Duvandžije: Previše ulaganja, dobit nikakva

Bila sadnja ili berba, pitanje ostaje isto: - Hoće li naredne godine biti duvana u RS? Proizvođači su cijenom vrlo nezadovoljni, a kako kažu, skok cijena repromaterijala i ulaznih komponenti, svake godine odbije oko 10% duvandžija. Ipak, ova godina bila je specifična, osim što je cijena repromaterijala sve veća, suša je nemilosrdno pokosila većinu roba.

Republika Srpska 08.12.2022 | 18:57
Duvandžije: Previše ulaganja, dobit nikakva

Previše ulaganja – dobit nikakva. Zbog suše, kvalitet sve slabiji pa se i površine pod duvanom drastično smanjuju. I Semberci i Posavci složni su u jednom – ovako se poslovati ne može, nastavi li se ovakav trend cijena, od proizvodnje će odustati.

„Ove godine mi smo imali ukupno 78 proizvođača što se tiče Semberije i Posavine. Mi svake godine ostanemo bez 10% proizvođača, tako će nažalost biti i ove godine, jer je proizvodnja znatno zahtjevna. Velika ulaganja, mala zarada, neizvjesna proizvodnja, naročito gdje je nemoguće navodnjavanje pa proizvođači lagano izlaze“, govori Čedo Gotovčević, v. d. direktora AD „Duvan“

Na pitanje hoće li sijati ponovo duvan, proizvođači nerado odmahuju glavom.

„Čisto sumnjam, i ako budemo radili to će biti nešto malo, al‘ to je ništa“, kaže Miloš Savić, proizvođač duvana iz Posavine.

„Pa i ako budem, sijaću dosta manje. Ako slučajno budem sijao, al‘ najvjerovatnije u ovakvim uslovima da neću moći nikako“, navodi Bato Perić, proizvođač duvana iz Ljeljenče.

Duvandžije se slažu u jednom: gora vremena za proizvodnju ne pamte. Domaćin Bato Perić iz Ljeljenče kod Bijeljine već je 30 godina u ovom poslu, a nekadašnjih uslova za rad, a ni kvalitet, kako kaže, više nikada biti neće.

„Ista je cijena bila, znam da je jedne godine kila bila 1,50 KM, 45.000 KM sam samo za premiju dobio i plus sva ostala zarada. Sad ne mogu da pokrijem trošak, u minusu sam jedno 30 hiljada“.

Iz priče sa duvanarima lako se može zaključiti da odustaju od ove kulture. Proizvođači kažu da ne mogu zaraditi čak ni toliko da se izjednače sa radnom snagom.

„Ne znam šta bi moglo da me zadrži. Nekih 20 godina mi ovo radimo i najvjerovatnije zbog radne snage ćemo prestati da radimo. Ovo ljeto smo imali 60 maraka dnevnicu, nekih 50 maraka dam na gorivo, nekih 430 maraka nas izađe da se jedna sušilica napuni“, riječi su Miloša Savića, proizvođača duvana iz Posavine.

„Skupo sve, skupa radna snaga, skup plin, skup sav repropaterijal, sve je otišlo 200-300%, a duvanu ostala ista cijena“.

Svake godine za duvandžije stižu nova obećanja. Trenutno se čeka odabir novog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pa će se tek onda znati sudbina poljoprivrednika.

„Za sljedeću godinu ćemo vidjeti. Kao što znate, imamo budžet od 180 miliona maraka, čekamo formiranje nove vlade pa ćemo sjesti sa ministrom i vidjeti u kom pravcu ćemo ići dalje i u koje mjere ćemo preusmjeriti snage da bi zadovoljili zahtjeve naših proizvođača“, navodi Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Veliki problem u posljednjih nekoliko godina predstavlja što se u Bosni i Hercegovini više nema gdje preraditi duvan, nego ide u izvoz. Prije 142 godine otvorena je Fabrika duvana Sarajevo, zatvorena je u martu ove godine. Svi proizvodi naših duvanara najčešće su u akcionarskom društvu „Duvan“ u Bijeljini, iz kog odlaze za Bugarsku, a tako će biti i nakon naredne berbe, ako je, po riječima proizvođača, iko bude htio zasijati.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Stevo

08.12.2022 18:52

Prekidajte proizvodnju.Crna berza je završila.Navatali ste i previše na crnjaka

ODGOVORITE
Name

lola

08.12.2022 19:16

Duvandzije najveci sverceri a kukaju odkud ovoliki duvan po pijacama po citavoj BH.

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

08.12.2022 20:05

Ima li iko od ovih sto nesto proizvode da ne kuka.Pa majke vam ga vise proklete...

ODGOVORITE
Name

Divac16

08.12.2022 20:12

Drzava stimulise premijama proizvodjace duvana, a onda naplacuje doprinose za zdravstvo kako bi se pusaci lijecili ?!!!

ODGOVORITE
Name

Duhan

08.12.2022 21:19

...je zlo! Kao i alkohol. Treba sve zabraniti!

ODGOVORITE
Name

Realista

09.12.2022 01:47

Pravite otrov,sijte nešto korisnije.

ODGOVORITE
Name

Branislav

09.12.2022 01:47

Kako majku mu nema dobiti, a kutija cigareta košta 5 evra?

ODGOVORITE
Name

T3884912

09.12.2022 09:44

Morate shvatiti jednu stvar, dok god državom vlada sekta snsd i burle, ovdje ništa uspjevati neće

ODGOVORITE