Нова задужења Српске опасност за јавна предузећа

Јавни дуг Републике Српске све је већи, а нова кредитна задужења редовно нас дочекују. Није био доваљан ни енормни прилив средстава у буџет па се Влада Српске одлучила на још једно задужение и то по високој каматној стопи. На крају трећег квартала ове године, Република Српска имала је 6,2 милијарде марака јавног дуга, или 5650 марака по становнику.

Република Српска 08.12.2022 | 19:24
 Нова задужења Српске опасност за јавна предузећа

Влада Српске наставља да се задужује и поред 19 одсто већих прихода у буџету у односу на претходну годину. Тако се Влада усавршила у тражењу зајма, а како ћемо дугове враћати, е у томе су још неуки.

На ред би, истичу економски стручњаци, могла доћи преостала јавна предузећа, која би могла да замијене рату кредита. Идуће године на наплату пристиже рата од преко милијарду марака.

"Што се тиче јавних предузећа, пошто су већински власници Република Српска, односно општине, бојим се да уколико дође до враћања, сервисирања тог кредита, враћања новца, да се може врло лако десити да неко ко је уложио новац у обвезнице, покуца на врата и тражи неко од добрих, квалитетних јавних предузећа, а она су врло профитабилна и интересантна инвеститорима. Да само наведем да је ситуација таква да када постане власник неко страно лице Водовода или Чистоће, он може одређивати цене невезано за градске услове јер када је јавно предузеће, онда има обавезу хармонизације цена са локалном заједницом, односно Републиком Српском, у случају да је то приватна страна компанија, то њу уопште неће интересовати“, каже економиста Зоран Павловић.

Рјешење које налази Влада је ново задужење, које ће по мишљену економиста бити скупо, уколико Република Српска буде кредитно способна за нови зајам, објашњавају економисти. Задужење на задужење, а при том није јасно назначено за шта су намијењена средства од задужења. 

„Ми у већини случајева не знамо, гдје, на који начин се задужујемо, на шта се тај новац троши и нажалост он иде у већини случајева у сервисирање текућих обавеза. На примјер сама продаја Телекома, која је била можда најзначајнија продаја, односно највише новца је у том тренутку ушло у буџет више од 1,2 милијарде КМ, тај новац је годинама трошен ненамјенски, нестао је и не постоје неки велики развојни пројекти, осим оних инфраструјктурних, који нажалост нису показалли учинак какав би требало да имају“, казали су из невладине организације Транспаренцy Интернационал БиХ.

Од вишемилионских прилива у буџету путем пореза и поскупљења, грађани Српске нису имали никакву корист, као ни од многих задужења која су трошена нетранспарентно, кажу у опозицији. Отплаћивање рата кредита новим задужењем, како тврде, води у пропаст, јер задужења воде у приватизацију.

„Постоји информација или шпекулација, али мислим да је оправдана информација да уколико се носилац обвезнице, уколико Република Српска не би могла да враћа те кредите, да има право на учешћа у неким јавним предузећима, не пише којим, и све то ставља много упитника на једну такву политику задуживања, која је спремна, ако јој у том моменту треба новац, да крчми ресурсе који су још увијек остали у рукама Републике Српске, који су значајни, који су можда и то језгро њене економске снаге, као што су Електропривреда или Шуме“, истакла је Јелена Тривић, потпредсједница ПДП-а.

"Та задужења на Бечкој и Лондонској берзи, која су била до сада, ми као посланици Народне скупштине нисмо добили одговор под којим условима, како и од кога смо се задужили и наравно да је као колатерал гаранција постављена Електропривреда и Шуме Српске, које су још остале једина јавна предузећа и ресурс који није приватизован.

Ми видимо да се врши на мала врата приватизација Електропривреде, да улазе ту Електропривреда Србије, Електропривреда Мађарске купује поједина јавна предузећа, такође на нетранспарентан и тајан начин и питање је дана када ће Република Српска због овакве погубне политике остати потпуно без јавних предузећа“, објашњава Небојша Вукановић, предсједник Покрета за правду и ред.

Она најпрофитабилнија предузећа попут Телекома, већ су распродата, а приатизација је дубоко загазила и у електроенергетски сектор, док јавност још увијек не зна шта су биле гаранције за емисије обвезница и да ли ће неки од сутра радити у приватној фирми.

(БН Фото/Илустрација) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ипе

08.12.2022 19:22

Наредне 4 године мандата највећег "Србенде" међу Србима,обиљежит ће "блек фрајдеј РС" све на снижењу и тотална распродаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

08.12.2022 19:29

Сву имовину це миле хрват, унистити и покрасти, тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

08.12.2022 19:38

Овима не треба никакве паре давати коте се ко гамад. Треба их распустити овце да цувају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

08.12.2022 19:46

Лаку ноћ Републико Српска.Ово пишем тешка срца.Јер смо те стварали 4 године !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и биједа!

08.12.2022 19:53

Ма то ће се десити наредне године. Па ко ће дати кредит луђацима да се врати кредит, који су спржили на танге-франге,а пола покрали, од 1,1 милијарду а нато иде камата од око 500 милиона јер ће камата бити око 10%. Можда се чак они крију иза тог кредита. А још хоће да узму и 800 милиона дато спрже још ако буду имали шта још заложити. Ма то је крај. А јест овај народ биједан и глуп да то није нормално и треба да буде тешка биједа, то је и заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блбл

08.12.2022 20:06

Браво за стоку која је гласала за Бају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+++

08.12.2022 20:32

Ја никада нецу разумјети овај народ. Све је стабилно тако се понашамо. А ја бих рекао стабилно тонемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукавица

08.12.2022 20:42

Продај,потроши,задужи се.Тако у круг.Пар кругова и фајронт.Већина ће се онда освјестити али касно.Видјећемо шта је сурови капитализам у свом нај горем облику.Биће то дуго и болно нестајање срба са ових простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

09.12.2022 05:36

У РС најпопуларнији спорт је постало задузење и дизање неког кредита,Сви који нису на власти и могуцности да узимају кредите се као несто буне због нових задузења а онда кад се доцепају власти одједном им кредити постану највеци хоби,Најбоље се види по градској управи града БЛ где менадер града најављује највеци будзет до сада који је град икад имао за следецу годину од 177 милиона КМ али и најављује ново задузење града од 22 милиона КМ да би заокрузили будзет на 200 милиона КМ за које се нада да це бити довољно да подмири све потребе града.Замисли да немају тај рекордан прилив срестава у градску благајну и да немају највеци будзет икада како би тек онда град функционисао и колико би се тек онда задузили.Никако да се конацно поцне тросит онолико колико имас а не да се дизу кредити да би се градили паркови ,фонтане ,споменици а у исто време све веци редови пред јавним кухињама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2022 08:00

Некад постоји грејс период незнам да ли си чуо, има кредита кои су са грејс период од 7 год, сад долазе на наплату има да се враћа само камата има годишње има квартално, има полугодишње, највећи проблем је што су приходи од пореза и Пдв толико сад велики а да они не одустају од задужења и не прескачу нити обавезнице а ни трезорске записе да и поред толиког новца нама задужење расте.

Name

Вагнер.

09.12.2022 08:11

Ови само просе ко зеленоски фасиста пропас це све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има рјешења

09.12.2022 11:03

Одузети вилу у БГ продати одмах и паре у буџет. Одузети станове по Бечу Шпирићу али и оном смраду из Угљевика (сдс) Ваји па тако редом и да видиш пара. Они се не боје пропасти РС јер се уздају у некретнине по Србији и по Европи и зато нам треба закон о одузимању нелегално стечене имовине. Што прије тражити закон док још има времена. И то на нивоу БиХ јер и они у федерацији су исти.