Најјачи ураган у задњих 100 година ближи се југу САД-а

Ураган Ијан четврте категорије очекује се да ускоро погоди западну обалу Флориде, преноси ЦНН.

Свијет 28.09.2022 | 18:46
Најјачи ураган у задњих 100 година ближи се југу САД-а

Олуја је тренутно категорије 4, али прогнозиране брзине ветра су близу нивоа 5, што одговара ветровима од 252 километра на сат или више.

Више од 2,5 милиона становника америчке савезне државе Флориде, на обалама Мексичког залива, добило је наредбу или упозорење за евакуацију, у тренутку када се приближава ураган Ијан, који пре тога погодио Кубу.

Дин Крисвел, директока Федералне агенције за управљање хитним ситуацијама (Фема), рекла је: Ово ће имати катастрофалан учинак.

 

Гувернер Флориде Рон ДеСантис каже да је ураган историјска олуја која ће оставити "неизбрисив траг" на држави.

- Молите се за људе. Ово је велика, велика олуја. Постоје неке олује које стварно остављају неизбрисив утицај... ово ће бити једна од оних историјских олуја и она ће обликовати заједнице у југозападној Флориди и имати дубок утицај на нашу државу - рекао је он.

Разорни ветрови и катастрофалне поплаве

Научници рангирају урагане по категоријама од 1. до 5. према међународној скали јачине урагана, тзв. Сафир-Симпсоновој скали. Олује пете категорије долазе с ветровима од најмање 252 километра на сат. Осим разорних ветрова, урагани те категорије изазивају и катастрофалне поплаве.

- Очекује се да Ијан стигне до копна у југозападној Флориди у следећих неколико сати као катастрофалан ураган - објавио је Национални центар за урагане.

Делови централне Флориде могли би да добију чак 60 центиметара падавина, према Националној метеоролошкој служби, која је упозорила на олујне ударе за отприлике половину обале западне Флориде.

Скоро 60 школских округа на Флориди јуче је отказало наставу или је то планирано за данас, саопштио је гувернер, уз напомену да су многе од школа одредјене као склоништа због урагана.

Ванредно стање на Флориди

Амерички председник Џозеф Бајден донео је деклерацију о ванредном стању за Флориду, овлашћујући Федералну агенцију за управљање ванредним ситуацијама да координира напоре за помоћ у катастрофама и обезбеди више федералних средстава.

 

Због овог урагана локалне власти на Куби евакуисале су више од 50.000 људи са угрожених подручја, а цела Куба је у потпуности остала без струје.

(Блиц Фото: Сателитски снимак/Сцреенсхот) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бане

28.09.2022 17:27

Браћа Руси уздурисали.Још тога направите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

28.09.2022 20:49

ДА ОЦЕ КАКВА ПРОПАСТ ДА ПОТОПИ И ТУ АМЕРИКУ ДАИХ ОДСИЈЕЦЕ ОД СВИЈЕТА НЕКА БУДУ КАО ТАРЗАНИ У ПУСТИЊИ..БОГ ТРЕБА ДАИХ КАЗНИ.

Name

Стизе

29.09.2022 01:12

Стизе кусур за све сто сте урадили до сада

Name

Бас тако

29.09.2022 03:46

Какав народ ,тако и вријеме

Name

Ссс

02.10.2022 02:37

Ако нестане Америка и заборавимо је незаборавимо ко је Колумбо одма у затвор хахахха

ОДГОВОРИТЕ