Zatvorske kazne plaćene novcem u više od 170 predmeta

Sudovi u Republici Srpskoj su od marta prošle godine odobrili više od 170 zamjena zatvornih kazni za novčane, što može umanjiti odvraćajući efekat kažnjavanja, posebno u presudama za korupciju, piše Detektor.ba.

Republika Srpska 28.09.2022 | 17:49
Zatvorske kazne plaćene novcem u više od 170 predmeta

Banjalučki Okružni sud je direktoru dobojske bolnice Mladenu Gajiću odobrio otkup kazne za nesavjestan rad, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.

Direktor bolnice “Sveti Apostol Luka“ je u julu ove godine osuđen na deset mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u službi. On je samo posljednji, od više od stotinu, onih koji će iskoristiti mogućnost otkupa kazne do godinu dana koja je predviđena prošlogodišnjim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Podaci koje je prikupio BIRN BiH pokazuju da su najmanje 173 presude koje, osim korupcije, uključuju i ostala krivična djela, zamijenjene za novčane u posljednjih godinu i po dana, nakon što je vraćena takva zakonska mogućnost u Republici Srpskoj.

Otkup kazni mogao bi dodatno oslabiti povjerenje građana u procesuiranje korupcije, smatraju stručnjaci s kojima je razgovarao BIRN BiH.

Međunarodni izvještaji već godinama upozoravaju da su kazne svakako male, a u posljednjem izvještaju Evropske unije o napretku BiH se u dijelu o borbi protiv korupcije navodi kako otkup kazni ima slab odvraćajući efekat. EU borbu protiv visoke korupcije smatra jednim od prioriteta u jačanju vladavine prava, a koji BiH može približiti članstvu u Uniji.

Prema Krivičnom zakonu BiH, zatvorske kazne do godinu dana mogu se zamijeniti za novčane, tako što se svaki dan zatvora mijenja za iznos od 100 maraka. Samo presude povezane s terorizmom se ne mogu otkupiti. Entitetski zakon u Federaciji BiH ima identičan tekst.

U Ministarstvu pravde Republike Srpske kažu da nemaju podatke koliko zatvorskih kazni je, od izmjene Zakona do sada, zamijenjeno za novčane. Najavljuju da će napraviti analizu do kraja godine.

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine nisu željeli da komentarišu dosadašnju primjenu izmjenjenog Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Prema podacima ove institucije, od marta prošle do 31. decembra 2021. godine, u Republici Srpskoj je 95 kazni zatvora zamijenjeno za novčane. Od početka ove godine do 20. septembra, prema istim podacima, 78 kazni zatvora je pred sudovima u Republici Srpskoj zamijenjeno za novčane.

(N1)

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

28.09.2022 15:57

I sve je to narod platio jer se sve placalo sa budzeta.

ODGOVORITE
Name

Borac

28.09.2022 18:56

Tako je i papak vasic platio.

Name

Nepravda

28.09.2022 16:08

Svaka bitanga, pljackas koji krse zakon plate tu kaznu od opljackanih para i misle jos da su elita, da su pametni, skolovani da su zasluzili funkcije. Jos ih na bilbirdima gledamo. Pa zemljo otvori se vise.

ODGOVORITE
Name

Miso

28.09.2022 16:13

Sirotinja ide u raz na prvu liniju,sirotinja trune po zatvorima bogati ne ratuju niti idu u zatvor.

ODGOVORITE
Name

E jesi glupan

28.09.2022 18:02

Naravno,bogati kradu i krše zakon a kakva je naša vlast lopovska a i bogata,to onda ispadne ovako.Da mi je neko pričao 90 -tih da će vladati ratni švercer i jajara u ovoj našoj RS,ja bih rekao da je lud....E Srbi j....m vam mater,onima koji glasaju za MILU LOPOVA.

Name

Boris

28.09.2022 16:24

Ukradeš milione i budeš gospodin. Umjesto zatvora platiš djelićem ukradenog novca i boli te uvo. Sve legalno i po zakonu za odobrenu pljačku

ODGOVORITE
Name

Ja

28.09.2022 17:07

Pa manje su vam kazne za korupciju nego da čovek ukrade 10 m drva odmah ukinuti zakon o otkupu kazne zatvorom zatvor ima da se održi

ODGOVORITE
Name

Opet ja

28.09.2022 18:13

I ja bih krao da se bavim politikom. Ukradeš milione, platiš par hiljada i budeš gospodin čovjek. Zakon izmišljen za legalnu krađu

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

29.09.2022 06:59

I marko pavić kad je bio ministar saobraćaja i veza mazno oko 800 hiljada km i platio kaznu 25 km.i kazao neću više krasti.da li je vratio ukradeno nije poznato.

Name

+

29.09.2022 07:16

SVE NARODNE PARE, ZA NJIHOVO NEZNANJE I BAHATOST I PROSTAKLUK I NEZAKONITOST. ALI SVE KOD SNSD SE PLAĆA SA LEĐIMA, SELJAKA I MRŠAVOG PROUZVOĐAČA. NARODE. IMAMO MI ČORBE U GLAVI. SADA IMAMO IZBOR: ŠAROVIĆ, JELENA, VUKAN I SA NJIHOVIH LISTA NARODNE POSLANIKE. Krajišnik.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

29.09.2022 18:27

PA SADA IMAMO POŠTENE I STRUČNE LJUDE. I BIRAJMO NJIH. OVI DO SADA SU POLITIČARI. OD ZLA OCA, OD GORE MAJKE. NEKA SE SVAKO OKRENE OKO SEBE I SAM ZAKLJUČI. KOLIKO SU SVE SLUŽBE U JUGOSLAVIJI BILE STRUČNIJE. UNIŠTENO NAM JE ŠKOLSTVO. LAKŠE JE MANIPULISATI SA TAKVIMA. POŠTENI, STRUČNI LJUDI I PROMIJENA ZAKONA. TO NAM TREBA. NEĆEMO IH VIŠE ZVATI POLITIČARIMA. SADA GLAS ZA: ŠAROVIĆA, JELENU, VUKANA I SVE SA NJIHOVIH LISTA. Samo. Krajišnik.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

29.09.2022 18:30

ŠTA RADI CIK LJUDI. KORISTE DRŽAVNE PARE I RESURSE U PROMOCIJU SNSD. SLABIĆI STE MNOGI, KOJI U TOM UČESTVUJETE. STAR SAM I NIŠTA SA STRANKAMA NEMAM. ALI MI SE GADI OVAKAV KARAKTER POJEDINACA. SRPSKI IZDAJNICI. IMA BOGA. Krajišnik.

ODGOVORITE