Najjači uragan u zadnjih 100 godina bliži se jugu SAD-a

Uragan Ijan četvrte kategorije očekuje se da uskoro pogodi zapadnu obalu Floride, prenosi CNN.

Svijet 28.09.2022 | 18:46
Najjači uragan u zadnjih 100 godina bliži se jugu SAD-a

Oluja je trenutno kategorije 4, ali prognozirane brzine vetra su blizu nivoa 5, što odgovara vetrovima od 252 kilometra na sat ili više.

Više od 2,5 miliona stanovnika američke savezne države Floride, na obalama Meksičkog zaliva, dobilo je naredbu ili upozorenje za evakuaciju, u trenutku kada se približava uragan Ijan, koji pre toga pogodio Kubu.

Din Krisvel, direktoka Federalne agencije za upravljanje hitnim situacijama (Fema), rekla je: Ovo će imati katastrofalan učinak.

 

Guverner Floride Ron DeSantis kaže da je uragan istorijska oluja koja će ostaviti "neizbrisiv trag" na državi.

- Molite se za ljude. Ovo je velika, velika oluja. Postoje neke oluje koje stvarno ostavljaju neizbrisiv uticaj... ovo će biti jedna od onih istorijskih oluja i ona će oblikovati zajednice u jugozapadnoj Floridi i imati dubok uticaj na našu državu - rekao je on.

Razorni vetrovi i katastrofalne poplave

Naučnici rangiraju uragane po kategorijama od 1. do 5. prema međunarodnoj skali jačine uragana, tzv. Safir-Simpsonovoj skali. Oluje pete kategorije dolaze s vetrovima od najmanje 252 kilometra na sat. Osim razornih vetrova, uragani te kategorije izazivaju i katastrofalne poplave.

- Očekuje se da Ijan stigne do kopna u jugozapadnoj Floridi u sledećih nekoliko sati kao katastrofalan uragan - objavio je Nacionalni centar za uragane.

Delovi centralne Floride mogli bi da dobiju čak 60 centimetara padavina, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je upozorila na olujne udare za otprilike polovinu obale zapadne Floride.

Skoro 60 školskih okruga na Floridi juče je otkazalo nastavu ili je to planirano za danas, saopštio je guverner, uz napomenu da su mnoge od škola odredjene kao skloništa zbog uragana.

Vanredno stanje na Floridi

Američki predsednik Džozef Bajden doneo je dekleraciju o vanrednom stanju za Floridu, ovlašćujući Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama da koordinira napore za pomoć u katastrofama i obezbedi više federalnih sredstava.

 

Zbog ovog uragana lokalne vlasti na Kubi evakuisale su više od 50.000 ljudi sa ugroženih područja, a cela Kuba je u potpunosti ostala bez struje.

(Blic Foto: Satelitski snimak/Screenshot) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

bane

28.09.2022 19:27

Braća Rusi uzdurisali.Još toga napravite.

ODGOVORITE
Name

Vladimir

28.09.2022 22:49

DA OCE KAKVA PROPAST DA POTOPI I TU AMERIKU DAIH ODSIJECE OD SVIJETA NEKA BUDU KAO TARZANI U PUSTINJI..BOG TREBA DAIH KAZNI.

Name

Stize

29.09.2022 03:12

Stize kusur za sve sto ste uradili do sada

Name

Bas tako

29.09.2022 05:46

Kakav narod ,tako i vrijeme

Name

Sss

02.10.2022 04:37

Ako nestane Amerika i zaboravimo je nezaboravimo ko je Kolumbo odma u zatvor hahahha

ODGOVORITE