Највећа палата на свету је “Истана Нурул Иман” султана од Брунеја!

Имати велику куц́у је оно што већина људи жели. Највец́а палата (вила) на свету позната је као Истана Нурул Иман. Према Гинисовој књизи рекорда, то је највец́а стамбена куц́а на свету шефа државе

Занимљивости 29.09.2022 | 16:31
Највећа палата на свету је “Истана Нурул Иман” султана од Брунеја!

Највећа вила (палата) је близу главног града Брунеја, Бандар Сери Бегавана. То је званична куц́а Хасанала Болкијаха, 29. султана Брунеја. Истана Нурул Иман је наводно изграђена 1984. године за 36,5 милиона долара За изградњу палате биле су потребне две године.

Осим што је највец́а палата на свету, Истана Нурул Иман је и политички значајна грађевина за разне политичке међународне скупове

Величанствена бела фасада палате, златне куполе (купола палате је опточена 22-каратним златом) и засвођени кровови дивно спајају исламску културу Брунеја са малајским обичајима. Кхуан Цхев, који је такође допринео развоју Бурџ Ал Араба у Дубаију, дизајнирао је унутрашњост палате. Примарни материјали који се користе за украшавање највец́е светске палате су злато и мермер.

Султан Омар Али Саифуддиен ИИИ и његов син, садашњи султан, Хасанал Болкиах, почели су да граде величанствену националну палату како би увели нову еру за Брунејце.

Болкиах је 1981. године, док је Брунеј још био британска колонијална држава, наручио нову резиденцијалну палату, која је коштала 1,5 милијарди долара. Када је Брунеј 1. јануара 1984. стекао независност од Енглеске, палата је вец́ била у функцији. Болкиах је свој дом -палату (вилу) назвао “Истана Нурул Иман“, што у преводу значи “Палата светлости вере“, да би увео ново доба.

Истана Нурул Иман покрива површину од 200.000 квадратних метара и има 1.788 соба. Спектакуларни дом има 257 купатила, банкет салу која може да прими 5.000 људи!

110 паркинг места, климатизовану шталу за 200 поло коња, пет базена, хеликоптер и прелепу џамију. Дворска џамија има капацитет од 1.500 људи. Такође има 44 степеништа направљена од 38 различитих врста мермера.

Данас највећа кућа (палата) “Истана Нурул Иман” сада обавља разне функције. То је главна куц́а краљевске породице, званично седиште владе Брунеја и седиште Султаната. Пошто многи чланови краљевске породице имају државне улоге, они бораве и раде у палати пише портал тимеспропертy

Овде се налазе канцеларије кључних државних званичника. Султан Болкиах често користи палату за добродошлицу међународним лидерима.

Иако је Истана Нурул Иман највец́а резиденција на свету, то није најскупљи дом; та част припада Бакингемској палати, за коју се верује да вреди 2,9 милијарди долара. Више слика можете да погледате ОВДЕ!

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар