Борељ раскринкао Додикове лажи како БиХ није увела санкције Русији - Шта се крије иза Жељкине посјете Загребу?!

Пала је још једна велика лаж Милорада Додика - да БиХ није увела санкције Русији и рестриктивне мјере Бјелорусији. И да је он тај који то спречава.

Република Српска 16.03.2023 | 10:30
Борељ раскринкао Додикове лажи како БиХ није увела санкције Русији - Шта се крије иза Жељкине посјете Загребу?!

Пише: Слободан Васковић

БиХ јесте увела санкције Руској Федерацији, а Милорад Додик, сем испразне приче у јавности о томе како то није учињено, није урадио ништа да то спријечи.

Да је тако потврдио је Жозеп Борељ, Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност који је саопштио јуче, 15.03., “да је Србија једина од земља кандидаткиња за чланство у ЕУ на западном Балкану која се није ускладила с новим одлукама Вијећа ЕУ о рестриктивним мјерама због ситуације у Бјелорусији и њеног судјеловања у руској агресији на Украјину.

У истом саопштењу Борељ потврђује да су се са одлуком ЕУ о Белорусији усагласиле све остале земље Западног Балкана: Сјеверна Македонија, Црна Гора, Албанија и Босна и Херцеговина, као и земље заједничког европског простора попут Исланда и Лихтенштајна.

Борељ је, уз то, нагласио да је “Србија једина земља региона која се до сада није усагласила ни са једном одлуком ЕУ о санкцијама против Русије у свјетлу агресије на Украјину”.

Борељова изјава је прецизна и не оставља простора за било какву сумњу у њу нити оставља простора за њен валидан деманти, без обзира што поједине руске дипломате тврде другачије.

Те тврдње, да БиХ наводно није увела санкције Русији, директно су уперене против Србије, јер стварају привид да није једина држава из Региона, која има кандидатски статус, која није увела санкције Русији и рестриктивне мјере Бјелорусији.

Сада тај привид више не постоји, а Србија се налази под двоструким притиском - ЕУ која инсистира на увођењун санкција и Русије која се оштро противи томе.

Ма колико та ситуација била тешка по Србију, због притиска са двије стране, односно чињенице да се налази између чекића и наковња, она је на одређен начин и врло стимулативна за њу, јер јој омогућава да лакше ријеши то питање, с обзиром на чињеницу да је једина преостала земља из Региона која то није учинила и Руска Федерација нема додатне “аргументе” како то није урадила ни БиХ, док са друге стране, ЕУ има снажне аргументе, јер је то урадила и БиХ.

Србија је до сада одбијала да уведе санкције Русији, а како ће поступити у овој заиста тешкој ситуацији тешко је предвидјети.

Међутим, ако је Србија опредијељена да се и длаје креће према ЕУ, прихватањем њених стандарда, онда се одговор, на прилично директан начин, намеће сам по себи у вези овог изузетно тешког питања за руководство Србије.

У том свјетлу веома је битно да не постоји више притисак на Србију који је свјесно продуковао Додик како би нанио што већу штету званичном Београду и Републику Српску држао у позицији полетне стазе за бриојне нпаде на Србију, што он чини већ деценијама.

Додик је јавно раскринкан и није ту битно само то што се показало, по ко зна који пут, да јавно лаже, већ су много битније двије чињенице: да БиХ јесте увела санкције Русији и Бјелорусији, а да Додик то није спријечио, као ни његови пиони у државним институцијама БиХ и да је, његовим јавним раскринкавањем, престао да буде млински камен око врата Србији, на чему је он инсистирао.

Какав је лош И непријатељски однос Додика према Србији свједочи и чињеница да 

Предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић иде у званичну посјету Загребу, а да није била у званичној посјети Београду.

Цвијановићева ће се срести са предсједником Хрватске ноторним Зораном Милановићем, на чији позив и одлази у Загреб.

И наведена посјета много много говори о лошем односу Додика и чланова његове Секте према званичном Београду и, истовремено, потврђује да је дрски, безобразни, антицивилизацијски напад на Србију и њено руководство усред Београда, 28.02.о.г., на скупу крајње малициозног назива “Република Српска се брани и у Србији”, веома уско договорен управо са Зораном Милановићем.

Милановић је, да подсјетим, 31.01.о.г., изјавио да је “Србији отето Косово”, што је била припрема одвратног антисрпског скупа у Београду Додика и његових јуришника, на којем је Милановић јавно много хваљен, а Србија и званични Београд тешко и подло критиковани, без икакве аргументације.

Чак се тражило, и то Додик лично, да “Србија преузме наратив Републике Српске”, односно да, у преводу тог “наратива”, крене у радикализацију прилика у Региону, бјесомучну кампању лажи и мржње као што то чини Додик.  

Ником у Србији не пада на памет да преузима Додиков гнусни, антицивилизацијски, већ управо супротно.

Само седам дана након огавног, антисрпског и проМилановићевског скупа у Београду, ноторни предсједник Хрватске изјавио је да захтијева од свих земаља чланица ЕУ да признају независност Косова, јер то нису све учиниле због својих унутрашњих разлога. 

Исти захтјев/услов за преговоре о Њемачко-Француском плану имао је и Аљбин Курти, премијер Косова.

Одлазак Цвијановићеве у Загреб је преседан, јер је позвана само она, а не и остали чланови Предсједништва БиХ, што додатно показује да су Милановићева и Додикова агенда потпуно исте - директно и непоколебљиво уперене против Србије, Срба и, наравно, БиХ као државе.

Та агенда и њен антисрпски “вредности систем” промовисани су у Београду на антисрпском скупу на којем су се Додик&јуришници окомили на Србију, а наставља се у Загребу сусретом Милановића и Цвијановићеве.

Њен најављени састанак са премијером Андрејом Пленковићем је само “смоквин лист” за наставак договора о заједничким ударима Милановића и Додика на Србију и њено руководство.

(слободанвасковић.цом)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

??

16.03.2023 09:41

Шта је чудно овдје?Ништа. додик лаже и петља као и увјек,а жељка отишла код својих у хрватску.дида пејо мари је поносан на своју унуку,а ки срби треба да?се стидимо. Чујен да су је на осмомартовском слављу у организацији снсд проглашавали хероином. Јадни срби и кукавни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

16.03.2023 10:07

Па ето у реду шта вам је ту чудно свеједно сте ви за то да се уведу санкције Русији да вам је изашао у сусрет шта вам сад не ваља

Name

ЖИКАЖ

16.03.2023 11:29

САМО ЛАЖИ МИЛЕ,

Name

Каролина Петровиц

16.03.2023 14:08

Људи, уразумите се! Бурле ради искљуциво за себе и свог сефа - народ је препустен сам себи!

Name

Ццц

16.03.2023 09:42

Оде по инструкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебај га

16.03.2023 09:42

Србенда ,са три пста по Бања луци и Лакташима сад ће лепо Путин да му узме Зграду у Москви .Ха ха бушииии дјецооооооо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

16.03.2023 10:00

Нешто нисам пропратио. Којим резултатом се завтши утакмица Русија-БиХ коју су договорили Милорад и Путин.

Name

ре Луле

16.03.2023 11:32

3-0 за БИХ

Name

Ре

16.03.2023 12:08

Таман се почела играти утамица,закували и прекинута је за сва времена и због те утакмице прекидају се сви односи по свим питањима.

Name

Ре Луле

16.03.2023 12:55

Није проблем у Милораду него у нама мој Луле.

Name

Бранко

16.03.2023 09:50

,,,Србенда,,,послијератни,ново компоновани,по потреби

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

16.03.2023 09:57

Колико се ови из РСа брину о Србији! Да се само 10% више брину о својој матичној земљи БиХ, било би свима боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2023 11:26

Па брину се о 49% своје територије, а за пресоталих 51% нису овластени.

Name

ре

16.03.2023 11:34

У сустини не морају ни тих 10% висе, само да се дрзе закона и прописа онда би свима вец било боље. Али људи висе гледају свој дзеп него било ста друго.

Name

Ре

16.03.2023 14:47

Моја матична земља је Република Српска и Србија, а тај дио бивше беиха и они који су у име те тзв беиха убијали мој народ ме не интересују

Name

Босанцерос

17.03.2023 02:01

ре твоја матицна земља је Босна и Херцеговина бас она сто ти писе на лицним документима, тако било и тако це бит и даље, хвала Аллаху И Американцима ????

Name

Идеално

16.03.2023 10:01

Ја ћу овде само да одговорим на једно питање... Када Р. Српска буде имала Србина за српског члана Предсједништва, онда ће вјероватно ићи прво посјета Србији, а овако свако ка своме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

16.03.2023 10:09

Милановић и Миле су главни фактори нестабилности на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2023 10:40

Код ове двојице само може бити новчани криминал у питању ,док се тако супер добро слажу и често сасатају,чак боље него рођена браћа .

Name

Перо

16.03.2023 10:18

Не знам ста треба висе да вам ураде да би ви прогледали. Из авиона се види да диктатор и његова слуга проводе устаску политику уз помоц цовица. Народ сути сједи и цека клање као јањци. Српски народ се увијек борио за слободу и није дао да се пороби. Ово сад нема везе са тим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

16.03.2023 10:46

За Перо.ниси у праву.доказ су задњи избори кога су Срби у РС бирали да влада.доста обмане и лажи.

Name

Перо, серо!

16.03.2023 11:19

Не сери! Служили сте ви итекако окупаторима свесрдно. Које год да споменемо , Православна клика им је служила.

Name

Рембрант

16.03.2023 10:35

Ево зоре ево дана ево ЗЕЉКЕ И БУРЛАНА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.03.2023 11:31

Може ли ми ико одговорити како је РС запала у овакву ситуацију да има власт која ради сасвим супротно од њених циљева да има власт која очито разваљује све што је српско

Name

Илија цворовиц

16.03.2023 10:40

Питање свих питања је:како се у Предсједниству гласа о оваквим стварима,да ли прегласавањем или мора бити једногласно.Сигурно знамо да Додик и Зељка нису били за то да се уведу санкције Русији,е сад ако је прегласавање,логицно је онда да су представници остала два народа гласали за санкције.Уосталом,засто се тај документ не показе јавно,ко и засто га крије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.03.2023 10:43

Господин Додик је тада бијо на функцији Српскога ћлана у предсједништву БИХ, и имао је право вета, којим је могао да оспори одлуку предсједништва да БИХ којом се уводе санкције Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зтр

16.03.2023 11:04

Кад не би било РС, не би било оволико лази, петљања, муљања, крадје, криминала, распродаје народне и дрзавне имовине, погане политике према свима у окрузењу... Треба то стварно укинути, РС је постала превелик терет Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

16.03.2023 11:17

Сви осуђујете Додика, ја мислим суоротно, мада нисам његов фан. Нека је увео санкције, не може он бити црна овца у чопиру на Балкану, мислим да је ту Србија у проблему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

16.03.2023 13:28

Ти си промасио тему. Не прица се овдје о томе треба ли увести санкције или не, вец о томе да "изабрани" водја све нас јавно лазе. Мене санкције и Русија не занимају, али кад ме тзв предсједник лазе у оци то ме и те како занима.

Name

Коњу

16.03.2023 11:23

Како да зову Комшића кад га не признају за члана, како? У осталом ти баљезгаш без везе ево годинама или како ти кажеш деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

16.03.2023 12:00

Миле звани побегуља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје мишљење

16.03.2023 12:18

Подршка свим политичарима у овој дејтонској држави који гурају ово такозвану државу у Европску Унију, па макар то биле и санкције Русији или некој другој држави, нама је мхесто у Европској Унији управо због политичара који ће мање красти, а онда и за бољи стандард народа, увијек ћу бити за запад и Њемачку у којојима 500 хиљада Срба и увијек ће ми бити ближа од Русије у којој нема ни 10 Срба, наше мјесто је понављам, тамо гдје су нам радили очеви а данас и синови,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Палија

16.03.2023 12:45

Бјежи бурло у Русију, ту имаш свој кров, можда си ту добродошао, овдје ће цела РС да слави када ти видимо леђа. Иди што прије да народу сване,и да се имају бољем надати.

Name

Илија цворовиц

16.03.2023 13:07

Насе мјесто је у РС,у Европи.Мани се ЕУ,Њемацке,Аустрије...Ја припадам Европи цији је саставни дио и Русија,и Њемацка,и РС.Према томе,гдје су били твоји оцеви,браца,сестра,кумови,то никакве везе нема с тим...

Name

Петар

16.03.2023 12:32

Ту није било шта разоткрива, већ је откривено, болесни вођа само случајно каже истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

16.03.2023 13:29

Нема опозиција ниста да понуди народу. Снсд је задузио Реп Српску и опозиција да је досла на власт мора обезбиједит новца. Ако не подигне плате онда це градјани и на њих да оспу паљбу а неце се усудит да обарају цијене јер од пдв зависи опстанак сваког на власти. Снсд је ухљебио оне који су јаки и то је заврсена прица. А Додик лазе Србе од поцетка. И уклет је. Уцествовао је у слању слању Срба у Хаг а и у фбих у затворе. Док је сда своје ститила..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха,

16.03.2023 14:00

Два медведа близаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.03.2023 14:06

све ми то знамо у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

16.03.2023 14:47

А шта је то проњиштала коњина из Лијевча да није било лажно ? И да то није разоткривено. Чуј, оно прича о наративу, не зна ђилкош ни шта та ријеч значи. Болесник је рак рана свих Срба и свих српских крајева. Зато га љубоморно чува и залиба и Хрватска, и Запад, и уста.ка Херцег Босна, и Бакир. Прдњаву и опљувавања не узимам у обзир, гледам шта раде он инњегови ментори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два пута лаж = истина

16.03.2023 14:51

Миле да не лаже неби ни тражио кривични закон о медијима ... НЕ ВИЂЕНИ ЛАЖОВ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Борељ

17.03.2023 18:55

Па рекао је истину.Србија јесте земља и држава,а БиХ је преотекторат,зато ју није ни споменуо.Прогуглајте мало јбг,има списак свих земаља које су увеле санкције русији.

ОДГОВОРИТЕ