Савјет министара се више не пита о новим запошљавањима

Управни инспекторат Министарства правде БиХ наредио је Агенцији за државну службу БиХ да конкурсе за пријем радника у институције БиХ расписује и без сагласности Савјета министара БиХ.

Република Српска 03.02.2023 | 07:44
Савјет министара се више не пита о новим запошљавањима

Наиме, Савјет министара БиХ још раније је донио закључак којим је наложено да Агенција за државну службу БиХ не може извршити ниједно оглашавање за пријем радника у институција БиХ, затим премјештање државних службеника из институције у институцију итд. без сагласности Савјета министара БиХ.

Управо овај закључак Управни инспекторат је означио као незаконит, тако да у суштини више није потребна сагласност Савјета министара БиХ на ново запошљавање.

"Посљедица тога је да, када институција пошаље захтјев за конкурс за који има буџетска средства и одобрен број људи, тај конкурс ми морамо објавити.

Сагласност од Савјета министара БиХ је проглашена незаконитом и Агенцији је забрањено да је тражи", рекао је за "Независне" Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу.

Ако је судити по систематизацији радних мјеста, институцијама Босне и Херцеговине у овом тренутку недостаје око 3.000 радника с обзиром на то да је на том нивоу власти систематизовано укупно 18.598 радних мјеста, а према посљедњим информацијама, попуњена су "свега" 15.592.

Према незваничним информацијама већ се расписује све више конкурса, и поред тога што је рјешење Управног инспектората ступило на снагу крајем прошле године.

Конкурса би сасвим сигурно било и више да су захтјеви ранијег сазива Савјета министара БиХ били уредни.

Наводно, министри из ранијег сазива већ су били послали захтјеве за ново запошљавање, међутим Агенција их је вратила на дораду, а у међувремену је дошло до именовања новог сазива Савјета министара БиХ тако да дорађени захтјеви још нису дошли до Агенције.

Занимљиво је да се Агенција за државну службу уопште није жалила на рјешење управног инспектора, јер како су нам рекли у самој Агенцији, стручни колегијум који се састоји од десет правника закључио је да нема разлога за жалбу.

О овоме проблему, јуче се говорило и на сједници Савјета министара БиХ, међутим након сједнице у саопштењу ово питање није ни споменуто.

(Независне Фото:БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Татар

03.02.2023 06:57

Најбоље би било да то и многа друга тела не постоје Само џаба троше народни новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.02.2023 08:14

Таква државетина а тако мало запослених. Примајте на уговор о дјелу и без конкурса. Што прије дужни сте гласачима. Тако ради наш паметни Вишковић.

Name

СТАТИСТИЦАР

03.02.2023 07:49

ЈОС МАЛО ЦЕ 70 ПОСYО СТАНОВНИСТВА У БИХ БИТИ ЗАПИСЛЕНО НА БУДЗЕТСКИМ ЈАСЛАМА.КО ДА ВАМ ЗАРАДИ ПЛАТЕ.ХОЦЕТЕ ЛИ ПРОДАВАТИ ДРЗАВНЕ РЕСУРСЕ ДА БИСТЕ ФОЈЕЛИЛИ ПЛАТЕ,ДОК СВЕ НЕ ПРОПАДНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

03.02.2023 08:51

Мозе докле мозе ...

Name

ре СТАТИСТИЧАР

03.02.2023 08:52

Инспекције требају више обилазити приватнике који се понашају бахато и крше законе,врше мобинг над радницима,незаконито дају отказе.Да радници имају вољу да раде код приватника

Name

Ветеран 92

03.02.2023 07:53

Иде се на све опште пропадање, ко је јамио јамио и све испочетка у неком новом систему, ал да се не дира у оне који су јамили ! То је формула колико ја видим ствари..

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

03.02.2023 11:06

Ово друштво је по оној народној "на сну се не снило"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не пита се

03.02.2023 11:42

Ни о цему....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А како све сто је

03.02.2023 11:44

Незаконито функциониса а и функциомисе толико времена.... ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.02.2023 17:51

АЛИ ЋЕ САДА БИТИ И ВИШЕ. МОЈ ДО МОГА, СВОЈ ДИ СВОГА. И ЖЕНЕ И ЉУБАВНИЦЕ И СВАСТИКЕ ИТД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ СТАТИСТИЧАР

03.02.2023 18:00

ДРЖАВНЕ РЕСУРСЕ ЋЕ ПРОДАВАТИ ЊИХОВА ДИЈЕЦА. ОВИ ЗАСАД ИМАЈУ ЗАЛИХЕ. ПРВО ТРЕБА ДА ПЕНЗИЈЕ НЕМОГУ ПЛАТИТИ, МОЖДА КРЕДИТ ИМ ММФ УСКРАТИ. ЈЕДНИ ЋЕ ПОМРИЈЕТИ, А НЕКЕ ЋЕ ХРАНИТИ ДИЈЕЦА ИЗ ЕВРОПЕ. ПЕНЗИОНЕРИ СУ ИЗЛАЗИЛИ РАНО УЈУТРУ НА ИЗБОРЕ И ГЛАСАЛИ ЗА ДОДИКА. ОН СВОЈИМА ЧИМ ДОБИЈЕ ИЗБОРЕ, ЗАБИЈЕ КЛИН У ЛЕЂА, НА НЕКИ НАЧИН. РЕКАО НЕЋЕ ПОСКУПИТИ СТРУЈА, НЕДА СКИДАЊЕ АКЦИЗА, ПРАВИ ЗГРАДУ ЕЛЕКТРО, ДА ЊИХОВА ДИЈЕЦА ИМАЈУ ПОСАО БЛИЗУ. У БЛ И У ЛАКТАШИМА. НЕ БРИНЕ ИХ ШТО ЋЕ РС ОПУСТИТИ. ЈЕР ГЛАВА ЈЕ ТУ И СВЕ ОСТАЛО ПАМЕТНО ЈЕ ПОВУЧЕНО ТУ. ОСТАЛИ ОРГАНИ ПО РС И НИСУ БИТНИ. НИ МОЋНИ.

ОДГОВОРИТЕ