Savjet ministara se više ne pita o novim zapošljavanjima

Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH naredio je Agenciji za državnu službu BiH da konkurse za prijem radnika u institucije BiH raspisuje i bez saglasnosti Savjeta ministara BiH.

Republika Srpska 03.02.2023 | 07:44
Savjet ministara se više ne pita o novim zapošljavanjima

Naime, Savjet ministara BiH još ranije je donio zaključak kojim je naloženo da Agencija za državnu službu BiH ne može izvršiti nijedno oglašavanje za prijem radnika u institucija BiH, zatim premještanje državnih službenika iz institucije u instituciju itd. bez saglasnosti Savjeta ministara BiH.

Upravo ovaj zaključak Upravni inspektorat je označio kao nezakonit, tako da u suštini više nije potrebna saglasnost Savjeta ministara BiH na novo zapošljavanje.

"Posljedica toga je da, kada institucija pošalje zahtjev za konkurs za koji ima budžetska sredstva i odobren broj ljudi, taj konkurs mi moramo objaviti.

Saglasnost od Savjeta ministara BiH je proglašena nezakonitom i Agenciji je zabranjeno da je traži", rekao je za "Nezavisne" Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu.

Ako je suditi po sistematizaciji radnih mjesta, institucijama Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nedostaje oko 3.000 radnika s obzirom na to da je na tom nivou vlasti sistematizovano ukupno 18.598 radnih mjesta, a prema posljednjim informacijama, popunjena su "svega" 15.592.

Prema nezvaničnim informacijama već se raspisuje sve više konkursa, i pored toga što je rješenje Upravnog inspektorata stupilo na snagu krajem prošle godine.

Konkursa bi sasvim sigurno bilo i više da su zahtjevi ranijeg saziva Savjeta ministara BiH bili uredni.

Navodno, ministri iz ranijeg saziva već su bili poslali zahtjeve za novo zapošljavanje, međutim Agencija ih je vratila na doradu, a u međuvremenu je došlo do imenovanja novog saziva Savjeta ministara BiH tako da dorađeni zahtjevi još nisu došli do Agencije.

Zanimljivo je da se Agencija za državnu službu uopšte nije žalila na rješenje upravnog inspektora, jer kako su nam rekli u samoj Agenciji, stručni kolegijum koji se sastoji od deset pravnika zaključio je da nema razloga za žalbu.

O ovome problemu, juče se govorilo i na sjednici Savjeta ministara BiH, međutim nakon sjednice u saopštenju ovo pitanje nije ni spomenuto.

(Nezavisne Foto:BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tatar

03.02.2023 06:57

Najbolje bi bilo da to i mnoga druga tela ne postoje Samo džaba troše narodni novac

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2023 08:14

Takva državetina a tako malo zaposlenih. Primajte na ugovor o djelu i bez konkursa. Što prije dužni ste glasačima. Tako radi naš pametni Višković.

Name

STATISTICAR

03.02.2023 07:49

JOS MALO CE 70 POSYO STANOVNISTVA U BIH BITI ZAPISLENO NA BUDZETSKIM JASLAMA.KO DA VAM ZARADI PLATE.HOCETE LI PRODAVATI DRZAVNE RESURSE DA BISTE FOJELILI PLATE,DOK SVE NE PROPADNE.

ODGOVORITE
Name

Joja

03.02.2023 08:51

Moze dokle moze ...

Name

re STATISTIČAR

03.02.2023 08:52

Inspekcije trebaju više obilaziti privatnike koji se ponašaju bahato i krše zakone,vrše mobing nad radnicima,nezakonito daju otkaze.Da radnici imaju volju da rade kod privatnika

Name

Veteran 92

03.02.2023 07:53

Ide se na sve opšte propadanje, ko je jamio jamio i sve ispočetka u nekom novom sistemu, al da se ne dira u one koji su jamili ! To je formula koliko ja vidim stvari..

ODGOVORITE
Name

11903

03.02.2023 11:06

Ovo društvo je po onoj narodnoj "na snu se ne snilo"

ODGOVORITE
Name

Ne pita se

03.02.2023 11:42

Ni o cemu....

ODGOVORITE
Name

A kako sve sto je

03.02.2023 11:44

Nezakonito funkcionisa a i funkciomise toliko vremena.... ?

ODGOVORITE
Name

+

03.02.2023 17:51

ALI ĆE SADA BITI I VIŠE. MOJ DO MOGA, SVOJ DI SVOGA. I ŽENE I LJUBAVNICE I SVASTIKE ITD.

ODGOVORITE
Name

RE STATISTIČAR

03.02.2023 18:00

DRŽAVNE RESURSE ĆE PRODAVATI NJIHOVA DIJECA. OVI ZASAD IMAJU ZALIHE. PRVO TREBA DA PENZIJE NEMOGU PLATITI, MOŽDA KREDIT IM MMF USKRATI. JEDNI ĆE POMRIJETI, A NEKE ĆE HRANITI DIJECA IZ EVROPE. PENZIONERI SU IZLAZILI RANO UJUTRU NA IZBORE I GLASALI ZA DODIKA. ON SVOJIMA ČIM DOBIJE IZBORE, ZABIJE KLIN U LEĐA, NA NEKI NAČIN. REKAO NEĆE POSKUPITI STRUJA, NEDA SKIDANJE AKCIZA, PRAVI ZGRADU ELEKTRO, DA NJIHOVA DIJECA IMAJU POSAO BLIZU. U BL I U LAKTAŠIMA. NE BRINE IH ŠTO ĆE RS OPUSTITI. JER GLAVA JE TU I SVE OSTALO PAMETNO JE POVUČENO TU. OSTALI ORGANI PO RS I NISU BITNI. NI MOĆNI.

ODGOVORITE