Џиновски циклон са Атлантика јури према Европи

Најобилније падавине током викенда очекују се у БиХ и западној Србији углавном у суботу

Свијет 30.03.2023 | 15:23
Џиновски циклон са Атлантика јури према Европи

У овом часу веома снажан циклон налази се изнад Атлантског океана. Циклон је симетричног облика и има изглед правог школског примера. Овај циклон Србији ће донети прво отопљење, а потом и захлађење.

На сателитском снимку циклон има облик налик урагану и тропским циклонима, али добра вест је да је реч о вантропском циклону, уобичајеном за Европу, наше подручје и умерене географске ширине.

Центар циклона налази се неделако од југозапада Британских острва и западно од Француске и условљава орканске ветрове од преко 120 км/х, јаке кише и вишеметарске таласе.

Циклон ће се у наредна 24 сата премештати према западној Европи и донети пљускове са грмљавином и олује западној Европи, а потом ће се током викенда центар циклона премештати преко централне Европе.

Иако својим центром неће директно погодити Србију, својим ободним делом захватиће Србију током викенда, а у склопу њега до Србије ће сттићи и хладни фронт, па се у Србији током викенда очекују киша и пљускови са грмљавином.

У већини предела очекује се да падне од 10 до 20 милиметара кише по квадратном метру, а најобилније падавине очекују се у Подрињу, Срему, Мачви и у Колубарском округу и у овим пределима пало би и преко 30 милиметара кише.

Овај циклон у петак ће Србији у свом предњем делу донети топлу ваздушну масу са југа, па се у петак очекује температура и до 23°Ц, док ће ће током викенда хладни фронт у склопу циклона донети пад температуре за око пет степени, али ће остати и даље умерено топло за сам почетак априла.

(БН- Телегаф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар