Могуће зауставити клијање житарица прије жетве

Нова кинеска научна студија идентификовала је комбинацију два гена код биљака, који су задужени за контролу дормантности семена и могли би да се искористе за смањење феномена прежетвеног проклијавања (ПХС) код житарица попут пиринча и пшенице.

Свијет 08.12.2022 | 09:09
Могуће зауставити клијање житарица прије жетве

Дормантност семена је важан механизам за преживљавање биљака, омогућава им да преживе у екстремним временским условима. Међутим, прекомерна дормантност може скратити време узгајања, па многи фармери воле да саде врсте пиринча и пшенице са ниском дормантношћу како би добили високу стопу клијања након сејања.

Ова пракса може довести до ПХС-а, светског производног проблема током којег житарице клијају на матичној биљци пре времена жетве и често током влажног времена, озбиљно смањујући принос и квалитет житарица.

Истраживачи са Института за генетику и развојну биологију (ИГДБ) при Кинеској академији наука идентификовали су два гена, тачније СД6 и ИЦЕ2, који делују у комбинацији за контролу дормантности семена и имају велики потенцијал за смањење ПХС-а у пиринчу и пшеници.

Они су открили да СД6 и његов партнер у интеракцији ИЦЕ2 могу антагонистички да контролишу дормантност семена пиринча регулисањем биљних хормона. Конкретно, СД6 може да промовише изражавање катаболичких хормона и инхибира изражавање анаболичких хормона, док ИЦЕ2 делује на супротан начин.

Резултати студије објављени су у понедељак у часопису “Натуре Генетицс”.

(КМГ/ фото:КМГ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јаста само рокај

08.12.2022 16:37

све цемо ми то појест и бити јос веома здрави...

ОДГОВОРИТЕ