koje će Mijatović u dokumentima nositi ispravno i da li je ‘čisto’.

Lubura je tako od svojih podređenih tražio da se ime Žarko Mlinarević provuče kroz sistem IDEEA kako

“Naime, osumnjičeni Nedeljko Lubura je navedene provjere tražio kako bi provjerio da li su dokumenti izdati na ime Mlinarević Žarko još uvjek važeći, odnosno da li eventualno poništeni i da li postoji potraga za lice pod navedeni identitetom, što je vidljivo iz ostvarenih komunikacija putem ‘Sky Ecc’ aplikacije između osumnjičenih Bojana Roguljića i Ivana Mijatovića”, piše u dokumentu.

Na kraju, u izvještaju se navodi, kako je kasnijom provjerom utvrđeno i da Lubura nije imao nalog za službeno putovanje na dan kada je iz Slovenije krijumčario Mijatovića.

(Raport)

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Rajko

17.08.2022 08:51

Ovdje nešto ne razumijem.....prije nekoliko godina afera dali obezbjeđenje glavonje smije da nosi oružje kada ga prate kroz federaciju ili ne.....ovaj sjeda u sluzbeno vozilo i prolazi jednu eu državu da bi došao u drugu i niko ga ne pregleda....službeno auto je samo u Bosni a van Bosne je obicno putnicko osim ako nije najavljeno

ODGOVORITE
Name

Uzas

17.08.2022 09:35

Ti bi inspektore trebao prodavati toalet papir ispred wc e toliko si zasluzio visoku funkciju, dram te bilo.

Name

XXXL

17.08.2022 09:43

Lubura je visoki funkcionerMUP_a RS, što govori da je njegov odlazak u drugu državu po kriminalca morao biti organizovđan u vrhu ministarstva. Samo naivan može vjerovati da cijeli MUP nije jedna organizovana narko kriminalna organizacija, pa i vlada. Čudo da Kusturić nije digao helikopter i odradio to.

Name

ŽIKAŽ

17.08.2022 10:03

Dragan Mektić, svako svome jatu, Mekta pojačaćeš druga Neškovića i TREĆI PUT, put droge, kriminala, šverca, ????????

Name

Re

17.08.2022 10:19

Ovo je za ostavku ministra. Izgleda njega samo radari zanimaju.

Name

ako to rade..

17.08.2022 17:19

oni vodeći iz mup.a,šta očekivati od podčinjenih

Name

OSA

17.08.2022 08:56

Nemoguće??Zar i to.aaaaaa,lažu jel.da!

ODGOVORITE
Name

Lemi

17.08.2022 11:52

A Tomić i Brkljač, vlasnici EuroExpressa, AWG, Bizzare Diverse bara, Kafane i još par manjih biznisa. Kako običan radnik obezbjeđenja u tržnim centru preko noći postane multimilioner?

Name

Vrijednoradi

17.08.2022 09:01

Ha ha da nisu stranci trazili nasa policija postena nikada otkrila nebi

ODGOVORITE
Name

Eu pol

18.08.2022 07:33

Sreća rukovodi Europol naši su samo asistenata.

Name

Nenad

17.08.2022 09:03

Dovoljno je da mu vidis pogled i jasno se vidi da je kriminalac.Ima njih jos koliko hoces tako da ce ga oni osloboditi.

ODGOVORITE
Name

Nenadano

17.08.2022 21:37

A,meni baš izgleda kao da mu ne bi smio povjeriti 4 ovce na čuvanje .

Name

Uroš

17.08.2022 09:04

Glasajte za Dodika sve su to njegove fukare.Koliko su pošteni odmah u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Borac

17.08.2022 09:08

Eto nase casne policije (cast izuzecima a ima ih )cime se sve sluze kao i registrovani kriminalci nekaze se dzaba leglo kriminala je upravo kod onih koji bi trebalo da se protiv toga bore a ovog vinovnika najostrije osuditi da bude primjer za ubuduce sta ih ceka ako se nesto slicno ponovi a sigurno je da tpga ima jos mnogo

ODGOVORITE
Name

Bas

17.08.2022 09:37

Ko se vozio u autu predsjednice u Mostaru to se ne zna, Zeljka svezala jezik. Odvratni ste. Znate li to?

Name

Fenix

17.08.2022 09:09

Ako ta sva istraga ide preko MUPa RS,tu se onda mnogi zaobilaze.Pa i ove rasprodaje još toga malo što je ostalo u Republici Srpskoj služi da se uzme keš liva dok su vlast.

ODGOVORITE
Name

Pero

17.08.2022 09:12

Ima li u ovoj policiji iko pošten..pa ovo je kao Kolumbija.

ODGOVORITE
Name

TRTO

17.08.2022 09:15

Veoms brzo će na red doći ii sin Igor,saradnik Prointera,kako tata kaže. Pa neka mu je sa srećom

ODGOVORITE
Name

Veteran

17.08.2022 09:21

A kako je prelazi u Hrvatsku, te njihove službene tamo vaze isto koao moja zdravstvena knjižica.

ODGOVORITE
Name

Arsa

17.08.2022 09:24

Sram ga bilo kalja uniformu i te zvezdice koje je nosio.obraz mu kao đon

ODGOVORITE
Name

Aloo

17.08.2022 10:18

Da je samo on,svi ti sa visokim platama i cinovima su povlastemi u nekom kriminalu

Name

Milos

17.08.2022 10:47

Vaze druze sluzbene svagdje u normalnom svijetu, samo sto mi nismo normalni, u tome je razlika, ito ogromna.

Name

Jerko

17.08.2022 10:08

Zašto se ne isprovjerava kako su rukovodioci PU Istočno Sarajevo pružali zaštitu Radoju Zviceru dok je boravio u Lukavici, kao i njegovoj suprugi Tamari dok je skijala na Jahorini. Po čijem nalogu je to uradjeno ili su samoinicijativno preduzeli radnje, kao ćto preduzimaju niz drugih nezakonitih radnji i pune dzepove.

ODGOVORITE
Name

Miki

17.08.2022 10:08

Da li ce Lukac odgovarati kao ministar za prekoracenje ovlastenja sto se cika dragstes hapsi preventivno kada dodik dolazi u bn?

ODGOVORITE
Name

Fenix

17.08.2022 10:29

Znači ako me nekad policija privede na ispitivanje isto ko da me priveo Pavlo Eskobaro .Unaprijed znam kako ću proći.Nedaj bože privodjenja.

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

17.08.2022 10:37

Korupcija i kriminal na sve strane! Dokle vise.

ODGOVORITE
Name

Sve

17.08.2022 10:41

Za kes covjek radi , naplaceno je to debelo

ODGOVORITE
Name

udbaš

17.08.2022 10:52

kakve face kod ovih mupovaca.

ODGOVORITE
Name

Realnost

17.08.2022 10:55

Je li vam sad jasno kako je teško biti običan policajac ili specijalac ako imate sefove koji su u službi kriminala ,vi pišete izveštaj i informaciju koja dolazi direktno njima na ruke da li ste svesni toga mnogi policajci su ubijeni zbog toga neki dobili otkaže jer niko iza njih ne stoji.Sindiikat je formalna jer ljudi u sindikatu su kupljeni ,imaju benfite i ćute.Tako je i sa policijskim odborima sve go kriminalac zna se šta sme da se obori a šta ne šta će da se sakrije a šta ne.

ODGOVORITE
Name

borac

17.08.2022 11:27

Ako je u policiji racunaj da je i sam kriminalac.Takvu imamo vlast i policiju a tek sudstvo.

ODGOVORITE
Name

Mitar

17.08.2022 11:39

Postavili stotine radara i kamera da pljačkaju sirotinju pa im ni to nije dovoljno već štite dilere i rade sa njima....

ODGOVORITE
Name

seki

17.08.2022 12:27

nikakvo cudo, tako je sudija osnovnog suda u Brckom, Nebojsa Savic stitio i savjetovao presuđenog kriminalca Radenka Nikolica kako da se ponasa na sudu i kakve izjave da daje, i sarađivao sa tuziocem Tepavcevicem, samo da bi odbranili kriminalca Nikolica a osudili drugog ne dužnog čovjeka, bagra smrdljiva pravosudna

ODGOVORITE
Name

Živa žera

17.08.2022 15:03

Alal vera vizionaru! Otvorili ti se vidici pred izbore kao ženi "ona stvar" pred porod! Otvor počinje od dva prsta, da li je i kod tebe isto, dva prsta ispred nosa?

ODGOVORITE
Name

Bojana

17.08.2022 15:24

Koja banda u vrhu MUP-a , pozavidjeli bi im Escobar i njegovi!! Isao covjek na neke pregovore u Slo ili samo sjedne u sluzbeno vozilo i odleprsa bez naloga?? Ostanu li jos jedan mandat, kraj je postenim ljudima

ODGOVORITE
Name

Sve

17.08.2022 15:36

Je to iz miljea crvene sekte. To je njima kao popiti piće. Sve je to uvezao do perfekcije. Na kraju ništa od sankcija za lopove zato što ih lopovi štite, pesma lopov lopovu....

ODGOVORITE
Name

Hugo

17.08.2022 15:40

Ovaj krio kriminalca,neki uhapšeni za drogu,ona nesretnica gura vibrator,suspendovanih koliko hoćeš kakav je to MUP.Čast velikom broju poštenih policajaca.

ODGOVORITE
Name

Goja

17.08.2022 15:49

Kakva je odgovornost Milosava Savkovica kao rukovodica Sluzbom, u vrijeme dok njegov saradnik vrsi krivicna djela Organizovanog kriminala na vise teritorija u radnom vremenu? Da li se to ispituje, ili to ide pod tepih? Molim za odgovor, Milo(save)(money), hvala!

ODGOVORITE
Name

irvas

17.08.2022 18:10

Kad sve sagledaš Republika Srpska leglo lopova, krimknalaca, švercera, uhljeba, narkomana i svog drugog zla. Treba probati 10 god zstvoriti sve institucijebi biti u sastavu BiH. Možda se i ercegovci i muje uozbilje.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

17.08.2022 18:16

Da,to je ta Lukačeva garda..visoko odlikovani inspektori koje je lično postavio i odlikovo,za "zasluge"organizaciji.

ODGOVORITE
Name

Graha diler sa znackom

17.08.2022 21:30

Kad pada ?

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

18.08.2022 06:08

Inspektor samo izvršavao zadatak koji mu je dat.sve je to dogovor krupnih somova...

Name

BOB ROCK

18.08.2022 07:59

Jeste vi smiješni, a šta očekujete od policijskih službenika kojima je vrhovni komandant švercer i to ratni

ODGOVORITE
Name

Slobodanka Đurđević Kovačević

19.08.2022 00:49

Tog Bojana Roguljića treba ispitati i o Borisu Kovačević.

ODGOVORITE