Да ли ће власт увести порез на екстрапрофит?

Вријеме кризе и поскупљење бројних производа многе фирме су искористиле да још више зараде. Због тога су се земље региона одлучиле на увођење пореза на екстрапрофит. Разматра ли Српска да уведе овај порез?

Република Српска 18.03.2023 | 20:44
Да ли ће власт увести порез на екстрапрофит?

По узору на Европску унију након Хрватске и Црна Гора се одлучила на увођење пореза на екстрапрофит. У Републици Српској постоји само приједлог који је Мародној скупштини Републике Српске упутио посланички Клуб за Правду и ред.

’’Рецимо у Црној Гори је то профит од преко 5 милиона евра у Хрватској од преко 40 милиона евра таквих фирми нема пуно ми знамо да је то у Републици Српској свега неколико као што су Проинтер, МГ минд, Интеграл инжињеринг и још пар њих које су на неки начин стекле то енормно богатство разним подстицајима Владе сад би био ред да се тај екстрапрофит бар дјелимично врати у државне касе и бар дјелимично врати најугроженијим категоријама становништва који је овај раст цијена највише погодио’’, изјавила је народни посланик у Клубу за правду и ред, Загорка Граховац. 

Неопходно је размишљати о увођењу прогресивне стопе на добит корпорација и да по највишој порезној стопи плаћају највећа предузећа, предлажу економски стручњаци. 

’’Међутим ми имамо потрошачку државу која и поред тога што остварује силне екстрапрофите по основу инфлације она не смањује задуживање тако да нашој Влади не треба ни привреда ни народ због тога што се она финансира из наше пропасти’’, сматра економиста Алекса Милојевић.

Да би се уопште могло разговарати о опорезивању екстрапрофита у Српској претходно морају бити ријешени одређени проблеми, истичу у Унији послодаваца Српске.

''Нема услова за доношење таквих прописа у Српској, поготово јер нисмо ријешили питање неформалне економије, питање расподјеле и интегритета контролних органа. Док то не буде немогуће је размишаљати о томе а с друге стране таква једна порука би била и према инвеститорима и домаћим и страним да се треба иселити одавде’’, мишљења је директор Уније послодаваца Српске Саша Аћић.

Реакције надлежних за сада нема иако грађани прескупо плаћају основне производе а  појединци остварују огромне зараде.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Истина

18.03.2023 22:01

Уведите порезе према заради...као земље запада сто имају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

19.03.2023 07:09

Па наравно да неце, углавном су све фирме у рукама политицара, и њихови најблизи, битно је добити паре за подстицај, извуци из будзета

Name

Реалиста

19.03.2023 08:57

Као и казне. Треба све бити сразмјерно заради.

Name

Татар

19.03.2023 11:02

Немој да би сте смањили ПДВ боље да повећати порез јер тиме ћете отежати народу који није ни научио да му помогнете

Name

Сагитариус

19.03.2023 16:08

Ма какав порез на екстра профит!?? Зашто би фирме, које су уско повезане са представницима власти, која им уствари омогућује да добијањем најпрофитабилнијих послова згрћу енорман капитал, плаћале порез на ту добит, односно екстра профит?? Појединци који управљају тим фирмама, су сувише грамзиви и бескрупулозни у процесу свога богаћења, да би тај " с муком" стећени новац дијелили са било ким!!

ОДГОВОРИТЕ