Napravljene prve farmerke za motocikliste sa vazdušnim jastucima!

Švedska kompanija Mo’cicle nedavno je najavila prve na svetu farmerke za motocikliste (motociklističke farmerke) sa vazdušnim jastukom koje pružaju zaštitu od udara za donji deo tela motociklista u slučaju nesreće.

Zanimljivosti 06.03.2023 | 15:29
Napravljene prve farmerke za motocikliste sa vazdušnim jastucima!

Dodaci na naduvavanje koji štite motocikliste u slučaju nezgoda nisu ništa novo. Videli smo šlemove sa dodacima na naduvavanje koji deluju kao jastuk, i kaiševe nalik na ranac dizajnirane da zaštite leđa korisnika od udara, ali švedski startup Mo’cicle tvrdi da je napravio prve farmerke sa vazdušnim jastukom na svetu.

Napravljene od Armalith-a, specijalne tkanine koja izgleda i deluje kao pravi teksas, ali je zapravo vodoodbojna i otporna na habanje, farmerke na naduvavanje dolaze sa ugrađenim vazdušnim jastucima koji se aktiviraju tokom nesreća na motociklu kako bi zaštitili donji deo tela vozača.

Revolucionarno je koristiti tehnologiju vazdušnih jastuka za zaštitu prve kosti kičmenog stuba, jer su povrede kičmenog stuba ono što parališe vozače motocikala – tvrde iz kompanije Mo’cicle.

Osim repne kosti, njegove specijalne farmerke pružaju zaštitu za butine, kukove i zadnji deo torza. Kao i obične motociklističke pantalone, dolaze sa zaštitnim štitnicima za kolena.

Važna karakteristika Mo’cicle farmerki sa vazdušnim jastukom je da su u potpunosti za višekratnu upotrebu. Čak i ako se vazdušni jastuci otkače, mogu se ispuhati i zatim priključiti na drugi kanister sa komprimovanim vazduhom. Okidač za vazdušne jastuke treba da se zakači na motocikl tako da kada vozač padne, okidač se odvoji od farmerki, a vazdušni jastuci se momentalno aktiviraju.

U slučaju da ste zabrinuti da biste mogli da zaboravite da odvojite okidač sa motocikla i slučajno aktivirate vazdušne jastuke ne brinite se! Mo’cicle tvrdi da okidač zahteva snagu od najmanje 40 kg da bi se oslobodio, što znači da je samo pad sa vozila praktično jedini način da se aktiviraju vazdušni jastuci. Nema potrebe da brinete da će prijatelji motoristi kroz šalu vam povući okidač…

“Jedina zaštita od udara koju imate u redovnim farmerkama za motocikle su u osnovi štitnici za kolena, a ponekad dobijate i štitnike za kukove“, rekao je za Mail Online osnivač i dizajner Mo’cicle-a Moses Shahrivar.

“Većina povreda nastaje na donjem delu tela u teškoj nesreći na motociklu, tako da već 17 godina pokušavam da rešim ovaj problem. Ono što je vazdušni jastuk uradio za automobile uskoro će se dogoditi i nama vozačima motocikala.”

Prve farmerke sa vazdušnim jastukom na svetu će postati komercijalno dostupne negde tokom ovog meseca aprila, po početnoj ceni (nimalo jeftinoj ceni) od 499 dolara.


(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar