Седам природних начина да умирите грло преко ноћи

Умјесто умјетних приправака и лијекова, доносимо неколико природних метода којима се можете ријешити те неугодне боли на здрав и једноставан начин.

Здравље 28.01.2023 | 15:40
Седам природних начина да умирите грло преко ноћи

1. Чај од кајенског папра

У лонац воде додајте чај од лимуна, чај од менте, сок од једног лимуна, жличицу меда и мало кајенског папра у праху (на врху ножа). 

Све добро промијешајте и склонити с ватре прије него што заврије. Попијте док је још вруће.

2. Бакин рецепт за болно грло

У 250 мл воде додајте двије кашике меда и добро загријте (пазите да не заврије). Склоните с ватре и исциједите отприлике двије кашике свјежег лимунова сока. За јачи окус можете додати кашику смеђег шећера.

3. Млијечни напитак с циметом

Помијешајте кашику шећера, два прстохвата соде бикарбоне и пола кашике цимета. Додајте 250 мл млијека и добро промијешајте. Ставите на лагану ватру и мијешајте. Склоните с ватре прије него што млијеко заврије и додајте кашику меда. Послужите док је вруће.

4. Биљни чај с ракијом

Помијешајте зелени чај, чај од камилице и лимуна за здрави напитак пун антиоксиданса. Додате ли још и кашику меда, сок од лимуна, ђумбир и мало ракије, имаћете осјећај као да сте попили природни аналгетик.

5. Гргљање

Направите физиолошку отопину од 250 мл воде и кашике соли. Ставите смјесу на ватру и прокухајте. Попијте велики гутљај течности, забаците главу унатраг и гргљајте.

Немојте гутати течност, већ је испљуните након десет секунди. Понављајте ово најмање пет пута дневно док симптоми упале грла не нестану. Гргљање физиолошке отопине смањиће симптоме упале грла и помоћи у избацивању вируса из тијела.

6. Удисање

Закухајте три шољице вруће воде и потопите врећицу чаја од лимуна, камилице и мало свјежег ђумбира. Оставите да се охлади пет минута. Руком провјерите пару да није преврућа и успите течност у већу здјелицу или посуду за инхалатор.

Узмите чисти ручник и пребаците га преко главе. Нагните се над здјелу, покривену ручником, и удишите пару кроз уста и нос пет до десет минута. Тако ће се ублажити грлобоља, због чега ћете лакше заспати.

7. Топли облог

Скувајте чај од сухих цвјетова камилице и док је још врућ умочите у њега чист ручник. Кад се чај мало охлади, добро оциједите ручник, смотајте га по дужини и омотајте око врата.

Кад се облог охлади, загријте чај и поновите поступак. Ако грлобоља траје неколико дана или је пропраћена другим симптомима, свакако се јавите љекару.

(Задовољна.хр  Фото: Схуттерстоцк) 

Коментари / 0

Оставите коментар