Najveća palata na svetu je “Istana Nurul Iman” sultana od Bruneja!

Imati veliku kuću je ono što većina ljudi želi. Najveća palata (vila) na svetu poznata je kao Istana Nurul Iman. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, to je najveća stambena kuća na svetu šefa države

Zanimljivosti 29.09.2022 | 16:31
Najveća palata na svetu je “Istana Nurul Iman” sultana od Bruneja!

Najveća vila (palata) je blizu glavnog grada Bruneja, Bandar Seri Begavana. To je zvanična kuća Hasanala Bolkijaha, 29. sultana Bruneja. Istana Nurul Iman je navodno izgrađena 1984. godine za 36,5 miliona dolara Za izgradnju palate bile su potrebne dve godine.

Osim što je najveća palata na svetu, Istana Nurul Iman je i politički značajna građevina za razne političke međunarodne skupove

Veličanstvena bela fasada palate, zlatne kupole (kupola palate je optočena 22-karatnim zlatom) i zasvođeni krovovi divno spajaju islamsku kulturu Bruneja sa malajskim običajima. Khuan Chev, koji je takođe doprineo razvoju Burdž Al Araba u Dubaiju, dizajnirao je unutrašnjost palate. Primarni materijali koji se koriste za ukrašavanje najveće svetske palate su zlato i mermer.

Sultan Omar Ali Saifuddien III i njegov sin, sadašnji sultan, Hasanal Bolkiah, počeli su da grade veličanstvenu nacionalnu palatu kako bi uveli novu eru za Brunejce.

Bolkiah je 1981. godine, dok je Brunej još bio britanska kolonijalna država, naručio novu rezidencijalnu palatu, koja je koštala 1,5 milijardi dolara. Kada je Brunej 1. januara 1984. stekao nezavisnost od Engleske, palata je već bila u funkciji. Bolkiah je svoj dom -palatu (vilu) nazvao “Istana Nurul Iman“, što u prevodu znači “Palata svetlosti vere“, da bi uveo novo doba.

Istana Nurul Iman pokriva površinu od 200.000 kvadratnih metara i ima 1.788 soba. Spektakularni dom ima 257 kupatila, banket salu koja može da primi 5.000 ljudi!

110 parking mesta, klimatizovanu štalu za 200 polo konja, pet bazena, helikopter i prelepu džamiju. Dvorska džamija ima kapacitet od 1.500 ljudi. Takođe ima 44 stepeništa napravljena od 38 različitih vrsta mermera.

Danas najveća kuća (palata) “Istana Nurul Iman” sada obavlja razne funkcije. To je glavna kuća kraljevske porodice, zvanično sedište vlade Bruneja i sedište Sultanata. Pošto mnogi članovi kraljevske porodice imaju državne uloge, oni borave i rade u palati piše portal timesproperty

Ovde se nalaze kancelarije ključnih državnih zvaničnika. Sultan Bolkiah često koristi palatu za dobrodošlicu međunarodnim liderima.

Iako je Istana Nurul Iman najveća rezidencija na svetu, to nije najskuplji dom; ta čast pripada Bakingemskoj palati, za koju se veruje da vredi 2,9 milijardi dolara. Više slika možete da pogledate OVDE!

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar