Borelj raskrinkao Dodikove laži kako BiH nije uvela sankcije Rusiji - Šta se krije iza Željkine posjete Zagrebu?!

Pala je još jedna velika laž Milorada Dodika - da BiH nije uvela sankcije Rusiji i restriktivne mjere Bjelorusiji. I da je on taj koji to sprečava.

Republika Srpska 16.03.2023 | 10:30
Borelj raskrinkao Dodikove laži kako BiH nije uvela sankcije Rusiji - Šta se krije iza Željkine posjete Zagrebu?!

Piše: Slobodan Vasković

BiH jeste uvela sankcije Ruskoj Federaciji, a Milorad Dodik, sem isprazne priče u javnosti o tome kako to nije učinjeno, nije uradio ništa da to spriječi.

Da je tako potvrdio je Žozep Borelj, Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost koji je saopštio juče, 15.03., “da je Srbija jedina od zemlja kandidatkinja za članstvo u EU na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila s novim odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog situacije u Bjelorusiji i njenog sudjelovanja u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

U istom saopštenju Borelj potvrđuje da su se sa odlukom EU o Belorusiji usaglasile sve ostale zemlje Zapadnog Balkana: Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i zemlje zajedničkog evropskog prostora poput Islanda i Lihtenštajna.

Borelj je, uz to, naglasio da je “Srbija jedina zemlja regiona koja se do sada nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU o sankcijama protiv Rusije u svjetlu agresije na Ukrajinu”.

Boreljova izjava je precizna i ne ostavlja prostora za bilo kakvu sumnju u nju niti ostavlja prostora za njen validan demanti, bez obzira što pojedine ruske diplomate tvrde drugačije.

Te tvrdnje, da BiH navodno nije uvela sankcije Rusiji, direktno su uperene protiv Srbije, jer stvaraju privid da nije jedina država iz Regiona, koja ima kandidatski status, koja nije uvela sankcije Rusiji i restriktivne mjere Bjelorusiji.

Sada taj privid više ne postoji, a Srbija se nalazi pod dvostrukim pritiskom - EU koja insistira na uvođenjun sankcija i Rusije koja se oštro protivi tome.

Ma koliko ta situacija bila teška po Srbiju, zbog pritiska sa dvije strane, odnosno činjenice da se nalazi između čekića i nakovnja, ona je na određen način i vrlo stimulativna za nju, jer joj omogućava da lakše riješi to pitanje, s obzirom na činjenicu da je jedina preostala zemlja iz Regiona koja to nije učinila i Ruska Federacija nema dodatne “argumente” kako to nije uradila ni BiH, dok sa druge strane, EU ima snažne argumente, jer je to uradila i BiH.

Srbija je do sada odbijala da uvede sankcije Rusiji, a kako će postupiti u ovoj zaista teškoj situaciji teško je predvidjeti.

Međutim, ako je Srbija opredijeljena da se i dlaje kreće prema EU, prihvatanjem njenih standarda, onda se odgovor, na prilično direktan način, nameće sam po sebi u vezi ovog izuzetno teškog pitanja za rukovodstvo Srbije.

U tom svjetlu veoma je bitno da ne postoji više pritisak na Srbiju koji je svjesno produkovao Dodik kako bi nanio što veću štetu zvaničnom Beogradu i Republiku Srpsku držao u poziciji poletne staze za briojne npade na Srbiju, što on čini već decenijama.

Dodik je javno raskrinkan i nije tu bitno samo to što se pokazalo, po ko zna koji put, da javno laže, već su mnogo bitnije dvije činjenice: da BiH jeste uvela sankcije Rusiji i Bjelorusiji, a da Dodik to nije spriječio, kao ni njegovi pioni u državnim institucijama BiH i da je, njegovim javnim raskrinkavanjem, prestao da bude mlinski kamen oko vrata Srbiji, na čemu je on insistirao.

Kakav je loš I neprijateljski odnos Dodika prema Srbiji svjedoči i činjenica da 

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ide u zvaničnu posjetu Zagrebu, a da nije bila u zvaničnoj posjeti Beogradu.

Cvijanovićeva će se sresti sa predsjednikom Hrvatske notornim Zoranom Milanovićem, na čiji poziv i odlazi u Zagreb.

I navedena posjeta mnogo mnogo govori o lošem odnosu Dodika i članova njegove Sekte prema zvaničnom Beogradu i, istovremeno, potvrđuje da je drski, bezobrazni, anticivilizacijski napad na Srbiju i njeno rukovodstvo usred Beograda, 28.02.o.g., na skupu krajnje malicioznog naziva “Republika Srpska se brani i u Srbiji”, veoma usko dogovoren upravo sa Zoranom Milanovićem.

Milanović je, da podsjetim, 31.01.o.g., izjavio da je “Srbiji oteto Kosovo”, što je bila priprema odvratnog antisrpskog skupa u Beogradu Dodika i njegovih jurišnika, na kojem je Milanović javno mnogo hvaljen, a Srbija i zvanični Beograd teško i podlo kritikovani, bez ikakve argumentacije.

Čak se tražilo, i to Dodik lično, da “Srbija preuzme narativ Republike Srpske”, odnosno da, u prevodu tog “narativa”, krene u radikalizaciju prilika u Regionu, bjesomučnu kampanju laži i mržnje kao što to čini Dodik.  

Nikom u Srbiji ne pada na pamet da preuzima Dodikov gnusni, anticivilizacijski, već upravo suprotno.

Samo sedam dana nakon ogavnog, antisrpskog i proMilanovićevskog skupa u Beogradu, notorni predsjednik Hrvatske izjavio je da zahtijeva od svih zemalja članica EU da priznaju nezavisnost Kosova, jer to nisu sve učinile zbog svojih unutrašnjih razloga. 

Isti zahtjev/uslov za pregovore o Njemačko-Francuskom planu imao je i Aljbin Kurti, premijer Kosova.

Odlazak Cvijanovićeve u Zagreb je presedan, jer je pozvana samo ona, a ne i ostali članovi Predsjedništva BiH, što dodatno pokazuje da su Milanovićeva i Dodikova agenda potpuno iste - direktno i nepokolebljivo uperene protiv Srbije, Srba i, naravno, BiH kao države.

Ta agenda i njen antisrpski “vrednosti sistem” promovisani su u Beogradu na antisrpskom skupu na kojem su se Dodik&jurišnici okomili na Srbiju, a nastavlja se u Zagrebu susretom Milanovića i Cvijanovićeve.

Njen najavljeni sastanak sa premijerom Andrejom Plenkovićem je samo “smokvin list” za nastavak dogovora o zajedničkim udarima Milanovića i Dodika na Srbiju i njeno rukovodstvo.

(slobodanvasković.com)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

??

16.03.2023 09:41

Шта је чудно овдје?Ништа. додик лаже и петља као и увјек,а жељка отишла код својих у хрватску.дида пејо мари је поносан на своју унуку,а ки срби треба да?се стидимо. Чујен да су је на осмомартовском слављу у организацији снсд проглашавали хероином. Јадни срби и кукавни.

ODGOVORITE
Name

????

16.03.2023 10:07

Pa eto u redu šta vam je tu čudno svejedno ste vi za to da se uvedu sankcije Rusiji da vam je izašao u susret šta vam sad ne valja

Name

ЖИКАЖ

16.03.2023 11:29

САМО ЛАЖИ МИЛЕ,

Name

Karolina Petrovic

16.03.2023 14:08

Ljudi, urazumite se! Burle radi iskljucivo za sebe i svog sefa - narod je prepusten sam sebi!

Name

Ccc

16.03.2023 09:42

Ode po instrukcije

ODGOVORITE
Name

Jebaj ga

16.03.2023 09:42

Srbenda ,sa tri psta po Banja luci i Laktašima sad će lepo Putin da mu uzme Zgradu u Moskvi .Ha ha bušiiii djecooooooo.

ODGOVORITE
Name

Lule

16.03.2023 10:00

Nešto nisam propratio. Kojim rezultatom se zavtši utakmica Rusija-BiH koju su dogovorili Milorad i Putin.

Name

re Lule

16.03.2023 11:32

3-0 za BIH

Name

Re

16.03.2023 12:08

Taman se počela igrati utamica,zakuvali i prekinuta je za sva vremena i zbog te utakmice prekidaju se svi odnosi po svim pitanjima.

Name

Ре Луле

16.03.2023 12:55

Није проблем у Милораду него у нама мој Луле.

Name

Branko

16.03.2023 09:50

,,,Srbenda,,,poslijeratni,novo komponovani,po potrebi

ODGOVORITE
Name

lila

16.03.2023 09:57

Koliko se ovi iz RSa brinu o Srbiji! Da se samo 10% više brinu o svojoj matičnoj zemlji BiH, bilo bi svima bolje.

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2023 11:26

Pa brinu se o 49% svoje teritorije, a za presotalih 51% nisu ovlasteni.

Name

re

16.03.2023 11:34

U sustini ne moraju ni tih 10% vise, samo da se drze zakona i propisa onda bi svima vec bilo bolje. Ali ljudi vise gledaju svoj dzep nego bilo sta drugo.

Name

Re

16.03.2023 14:47

Moja matična zemlja je Republika Srpska i Srbija, a taj dio bivše beiha i oni koji su u ime te tzv beiha ubijali moj narod me ne interesuju

Name

Bosanceros

17.03.2023 02:01

re tvoja maticna zemlja je Bosna i Hercegovina bas ona sto ti pise na licnim dokumentima, tako bilo i tako ce bit i dalje, hvala Allahu I Amerikancima ????

Name

Idealno

16.03.2023 10:01

Ja ću ovde samo da odgovorim na jedno pitanje... Kada R. Srpska bude imala Srbina za srpskog člana Predsjedništva, onda će vjerovatno ići prvo posjeta Srbiji, a ovako svako ka svome...

ODGOVORITE
Name

Đorđe

16.03.2023 10:09

Milanović i Mile su glavni faktori nestabilnosti na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2023 10:40

Kod ove dvojice samo može biti novčani kriminal u pitanju ,dok se tako super dobro slažu i često sasataju,čak bolje nego rođena braća .

Name

Pero

16.03.2023 10:18

Ne znam sta treba vise da vam urade da bi vi progledali. Iz aviona se vidi da diktator i njegova sluga provode ustasku politiku uz pomoc covica. Narod suti sjedi i ceka klanje kao janjci. Srpski narod se uvijek borio za slobodu i nije dao da se porobi. Ovo sad nema veze sa tim

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

16.03.2023 10:46

Za Pero.nisi u pravu.dokaz su zadnji izbori koga su Srbi u RS birali da vlada.dosta obmane i laži.

Name

Pero, sero!

16.03.2023 11:19

Ne seri! Služili ste vi itekako okupatorima svesrdno. Koje god da spomenemo , Pravoslavna klika im je služila.

Name

Rembrant

16.03.2023 10:35

Evo zore evo dana evo ZELJKE I BURLANA...

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.03.2023 11:31

Može li mi iko odgovoriti kako je RS zapala u ovakvu situaciju da ima vlast koja radi sasvim suprotno od njenih ciljeva da ima vlast koja očito razvaljuje sve što je srpsko

Name

Ilija cvorovic

16.03.2023 10:40

Pitanje svih pitanja je:kako se u Predsjednistvu glasa o ovakvim stvarima,da li preglasavanjem ili mora biti jednoglasno.Sigurno znamo da Dodik i Zeljka nisu bili za to da se uvedu sankcije Rusiji,e sad ako je preglasavanje,logicno je onda da su predstavnici ostala dva naroda glasali za sankcije.Uostalom,zasto se taj dokument ne pokaze javno,ko i zasto ga krije...

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

16.03.2023 10:43

Gospodin Dodik je tada bijo na funkciji Srpskoga ćlana u predsjedništvu BIH, i imao je pravo veta, kojim je mogao da ospori odluku predsjedništva da BIH kojom se uvode sankcije Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Ztr

16.03.2023 11:04

Kad ne bi bilo RS, ne bi bilo ovoliko lazi, petljanja, muljanja, kradje, kriminala, rasprodaje narodne i drzavne imovine, pogane politike prema svima u okruzenju... Treba to stvarno ukinuti, RS je postala prevelik teret Srbima.

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

16.03.2023 11:17

Svi osuđujete Dodika, ja mislim suorotno, mada nisam njegov fan. Neka je uveo sankcije, ne može on biti crna ovca u čopiru na Balkanu, mislim da je tu Srbija u problemu.

ODGOVORITE
Name

???

16.03.2023 13:28

Ti si promasio temu. Ne prica se ovdje o tome treba li uvesti sankcije ili ne, vec o tome da "izabrani" vodja sve nas javno laze. Mene sankcije i Rusija ne zanimaju, ali kad me tzv predsjednik laze u oci to me i te kako zanima.

Name

Konju

16.03.2023 11:23

Kako da zovu Komšića kad ga ne priznaju za člana, kako? U ostalom ti baljezgaš bez veze evo godinama ili kako ti kažeš decenijama.

ODGOVORITE
Name

Србо

16.03.2023 12:00

Миле звани побегуља.

ODGOVORITE
Name

Moje mišljenje

16.03.2023 12:18

Podrška svim političarima u ovoj dejtonskoj državi koji guraju ovo takozvanu državu u Evropsku Uniju, pa makar to bile i sankcije Rusiji ili nekoj drugoj državi, nama je mhesto u Evropskoj Uniji upravo zbog političara koji će manje krasti, a onda i za bolji standard naroda, uvijek ću biti za zapad i Njemačku u kojojima 500 hiljada Srba i uvijek će mi biti bliža od Rusije u kojoj nema ni 10 Srba, naše mjesto je ponavljam, tamo gdje su nam radili očevi a danas i sinovi,.

ODGOVORITE
Name

Palija

16.03.2023 12:45

Bježi burlo u Rusiju, tu imaš svoj krov, možda si tu dobrodošao, ovdje će cela RS da slavi kada ti vidimo leđa. Idi što prije da narodu svane,i da se imaju boljem nadati.

Name

Ilija cvorovic

16.03.2023 13:07

Nase mjesto je u RS,u Evropi.Mani se EU,Njemacke,Austrije...Ja pripadam Evropi ciji je sastavni dio i Rusija,i Njemacka,i RS.Prema tome,gdje su bili tvoji ocevi,braca,sestra,kumovi,to nikakve veze nema s tim...

Name

Petar

16.03.2023 12:32

Tu nije bilo šta razotkriva, već je otkriveno, bolesni vođa samo slučajno kaže istinu.

ODGOVORITE
Name

Borko

16.03.2023 13:29

Nema opozicija nista da ponudi narodu. Snsd je zaduzio Rep Srpsku i opozicija da je dosla na vlast mora obezbijedit novca. Ako ne podigne plate onda ce gradjani i na njih da ospu paljbu a nece se usudit da obaraju cijene jer od pdv zavisi opstanak svakog na vlasti. Snsd je uhljebio one koji su jaki i to je zavrsena prica. A Dodik laze Srbe od pocetka. I uklet je. Ucestvovao je u slanju slanju Srba u Hag a i u fbih u zatvore. Dok je sda svoje stitila..

ODGOVORITE
Name

ha ha,

16.03.2023 14:00

Dva medveda blizaca.

ODGOVORITE
Name

Marko

16.03.2023 14:06

sve mi to znamo u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

16.03.2023 14:47

А шта је то проњиштала коњина из Лијевча да није било лажно ? И да то није разоткривено. Чуј, оно прича о наративу, не зна ђилкош ни шта та ријеч значи. Болесник је рак рана свих Срба и свих српских крајева. Зато га љубоморно чува и залиба и Хрватска, и Запад, и уста.ка Херцег Босна, и Бакир. Прдњаву и опљувавања не узимам у обзир, гледам шта раде он инњегови ментори.

ODGOVORITE
Name

Dva puta laž = istina

16.03.2023 14:51

Mile da ne laže nebi ni tražio krivični zakon o medijima ... NE VIĐENI LAŽOV ...

ODGOVORITE
Name

RE Borelj

17.03.2023 18:55

Pa rekao je istinu.Srbija jeste zemlja i država,a BiH je preotektorat,zato ju nije ni spomenuo.Proguglajte malo jbg,ima spisak svih zemalja koje su uvele sankcije rusiji.

ODGOVORITE