Džinovski ciklon sa Atlantika juri prema Evropi

Najobilnije padavine tokom vikenda očekuju se u BiH i zapadnoj Srbiji uglavnom u subotu

Svijet 30.03.2023 | 15:23
Džinovski ciklon sa Atlantika juri prema Evropi

U ovom času veoma snažan ciklon nalazi se iznad Atlantskog okeana. Ciklon je simetričnog oblika i ima izgled pravog školskog primera. Ovaj ciklon Srbiji će doneti prvo otopljenje, a potom i zahlađenje.

Na satelitskom snimku ciklon ima oblik nalik uraganu i tropskim ciklonima, ali dobra vest je da je reč o vantropskom ciklonu, uobičajenom za Evropu, naše područje i umerene geografske širine.

Centar ciklona nalazi se nedelako od jugozapada Britanskih ostrva i zapadno od Francuske i uslovljava orkanske vetrove od preko 120 km/h, jake kiše i višemetarske talase.

Ciklon će se u naredna 24 sata premeštati prema zapadnoj Evropi i doneti pljuskove sa grmljavinom i oluje zapadnoj Evropi, a potom će se tokom vikenda centar ciklona premeštati preko centralne Evrope.

Iako svojim centrom neće direktno pogoditi Srbiju, svojim obodnim delom zahvatiće Srbiju tokom vikenda, a u sklopu njega do Srbije će sttići i hladni front, pa se u Srbiji tokom vikenda očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

U većini predela očekuje se da padne od 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, a najobilnije padavine očekuju se u Podrinju, Sremu, Mačvi i u Kolubarskom okrugu i u ovim predelima palo bi i preko 30 milimetara kiše.

Ovaj ciklon u petak će Srbiji u svom prednjem delu doneti toplu vazdušnu masu sa juga, pa se u petak očekuje temperatura i do 23°C, dok će će tokom vikenda hladni front u sklopu ciklona doneti pad temperature za oko pet stepeni, ali će ostati i dalje umereno toplo za sam početak aprila.

(BN- Telegaf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar