Nova zaduženja Srpske opasnost za javna preduzeća

Javni dug Republike Srpske sve je veći, a nova kreditna zaduženja redovno nas dočekuju. Nije bio dovaljan ni enormni priliv sredstava u budžet pa se Vlada Srpske odlučila na još jedno zaduženie i to po visokoj kamatnoj stopi. Na kraju trećeg kvartala ove godine, Republika Srpska imala je 6,2 milijarde maraka javnog duga, ili 5650 maraka po stanovniku.

Republika Srpska 08.12.2022 | 19:24
 Nova zaduženja Srpske opasnost za javna preduzeća

Vlada Srpske nastavlja da se zadužuje i pored 19 odsto većih prihoda u budžetu u odnosu na prethodnu godinu. Tako se Vlada usavršila u traženju zajma, a kako ćemo dugove vraćati, e u tome su još neuki.

Na red bi, ističu ekonomski stručnjaci, mogla doći preostala javna preduzeća, koja bi mogla da zamijene ratu kredita. Iduće godine na naplatu pristiže rata od preko milijardu maraka.

"Što se tiče javnih preduzeća, pošto su većinski vlasnici Republika Srpska, odnosno opštine, bojim se da ukoliko dođe do vraćanja, servisiranja tog kredita, vraćanja novca, da se može vrlo lako desiti da neko ko je uložio novac u obveznice, pokuca na vrata i traži neko od dobrih, kvalitetnih javnih preduzeća, a ona su vrlo profitabilna i interesantna investitorima. Da samo navedem da je situacija takva da kada postane vlasnik neko strano lice Vodovoda ili Čistoće, on može određivati cene nevezano za gradske uslove jer kada je javno preduzeće, onda ima obavezu harmonizacije cena sa lokalnom zajednicom, odnosno Republikom Srpskom, u slučaju da je to privatna strana kompanija, to nju uopšte neće interesovati“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Rješenje koje nalazi Vlada je novo zaduženje, koje će po mišljenu ekonomista biti skupo, ukoliko Republika Srpska bude kreditno sposobna za novi zajam, objašnjavaju ekonomisti. Zaduženje na zaduženje, a pri tom nije jasno naznačeno za šta su namijenjena sredstva od zaduženja. 

„Mi u većini slučajeva ne znamo, gdje, na koji način se zadužujemo, na šta se taj novac troši i nažalost on ide u većini slučajeva u servisiranje tekućih obaveza. Na primjer sama prodaja Telekoma, koja je bila možda najznačajnija prodaja, odnosno najviše novca je u tom trenutku ušlo u budžet više od 1,2 milijarde KM, taj novac je godinama trošen nenamjenski, nestao je i ne postoje neki veliki razvojni projekti, osim onih infrastrujkturnih, koji nažalost nisu pokazalli učinak kakav bi trebalo da imaju“, kazali su iz nevladine organizacije Transparency Internacional BiH.

Od višemilionskih priliva u budžetu putem poreza i poskupljenja, građani Srpske nisu imali nikakvu korist, kao ni od mnogih zaduženja koja su trošena netransparentno, kažu u opoziciji. Otplaćivanje rata kredita novim zaduženjem, kako tvrde, vodi u propast, jer zaduženja vode u privatizaciju.

„Postoji informacija ili špekulacija, ali mislim da je opravdana informacija da ukoliko se nosilac obveznice, ukoliko Republika Srpska ne bi mogla da vraća te kredite, da ima pravo na učešća u nekim javnim preduzećima, ne piše kojim, i sve to stavlja mnogo upitnika na jednu takvu politiku zaduživanja, koja je spremna, ako joj u tom momentu treba novac, da krčmi resurse koji su još uvijek ostali u rukama Republike Srpske, koji su značajni, koji su možda i to jezgro njene ekonomske snage, kao što su Elektroprivreda ili Šume“, istakla je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a.

"Ta zaduženja na Bečkoj i Londonskoj berzi, koja su bila do sada, mi kao poslanici Narodne skupštine nismo dobili odgovor pod kojim uslovima, kako i od koga smo se zadužili i naravno da je kao kolateral garancija postavljena Elektroprivreda i Šume Srpske, koje su još ostale jedina javna preduzeća i resurs koji nije privatizovan.

Mi vidimo da se vrši na mala vrata privatizacija Elektroprivrede, da ulaze tu Elektroprivreda Srbije, Elektroprivreda Mađarske kupuje pojedina javna preduzeća, takođe na netransparentan i tajan način i pitanje je dana kada će Republika Srpska zbog ovakve pogubne politike ostati potpuno bez javnih preduzeća“, objašnjava Nebojša Vukanović, predsjednik Pokreta za pravdu i red.

Ona najprofitabilnija preduzeća poput Telekoma, već su rasprodata, a priatizacija je duboko zagazila i u elektroenergetski sektor, dok javnost još uvijek ne zna šta su bile garancije za emisije obveznica i da li će neki od sutra raditi u privatnoj firmi.

(BN Foto/Ilustracija) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ipe

08.12.2022 19:22

Naredne 4 godine mandata najvećeg "Srbende" među Srbima,obilježit će "blek frajdej RS" sve na sniženju i totalna rasprodaja.

ODGOVORITE
Name

Miloš

08.12.2022 19:29

Svu imovinu ce mile hrvat, unistiti i pokrasti, trazili ste gledajte.

ODGOVORITE
Name

Hm

08.12.2022 19:38

Ovima ne treba nikakve pare davati kote se ko gamad. Treba ih raspustiti ovce da cuvaju.

ODGOVORITE
Name

Mrki

08.12.2022 19:46

Laku noć Republiko Srpska.Ovo pišem teška srca.Jer smo te stvarali 4 godine !

ODGOVORITE
Name

Jad i bijeda!

08.12.2022 19:53

Ma to će se desiti naredne godine. Pa ko će dati kredit luđacima da se vrati kredit, koji su spržili na tange-frange,a pola pokrali, od 1,1 milijardu a nato ide kamata od oko 500 miliona jer će kamata biti oko 10%. Možda se čak oni kriju iza tog kredita. A još hoće da uzmu i 800 miliona dato sprže još ako budu imali šta još založiti. Ma to je kraj. A jest ovaj narod bijedan i glup da to nije normalno i treba da bude teška bijeda, to je i zaslužio.

ODGOVORITE
Name

Blbl

08.12.2022 20:06

Bravo za stoku koja je glasala za Baju.

ODGOVORITE
Name

+++

08.12.2022 20:32

Ja nikada necu razumjeti ovaj narod. Sve je stabilno tako se ponašamo. A ja bih rekao stabilno tonemo

ODGOVORITE
Name

lukavica

08.12.2022 20:42

Prodaj,potroši,zaduži se.Tako u krug.Par krugova i fajront.Većina će se onda osvjestiti ali kasno.Vidjećemo šta je surovi kapitalizam u svom naj gorem obliku.Biće to dugo i bolno nestajanje srba sa ovih prostora.

ODGOVORITE
Name

Sydney

09.12.2022 05:36

U RS najpopularniji sport je postalo zaduzenje i dizanje nekog kredita,Svi koji nisu na vlasti i mogucnosti da uzimaju kredite se kao nesto bune zbog novih zaduzenja a onda kad se docepaju vlasti odjednom im krediti postanu najveci hobi,Najbolje se vidi po gradskoj upravi grada BL gde menader grada najavljuje najveci budzet do sada koji je grad ikad imao za sledecu godinu od 177 miliona KM ali i najavljuje novo zaduzenje grada od 22 miliona KM da bi zaokruzili budzet na 200 miliona KM za koje se nada da ce biti dovoljno da podmiri sve potrebe grada.Zamisli da nemaju taj rekordan priliv srestava u gradsku blagajnu i da nemaju najveci budzet ikada kako bi tek onda grad funkcionisao i koliko bi se tek onda zaduzili.Nikako da se konacno pocne trosit onoliko koliko imas a ne da se dizu krediti da bi se gradili parkovi ,fontane ,spomenici a u isto vreme sve veci redovi pred javnim kuhinjama

ODGOVORITE
Name

Ре

09.12.2022 08:00

Некад постоји грејс период незнам да ли си чуо, има кредита кои су са грејс период од 7 год, сад долазе на наплату има да се враћа само камата има годишње има квартално, има полугодишње, највећи проблем је што су приходи од пореза и Пдв толико сад велики а да они не одустају од задужења и не прескачу нити обавезнице а ни трезорске записе да и поред толиког новца нама задужење расте.

Name

Vagner.

09.12.2022 08:11

Ovi samo prose ko zelenoski fasista propas ce sve.

ODGOVORITE
Name

Има рјешења

09.12.2022 11:03

Одузети вилу у БГ продати одмах и паре у буџет. Одузети станове по Бечу Шпирићу али и оном смраду из Угљевика (сдс) Ваји па тако редом и да видиш пара. Они се не боје пропасти РС јер се уздају у некретнине по Србији и по Европи и зато нам треба закон о одузимању нелегално стечене имовине. Што прије тражити закон док још има времена. И то на нивоу БиХ јер и они у федерацији су исти.