Затворске казне плаћене новцем у више од 170 предмета

Судови у Републици Српској су од марта прошле године одобрили више од 170 замјена затворних казни за новчане, што може умањити одвраћајући ефекат кажњавања, посебно у пресудама за корупцију, пише Детектор.ба.

Република Српска 28.09.2022 | 17:49
Затворске казне плаћене новцем у више од 170 предмета

Бањалучки Окружни суд је директору добојске болнице Младену Гајићу одобрио откуп казне за несавјестан рад, потврђено је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) из овог суда.

Директор болнице “Свети Апостол Лука“ је у јулу ове године осуђен на десет мјесеци затвора због несавјесног рада у служби. Он је само посљедњи, од више од стотину, оних који ће искористити могућност откупа казне до годину дана која је предвиђена прошлогодишњим измјенама Кривичног законика Републике Српске.

Подаци које је прикупио БИРН БиХ показују да су најмање 173 пресуде које, осим корупције, укључују и остала кривична дјела, замијењене за новчане у посљедњих годину и по дана, након што је враћена таква законска могућност у Републици Српској.

Откуп казни могао би додатно ослабити повјерење грађана у процесуирање корупције, сматрају стручњаци с којима је разговарао БИРН БиХ.

Међународни извјештаји већ годинама упозоравају да су казне свакако мале, а у посљедњем извјештају Европске уније о напретку БиХ се у дијелу о борби против корупције наводи како откуп казни има слаб одвраћајући ефекат. ЕУ борбу против високе корупције сматра једним од приоритета у јачању владавине права, а који БиХ може приближити чланству у Унији.

Према Кривичном закону БиХ, затворске казне до годину дана могу се замијенити за новчане, тако што се сваки дан затвора мијења за износ од 100 марака. Само пресуде повезане с тероризмом се не могу откупити. Ентитетски закон у Федерацији БиХ има идентичан текст.

У Министарству правде Републике Српске кажу да немају податке колико затворских казни је, од измјене Закона до сада, замијењено за новчане. Најављују да ће направити анализу до краја године.

У Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине нису жељели да коментаришу досадашњу примјену измјењеног Кривичног законика Републике Српске.

Према подацима ове институције, од марта прошле до 31. децембра 2021. године, у Републици Српској је 95 казни затвора замијењено за новчане. Од почетка ове године до 20. септембра, према истим подацима, 78 казни затвора је пред судовима у Републици Српској замијењено за новчане.

(Н1)

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Нострадамус

28.09.2022 15:57

И све је то народ платио јер се све плацало са будзета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.09.2022 18:56

Тако је и папак васиц платио.

Name

Неправда

28.09.2022 16:08

Свака битанга, пљацкас који крсе закон плате ту казну од опљацканих пара и мисле јос да су елита, да су паметни, сколовани да су заслузили функције. Јос их на билбирдима гледамо. Па земљо отвори се висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

28.09.2022 16:13

Сиротиња иде у раз на прву линију,сиротиња труне по затворима богати не ратују нити иду у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е јеси глупан

28.09.2022 18:02

Наравно,богати краду и крше закон а каква је наша власт лоповска а и богата,то онда испадне овако.Да ми је неко причао 90 -тих да ће владати ратни шверцер и јајара у овој нашој РС,ја бих рекао да је луд....Е Срби ј....м вам матер,онима који гласају за МИЛУ ЛОПОВА.

Name

Борис

28.09.2022 16:24

Украдеш милионе и будеш господин. Умјесто затвора платиш дјелићем украденог новца и боли те уво. Све легално и по закону за одобрену пљачку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.09.2022 17:07

Па мање су вам казне за корупцију него да човек украде 10 м дрва одмах укинути закон о откупу казне затвором затвор има да се одржи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет ја

28.09.2022 18:13

И ја бих крао да се бавим политиком. Украдеш милионе, платиш пар хиљада и будеш господин човјек. Закон измишљен за легалну крађу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

29.09.2022 06:59

И марко павић кад је био министар саобраћаја и веза мазно око 800 хиљада км и платио казну 25 км.и казао нећу више красти.да ли је вратио украдено није познато.

Name

+

29.09.2022 07:16

СВЕ НАРОДНЕ ПАРЕ, ЗА ЊИХОВО НЕЗНАЊЕ И БАХАТОСТ И ПРОСТАКЛУК И НЕЗАКОНИТОСТ. АЛИ СВЕ КОД СНСД СЕ ПЛАЋА СА ЛЕЂИМА, СЕЉАКА И МРШАВОГ ПРОУЗВОЂАЧА. НАРОДЕ. ИМАМО МИ ЧОРБЕ У ГЛАВИ. САДА ИМАМО ИЗБОР: ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН И СА ЊИХОВИХ ЛИСТА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

29.09.2022 18:27

ПА САДА ИМАМО ПОШТЕНЕ И СТРУЧНЕ ЉУДЕ. И БИРАЈМО ЊИХ. ОВИ ДО САДА СУ ПОЛИТИЧАРИ. ОД ЗЛА ОЦА, ОД ГОРЕ МАЈКЕ. НЕКА СЕ СВАКО ОКРЕНЕ ОКО СЕБЕ И САМ ЗАКЉУЧИ. КОЛИКО СУ СВЕ СЛУЖБЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ БИЛЕ СТРУЧНИЈЕ. УНИШТЕНО НАМ ЈЕ ШКОЛСТВО. ЛАКШЕ ЈЕ МАНИПУЛИСАТИ СА ТАКВИМА. ПОШТЕНИ, СТРУЧНИ ЉУДИ И ПРОМИЈЕНА ЗАКОНА. ТО НАМ ТРЕБА. НЕЋЕМО ИХ ВИШЕ ЗВАТИ ПОЛИТИЧАРИМА. САДА ГЛАС ЗА: ШАРОВИЋА, ЈЕЛЕНУ, ВУКАНА И СВЕ СА ЊИХОВИХ ЛИСТА. Само. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

29.09.2022 18:30

ШТА РАДИ ЦИК ЉУДИ. КОРИСТЕ ДРЖАВНЕ ПАРЕ И РЕСУРСЕ У ПРОМОЦИЈУ СНСД. СЛАБИЋИ СТЕ МНОГИ, КОЈИ У ТОМ УЧЕСТВУЈЕТЕ. СТАР САМ И НИШТА СА СТРАНКАМА НЕМАМ. АЛИ МИ СЕ ГАДИ ОВАКАВ КАРАКТЕР ПОЈЕДИНАЦА. СРПСКИ ИЗДАЈНИЦИ. ИМА БОГА. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ