Moguće zaustaviti klijanje žitarica prije žetve

Nova kineska naučna studija identifikovala je kombinaciju dva gena kod biljaka, koji su zaduženi za kontrolu dormantnosti semena i mogli bi da se iskoriste za smanjenje fenomena prežetvenog proklijavanja (PHS) kod žitarica poput pirinča i pšenice.

Svijet 08.12.2022 | 09:09
Moguće zaustaviti klijanje žitarica prije žetve

Dormantnost semena je važan mehanizam za preživljavanje biljaka, omogućava im da prežive u ekstremnim vremenskim uslovima. Međutim, prekomerna dormantnost može skratiti vreme uzgajanja, pa mnogi farmeri vole da sade vrste pirinča i pšenice sa niskom dormantnošću kako bi dobili visoku stopu klijanja nakon sejanja.

Ova praksa može dovesti do PHS-a, svetskog proizvodnog problema tokom kojeg žitarice klijaju na matičnoj biljci pre vremena žetve i često tokom vlažnog vremena, ozbiljno smanjujući prinos i kvalitet žitarica.

Istraživači sa Instituta za genetiku i razvojnu biologiju (IGDB) pri Kineskoj akademiji nauka identifikovali su dva gena, tačnije SD6 i ICE2, koji deluju u kombinaciji za kontrolu dormantnosti semena i imaju veliki potencijal za smanjenje PHS-a u pirinču i pšenici.

Oni su otkrili da SD6 i njegov partner u interakciji ICE2 mogu antagonistički da kontrolišu dormantnost semena pirinča regulisanjem biljnih hormona. Konkretno, SD6 može da promoviše izražavanje kataboličkih hormona i inhibira izražavanje anaboličkih hormona, dok ICE2 deluje na suprotan način.

Rezultati studije objavljeni su u ponedeljak u časopisu “Nature Genetics”.

(KMG/ foto:KMG)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

jasta samo rokaj

08.12.2022 17:37

sve cemo mi to pojest i biti jos veoma zdravi...

ODGOVORITE