Sedam prirodnih načina da umirite grlo preko noći

Umjesto umjetnih pripravaka i lijekova, donosimo nekoliko prirodnih metoda kojima se možete riješiti te neugodne boli na zdrav i jednostavan način.

Zdravlje 28.01.2023 | 15:40
Sedam prirodnih načina da umirite grlo preko noći

1. Čaj od kajenskog papra

U lonac vode dodajte čaj od limuna, čaj od mente, sok od jednog limuna, žličicu meda i malo kajenskog papra u prahu (na vrhu noža). 

Sve dobro promiješajte i skloniti s vatre prije nego što zavrije. Popijte dok je još vruće.

2. Bakin recept za bolno grlo

U 250 ml vode dodajte dvije kašike meda i dobro zagrijte (pazite da ne zavrije). Sklonite s vatre i iscijedite otprilike dvije kašike svježeg limunova soka. Za jači okus možete dodati kašiku smeđeg šećera.

3. Mliječni napitak s cimetom

Pomiješajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašike cimeta. Dodajte 250 ml mlijeka i dobro promiješajte. Stavite na laganu vatru i miješajte. Sklonite s vatre prije nego što mlijeko zavrije i dodajte kašiku meda. Poslužite dok je vruće.

4. Biljni čaj s rakijom

Pomiješajte zeleni čaj, čaj od kamilice i limuna za zdravi napitak pun antioksidansa. Dodate li još i kašiku meda, sok od limuna, đumbir i malo rakije, imaćete osjećaj kao da ste popili prirodni analgetik.

5. Grgljanje

Napravite fiziološku otopinu od 250 ml vode i kašike soli. Stavite smjesu na vatru i prokuhajte. Popijte veliki gutljaj tečnosti, zabacite glavu unatrag i grgljajte.

Nemojte gutati tečnost, već je ispljunite nakon deset sekundi. Ponavljajte ovo najmanje pet puta dnevno dok simptomi upale grla ne nestanu. Grgljanje fiziološke otopine smanjiće simptome upale grla i pomoći u izbacivanju virusa iz tijela.

6. Udisanje

Zakuhajte tri šoljice vruće vode i potopite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svježeg đumbira. Ostavite da se ohladi pet minuta. Rukom provjerite paru da nije prevruća i uspite tečnost u veću zdjelicu ili posudu za inhalator.

Uzmite čisti ručnik i prebacite ga preko glave. Nagnite se nad zdjelu, pokrivenu ručnikom, i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Tako će se ublažiti grlobolja, zbog čega ćete lakše zaspati.

7. Topli oblog

Skuvajte čaj od suhih cvjetova kamilice i dok je još vruć umočite u njega čist ručnik. Kad se čaj malo ohladi, dobro ocijedite ručnik, smotajte ga po dužini i omotajte oko vrata.

Kad se oblog ohladi, zagrijte čaj i ponovite postupak. Ako grlobolja traje nekoliko dana ili je propraćena drugim simptomima, svakako se javite ljekaru.

(Zadovoljna.hr  Foto: Shutterstock) 

Komentari / 0

Ostavite komentar