Da li će vlast uvesti porez na ekstraprofit?

Vrijeme krize i poskupljenje brojnih proizvoda mnoge firme su iskoristile da još više zarade. Zbog toga su se zemlje regiona odlučile na uvođenje poreza na ekstraprofit. Razmatra li Srpska da uvede ovaj porez?

Republika Srpska 18.03.2023 | 20:44
Da li će vlast uvesti porez na ekstraprofit?

Po uzoru na Evropsku uniju nakon Hrvatske i Crna Gora se odlučila na uvođenje poreza na ekstraprofit. U Republici Srpskoj postoji samo prijedlog koji je Marodnoj skupštini Republike Srpske uputio poslanički Klub za Pravdu i red.

’’Recimo u Crnoj Gori je to profit od preko 5 miliona evra u Hrvatskoj od preko 40 miliona evra takvih firmi nema puno mi znamo da je to u Republici Srpskoj svega nekoliko kao što su Prointer, MG mind, Integral inžinjering i još par njih koje su na neki način stekle to enormno bogatstvo raznim podsticajima Vlade sad bi bio red da se taj ekstraprofit bar djelimično vrati u državne kase i bar djelimično vrati najugroženijim kategorijama stanovništva koji je ovaj rast cijena najviše pogodio’’, izjavila je narodni poslanik u Klubu za pravdu i red, Zagorka Grahovac. 

Neophodno je razmišljati o uvođenju progresivne stope na dobit korporacija i da po najvišoj poreznoj stopi plaćaju najveća preduzeća, predlažu ekonomski stručnjaci. 

’’Međutim mi imamo potrošačku državu koja i pored toga što ostvaruje silne ekstraprofite po osnovu inflacije ona ne smanjuje zaduživanje tako da našoj Vladi ne treba ni privreda ni narod zbog toga što se ona finansira iz naše propasti’’, smatra ekonomista Aleksa Milojević.

Da bi se uopšte moglo razgovarati o oporezivanju ekstraprofita u Srpskoj prethodno moraju biti riješeni određeni problemi, ističu u Uniji poslodavaca Srpske.

''Nema uslova za donošenje takvih propisa u Srpskoj, pogotovo jer nismo riješili pitanje neformalne ekonomije, pitanje raspodjele i integriteta kontrolnih organa. Dok to ne bude nemoguće je razmišaljati o tome a s druge strane takva jedna poruka bi bila i prema investitorima i domaćim i stranim da se treba iseliti odavde’’, mišljenja je direktor Unije poslodavaca Srpske Saša Aćić.

Reakcije nadležnih za sada nema iako građani preskupo plaćaju osnovne proizvode a  pojedinci ostvaruju ogromne zarade.

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Istina

18.03.2023 22:01

Uvedite poreze prema zaradi...kao zemlje zapada sto imaju...

ODGOVORITE
Name

Hmmm

19.03.2023 07:09

Pa naravno da nece, uglavnom su sve firme u rukama politicara, i njihovi najblizi, bitno je dobiti pare za podsticaj, izvuci iz budzeta

Name

Realista

19.03.2023 08:57

Kao i kazne. Treba sve biti srazmjerno zaradi.

Name

Tatar

19.03.2023 11:02

Nemoj da bi ste smanjili PDV bolje da povećati porez jer time ćete otežati narodu koji nije ni naučio da mu pomognete

Name

Sagitarius

19.03.2023 16:08

Ma kakav porez na ekstra profit!?? Zašto bi firme, koje su usko povezane sa predstavnicima vlasti, koja im ustvari omogućuje da dobijanjem najprofitabilnijih poslova zgrću enorman kapital, plaćale porez na tu dobit, odnosno ekstra profit?? Pojedinci koji upravljaju tim firmama, su suviše gramzivi i beskrupulozni u procesu svoga bogaćenja, da bi taj " s mukom" stećeni novac dijelili sa bilo kim!!

ODGOVORITE