Sukob u Ukrajini borba za prevlast svjetskih sila

Sukob u Ukrajini definitivno nije građanski rat, već se iza paravana krije borba za prevlast svjetskih sila na tronu, kazali su gosti u večerašnjoj emisiji "Globalno" u programu BN televizije.

Svijet 07.12.2022 | 23:03
Sukob u Ukrajini borba za prevlast svjetskih sila

Moćne zemlje ne misle minimalistički, one su megalomani. Sitni ciljevi i pobjede neće zadovoljiti Rusiju.

„Nisu očekivali da će Zapad biti tako jedinstven u svom stavu da se suprotstavi Rusiji i da će u toj mjeri pružiti podršku Ukrajini, pa su raspoložive mjere i sredstva sa kojima je krenula Rusija, ispostavilo se, slabi. Nisu ostvareni glavni ciljevi a to je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, već trenutno tamo ima mnogo više rusofobije, Ukrajina je skoro u NATO-u, NATO je potpuno u Ukrajini, znači desilo se sve suprotno“, kaže general-potpukovnik u penziji Vinko Pandurević.

Rusiji je uvijek bio najvažniji Krim kada je Ukrajina u pitanju i bilo kakvo ugrožavanje stanovništva na Krimu dovodilo je do tenzija. Kap je prelila čašu kada je Ukrajina prije dvije godine, odlučila da stepski predio kakav je Krim, u potpunosti ostavi bez vode.

„Rusija je imala i taj problem jer tamo živi više miliona ruskih stanovnika i ne možete da ih ostavite da umru bez vode. Drugi problem je snabdijevanje energijom koja ide za Krim iz nuklearke Zaporožje. Ukrajina kao nezadovoljna strana vukla je određene poteze kojima je stanovništvo Krima vodila u nezavidnu poziciju“ kaže Ivan Miletić iz Udruženje Ivo Andrić iz Kambere.

"Po ustavno-pravnim načelima Rusije, Ukrajina je rusko područje i od toga odustati neće. Oduvijek se za Rusiju govorilo da može biti jaka svjetska sila, samo ako je Ukrajina njen dio", mišljenja je Pandurević.

Ovo je, kaže on, ruska teritorija i oni to moraju braniti, čak neke i osloboditi.

"Ja mislim da je to pozicija sa koje Rusija može krenuti u pregovore. Ona te teritorije napustiti neće sem ako se ne desi neka nuklearna katastrofa. Svakako krizno momenat biće uvođenje novih 200 ilil 300 hiljada mobilisanih ljudi u zonu borbenih dejstava.“ naglašava Pandurević.

Priprema terena za uvođenje novih velesila u igru, odavno je počela. Dok Kina i Indija imaju cilj da postanu svjetski lideri, Amerika brani taj ishod situacije, a najbolji način da oslabi ove dvije zemlje je da oslabi Rusiju. Ukrajina je samo kolateralna šteta, kako je to bila i Jugoslavija devedesetih godina.

„Ipak je ovo svijet različitih civilizacija koje su kao tektonske ploče. Kad dođe do spajanja tektonskih ploča, tu dolazi do potresa. Jedna od tih ploča je Balkan, druga Ukrajina, treća Rumunija. Mi imamo istorijsko pamćenje a kada kod nas dođe do tog potresa, zemljotres bude vrlo neprijatan.“ zaključuje Miletić.

- Zapad nas vidi kao oslonac ruske kulture na Balkanu. Bolje da se primirimo i sačekamo da nas velike sile obavjeste šta su odlučile, nego da poturimo obraz za neprijateljev šamar. Nerješavanje sukoba u Ukrajini može proizvesti svjetski sukob, konstatovali su sagovornici u emisiji Globalno BN televizije.

(BN) 

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zvornik

08.12.2022 05:50

Zapadnjaci (prvenstveno Englezi) su potiskivanjem Njemačke pristupu kolonijama te ponižavajučim mirovnim sporazumom nakon prvog svjet. rata doveli do drugog. svets. rata. Pri tome su probudili, zarad svojih interesa, kod svih naroda nacionalizam sa nevineđenim posledicama po sve narode, prvenstveno Evrope. Danas to isto rade pokušajima potiskivanja Rusije sa svjetskog tržišta, a uskoro će i sa Kinom. Međutim danas je situacija mnogo opasnija jer su Rusi (i Kinezi) nuklearna sila, tako da zapadni pokušaji mogu koštati čovječanstvo nestankom. Nesretna Ukrjn i njeni narodi su samo instrument u pokušaju slabljenja Rusije, a na kraju će biti odbačena ali u ruševinama i bez stanovnika. Svako jutro očekujem da u novinama pročitam da su Rusi bacili taktičku nuklearku negdje uz granicu sa Poljskom, za početak.

ODGOVORITE
Name

Re Zvornik

08.12.2022 11:43

Znači, Hitler je onda nedužan, kao i Staljin, jer su zajednički napali Poljsku? Hm, interesantno.

Name

Vasilije

08.12.2022 06:06

Ruisja je jedina slobodna teritorija u Evropi! Bila kakva bila, ali je bez ove utopisticke, imperijalisticke demokratije koja nam se nudi unutar EU.

ODGOVORITE
Name

Rikverc

08.12.2022 06:59

Vidim, si hrle na rad u Rusiju.

Name

Re rikverc

08.12.2022 07:21

Sine rusija je kontonent ne država koja ima 190 nacija u svom sastavu. Ne hrliš ti i takvi kao ti jer ništa o ne znaš o rusiji. Trbi je zapadna propaganda isprala mozak i misliš ako odeš tamo ješćeš iz zlatne kašike. U stvari suvišno je to objašnjavati nekome ko postavlja tako glupa pitanja kao ti.

Name

Tata mata

08.12.2022 07:41

Sto prije Rusija razori zapadne fasiste svijet ce biti mirniji i bolji za zivot.

ODGOVORITE