Главни инспектор МУП-а шверцовао криминалца

Прошле седмице МУП РС провео је велику акцију под палицом Тужилаштва БиХ у којој је ухапшен и Недељко Лубура, главни инспектор МУП-а РС.

Република Српска 17.08.2022 | 10:36
Главни инспектор МУП-а шверцовао криминалца

Поред њега ухапшени су још Иван Мијатовић те Бојан Рогуљић. Они су ухапшени након што су из Еуропола и ФБИ-ја стигли подаци са дешифриране Скy апликације, а занимљива је епизода коју је МУП РС задокументовао и због које је поднесен извјештај о почињену кривичног дјела против ове тројице.

Према документу који је у псоједу Рапорта, они су чинили дио организиране криминалне групе коју је водио Иван Мијатовић.

Инспектор МУП-а у гепеку шверцује криминалца

У једном тренутку Мијатовић се налазио у Словенији, а требао је ‘пословно’ доћи у БиХ. Тад на сцену наступа Лубура, који користећи службено возило МУП-а РС одлази у Словенију и Мијатовића ставља у гепек те га ‘шверцује’ у БиХ.

“Поступајући по налогу Мијатовића Ивана, осумњичени Рогуљић Бојан и Лубура Недељко су дана 16.12.2020. године извршили кријумчарење Ивана Мијатовића из Републике Словеније у Босну и Херцеговину, из разлога што је за наведеним расписана међународна Интерпол потјерница, од дана 13.03.2017. године, а због кривичног дјела Убиство у покушају.

Дана 16.12.2020. године, полицијски службеник Недељко Лубура, је заједно са Бојаном Рогуљићем, без претходног овлаштења, супротно одредбама закона и правилника, злоупотребивши службену легитимацију, као и имовину Министарства унутрашњих послова Републике Српске, службеним возилом ’Ренаулт – Мегане’, власништво МУП-а РС, преко граничних прелаза Стара Градишака и Брегана отишао у Републику Словенију, одакле је у наведеном возилу, преко граничног прелаза Стара Градишка у Босну и Херцеговину, прокријумчарио Ивана Мијатовића у пртљажнику аутомобила, чиме је избјегао редовну граничну контролу и евидентирање преласка границе за наведено лице”, наводи се у документу.

Није ту крај.

Лубура се наравно потрудио да ноторног криминалца Мијатовића заштити и сакрије у Бањој Луци.

“Након што су осумњиченог Мијатовић Ивана прокријумчарили на територију БиХ, осумњичени Рогуљић Бојан и Лубура Недељко су наведеног смјестили на територију Бања Луке, тачније у мјесту Јаблан бб, Град Лакташи, у кући коју користи осумњичени Рогуљић Бојан, гдје су му осумњичени пружали логистику и заштиту приликом боравка и кретања на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито сумњичени Лубура Недељко који је том приликом користио овлаштења која је имао као полицијски службеник МУП-а РС”, пише даље.

Мијатовића прибавио и лажни идентитет

Како би се једноставније кретао и одрађивао послове, Мијатовић је себи прибавио лажни идентитет и документа.

“Иван Мијатовић је у циљу прикривања властитог идентитета, на неутврђен начин, у Босни и Херцеговини прибавио нови идентитет, а затим и путну исправу, на име Жарко Млинаревић, син Мише, рођен 25.07.1983. године у Сарајеву, ЈМБ 2507983170190, са пријављеним пребивалиштем у Бихаћу, Каменица, улица Мула Мустафе Бешкије 54, са намјером да на тај начин избјегне лишење слободе због расписане интерполове потјернице и обезбједи себи несметано кретање на подручју Босне и Херцеговине и других земаља”, пише у документу који је у посједу Рапорта.

МУП РС даље наводи како ће провјерити како је Мијатовић дошао до новог идентитета, па чак и документације на ново име.

У документу који је у Рапортовом посједу даље се наводи како је све разоткривено преко Скy апликације. Детаљно се описује како је Мијатовић уопће завршио у Словенији, али и како је текао договор да га Лубура шверца у гепеку возила МУП-а РС.

Путешествије из Шпаније до Словеније, па до БиХ у гепеку

“На основу извршене анализе садржаја комуникација остварених путем ’Скy Ецц’ утврђено је да су се Иван Мијатовић (држављанин Републике Црне Горе) и Марко Чоловић (држављанин Републике Србије) до дана 09.12.2020. године налазили на подручју Краљевине Шпаније, гдје су по њих дана 08.12.2020. године, из Босне и Херцеговине са путничким возилом ’ВW Тоуарег’, сиве боје, дошли Бојан Рогуљић, Марко Анушић и Игор Миладиновић (држављанин Републике Србије).

Дана 09.12.2020. године са путничким возилом ’WW Тоуарег’ из Шпаније према Босни и Херцеговини путују Марко Анушић, Марко Чоловић и Игор Миладиновић, док у истом временском периоду на релацији до Љубљане у Републици Словенији са путничким возилом ’Порцхе’ регистарских ознака WИКГ9 (СР Њемачка) путују Бојан Рогуљић и Иван Мијатовић.

Дана 11.12.2020. године у раним јутарњим часовима према Босни и Херцеговини из Републике Словеније, са путничким возилом ’WW Тоуарег’ настављају Марко Анушић, Марко Чоловић и Игор Миладиновић, док Бојан Рогуљић и Иван Мијатовић остају у Републици Словенији са циљем проналаска начина како би илегално из Републике Словеније у Републику Хрватску прокријумчарили Ивана Мијатовића, за којим је у то вријеме на снази међународна интерполова потрага. Након што нису нашли начин да пребаце Ивана Мијатовића у Републику Хрватску Бојан Рогуљић дана 12.12.2020. године долази у Босну и Херцеговину, док Мијатовић остаје на подручју Републике Словеније”, детаљно се описује у документу МУП-а РС.

Провјера Порцхеа

Даље се описује како је Рогуљић 13.12.2020. године организирао преглед возила ’Порцхе’, са циљем утврђивања евентуалног присуства ГПС и прислушних уређаја постављених од стране полиције.

Тад у игру узлази инспектор МУП-а РС Недељко Лубура, који у то вријеме обавља функцију начелника Јединице за професионалне стандарде у Служби за заштиту интегритета и законитости у раду.

Њих двојица се састају како би договорили да из Републике Словеније у Босну и Херцеговину, у службеном возилу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, довезу Мијатовића.

“Из садржаја комуникација остварених у временском периоду од 13.12.2020. године до 16.12.2020. године видљив је велики број комуникација које се односе на договор око реализације активности око кријумчарења Ивана Мијатовића у Босну и Херцеговину, а из којих произилази да исти планирају да Мијатовића довезу у Босну и Херцеговину на начин да Бојан Рогуљић и Недељко Лубура оду по њега у Љубљану са службеним возилом, те га преко граничних прелаза превезу у пртљажнику возила. На основу садржаја комуникација видљиво је да је до реализације наведених активности дошло дана 16.12.2020. године, када су Бојан Рогуљић и Недељко Лубура са путничким возилом ’Ренаулт – Мегане’, власништво Министарства унутрашњих послова Републике Српске, из Босне и Херцеговине отишли у Републику Словенију гдје су се у Љубљани на адреси Краковски насип број 10 састали са Мијатовићем, којег су по томе довезли у Босну и Херцеговину”, истиче се у истом документу.

Истражитељи МУП-а РС даље наводе како је преписка из Скy апликације потврђена и подацима МУП-а Хрватске из којих је видљиво да су Бојан Рогуљић и Недељко Лубура евидентирани приликом уласка у Републику Хрватску из Босне и Херцеговине на граничном прелазу Стара Градишка дана 16.12.2020. године у 11.05 сати, а по томе приликом излаза из Републике Хрватске у Републику Словенију на граничном прелазу Брегана истог дана у 12.35 сати.

“Док је њихов повратак у Босну и Херцеговину евидентиран на граничном прелазу Стара Градишка истог дана у 19.49 часова. Из наведеног је видљиво да Иван Мијатовић није евидентиран приликом граничне контроле из чега произилази да се исти приликом преласка границе налазио у пртљажнику возила, што је и био првобитни план”, пише у документу.

Провјерали је ли ново име ‘чисто’

Што се тиче документације коју је Мијатовић имао на друго име, истражитељи наводе да је Лубура провјеравао да ли је ново име које ће Мијатовић у документима носити исправно и да ли је ‘чисто’.

Лубура је тако од својих подређених тражио да се име Жарко Млинаревић провуче кроз систем ИДЕЕА како

“Наиме, осумњичени Недељко Лубура је наведене провјере тражио како би провјерио да ли су документи издати на име Млинаревић Жарко још увјек важећи, односно да ли евентуално поништени и да ли постоји потрага за лице под наведени идентитетом, што је видљиво из остварених комуникација путем ‘Скy Ецц’ апликације између осумњичених Бојана Рогуљића и Ивана Мијатовића”, пише у документу.

На крају, у извјештају се наводи, како је каснијом провјером утврђено и да Лубура није имао налог за службено путовање на дан када је из Словеније кријумчарио Мијатовића.

(Рапорт)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Рајко

17.08.2022 08:51

Овдје нешто не разумијем.....прије неколико година афера дали обезбјеђење главоње смије да носи оружје када га прате кроз федерацију или не.....овај сједа у слузбено возило и пролази једну еу државу да би дошао у другу и нико га не прегледа....службено ауто је само у Босни а ван Босне је обицно путницко осим ако није најављено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

17.08.2022 09:35

Ти би инспекторе требао продавати тоалет папир испред wц е толико си заслузио високу функцију, драм те било.

Name

XXXЛ

17.08.2022 09:43

Лубура је високи функционерМУП_а РС, што говори да је његов одлазак у другу државу по криминалца морао бити организовђан у врху министарства. Само наиван може вјеровати да цијели МУП није једна организована нарко криминална организација, па и влада. Чудо да Кустурић није дигао хеликоптер и одрадио то.

Name

ЖИКАЖ

17.08.2022 10:03

Драган Мектић, свако своме јату, Мекта појачаћеш друга Нешковића и ТРЕЋИ ПУТ, пут дроге, криминала, шверца, ????????

Name

Ре

17.08.2022 10:19

Ово је за оставку министра. Изгледа њега само радари занимају.

Name

ако то раде..

17.08.2022 17:19

они водећи из муп.а,шта очекивати од подчињених

Name

ОСА

17.08.2022 08:56

Немогуће??Зар и то.аааааа,лажу јел.да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

17.08.2022 11:52

А Томић и Бркљач, власници ЕуроЕxпресса, АWГ, Биззаре Диверсе бара, Кафане и још пар мањих бизниса. Како обичан радник обезбјеђења у тржним центру преко ноћи постане мултимилионер?

Name

Вриједноради

17.08.2022 09:01

Ха ха да нису странци тразили наса полиција постена никада открила неби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу пол

18.08.2022 07:33

Срећа руководи Еуропол наши су само асистената.

Name

Ненад

17.08.2022 09:03

Довољно је да му видис поглед и јасно се види да је криминалац.Има њих јос колико хоцес тако да це га они ослободити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненадано

17.08.2022 21:37

А,мени баш изгледа као да му не би смио повјерити 4 овце на чување .

Name

Урош

17.08.2022 09:04

Гласајте за Додика све су то његове фукаре.Колико су поштени одмах у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.08.2022 09:08

Ето насе цасне полиције (цаст изузецима а има их )циме се све слузе као и регистровани криминалци неказе се дзаба легло криминала је управо код оних који би требало да се против тога боре а овог виновника најострије осудити да буде примјер за убудуце ста их цека ако се несто слицно понови а сигурно је да тпга има јос много

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

17.08.2022 09:37

Ко се возио у ауту предсједнице у Мостару то се не зна, Зељка свезала језик. Одвратни сте. Знате ли то?

Name

Фениx

17.08.2022 09:09

Ако та сва истрага иде преко МУПа РС,ту се онда многи заобилазе.Па и ове распродаје још тога мало што је остало у Републици Српској служи да се узме кеш лива док су власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.08.2022 09:12

Има ли у овој полицији ико поштен..па ово је као Колумбија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТО

17.08.2022 09:15

Веомс брзо ће на ред доћи ии син Игор,сарадник Проинтера,како тата каже. Па нека му је са срећом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

17.08.2022 09:21

А како је прелази у Хрватску, те њихове службене тамо вазе исто коао моја здравствена књижица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

17.08.2022 09:24

Срам га било каља униформу и те звездице које је носио.образ му као ђон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

17.08.2022 10:18

Да је само он,сви ти са високим платама и циновима су повластеми у неком криминалу

Name

Милос

17.08.2022 10:47

Вазе друзе слузбене свагдје у нормалном свијету, само сто ми нисмо нормални, у томе је разлика, ито огромна.

Name

Јерко

17.08.2022 10:08

Зашто се не испровјерава како су руководиоци ПУ Источно Сарајево пружали заштиту Радоју Звицеру док је боравио у Лукавици, као и његовој супруги Тамари док је скијала на Јахорини. По чијем налогу је то урадјено или су самоиницијативно предузели радње, као ћто предузимају низ других незаконитих радњи и пуне дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.08.2022 10:08

Да ли це Лукац одговарати као министар за прекорацење овластења сто се цика драгстес хапси превентивно када додик долази у бн?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

17.08.2022 10:29

Значи ако ме некад полиција приведе на испитивање исто ко да ме привео Павло Ескобаро .Унапријед знам како ћу проћи.Недај боже приводјења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

17.08.2022 10:37

Корупција и криминал на све стране! Докле висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

17.08.2022 10:41

За кес цовјек ради , наплацено је то дебело

ОДГОВОРИТЕ
Name

удбаш

17.08.2022 10:52

какве фаце код ових муповаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

17.08.2022 10:55

Је ли вам сад јасно како је тешко бити обичан полицајац или специјалац ако имате сефове који су у служби криминала ,ви пишете извештај и информацију која долази директно њима на руке да ли сте свесни тога многи полицајци су убијени због тога неки добили откаже јер нико иза њих не стоји.Синдиикат је формална јер људи у синдикату су купљени ,имају бенфите и ћуте.Тако је и са полицијским одборима све го криминалац зна се шта сме да се обори а шта не шта ће да се сакрије а шта не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.08.2022 11:27

Ако је у полицији рацунај да је и сам криминалац.Такву имамо власт и полицију а тек судство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

17.08.2022 11:39

Поставили стотине радара и камера да пљачкају сиротињу па им ни то није довољно већ штите дилере и раде са њима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

секи

17.08.2022 12:27

никакво цудо, тако је судија основног суда у Брцком, Небојса Савиц ститио и савјетовао пресуђеног криминалца Раденка Николица како да се понаса на суду и какве изјаве да даје, и сарађивао са тузиоцем Тепавцевицем, само да би одбранили криминалца Николица а осудили другог не дужног човјека, багра смрдљива правосудна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жива жера

17.08.2022 15:03

Алал вера визионару! Отворили ти се видици пред изборе као жени "она ствар" пред пород! Отвор почиње од два прста, да ли је и код тебе исто, два прста испред носа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

17.08.2022 15:24

Која банда у врху МУП-а , позавидјели би им Есцобар и његови!! Исао цовјек на неке преговоре у Сло или само сједне у слузбено возило и одлепрса без налога?? Остану ли јос један мандат, крај је постеним људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

17.08.2022 15:36

Је то из миљеа црвене секте. То је њима као попити пиће. Све је то увезао до перфекције. На крају ништа од санкција за лопове зато што их лопови штите, песма лопов лопову....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуго

17.08.2022 15:40

Овај крио криминалца,неки ухапшени за дрогу,она несретница гура вибратор,суспендованих колико хоћеш какав је то МУП.Част великом броју поштених полицајаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоја

17.08.2022 15:49

Каква је одговорност Милосава Савковица као руководица Слузбом, у вријеме док његов сарадник врси кривицна дјела Организованог криминала на висе територија у радном времену? Да ли се то испитује, или то иде под тепих? Молим за одговор, Мило(саве)(монеy), хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ирвас

17.08.2022 18:10

Кад све сагледаш Република Српска легло лопова, кримкналаца, шверцера, ухљеба, наркомана и свог другог зла. Треба пробати 10 год зстворити све институцијеби бити у саставу БиХ. Можда се и ерцеговци и мује уозбиље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

17.08.2022 18:16

Да,то је та Лукачева гарда..високо одликовани инспектори које је лично поставио и одликово,за "заслуге"организацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граха дилер са знацком

17.08.2022 21:30

Кад пада ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

18.08.2022 06:08

Инспектор само извршавао задатак који му је дат.све је то договор крупних сомова...

Name

БОБ РОЦК

18.08.2022 07:59

Јесте ви смијешни, а шта очекујете од полицијских службеника којима је врховни командант шверцер и то ратни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободанка Ђурђевић Ковачевић

19.08.2022 00:49

Тог Бојана Рогуљића треба испитати и о Борису Ковачевић.

ОДГОВОРИТЕ