"Nismo mi na dnu, imaju ispod rudari i prosvjetni radnici?!“

Ko se sjeća skeča neprevaziđenih nadrealista u kojem Džemaludin Perajić zaroni u jezero, a potom se nađe u kući dvoje penzionera koji mu na pitanje da li je došao na dno odgovaraju: „Nismo mi na dnu, imaju ispod rudari i prosvjetni radnici?!“

Republika Srpska 30.03.2023 | 16:40
"Nismo mi na dnu, imaju ispod rudari i prosvjetni radnici?!“

Autor: Darko Momić

Naše se društvo nalazi ispod tih rudara i prosvjetnih radnika. Republika Srpska je dotakla moralno dno sa kojeg je teško i gotovo nemoguće podići se. Ono što se dešavalo u proteklih desetak dana otklonilo je nedoumice o tome kod svih kojima je ostalo bar malo stida i koji su svjesni da je društvo u kojem ništa nije sramota otklizalo na dno. Kod nas odavno ništa nije sramota, samo što je juče „Obrenka prevršila mjeru“.

Svi oni pristojni i normalni koji su juče gledali sjednicu Narodne skupštine i obraćanje predsjednice Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS Obrenke Slijepčević, naprosto su morali imati transfer blama. Obrenkino riječima neopisivo, ali u bespuću virtuelnog prostora svima dostupno obraćanje „uvaženom domu“ (pih i pljuc!) ne predstavlja zvono za uzbunu, već rekvijem za Narodnu skupštinu kao najstariju instituciju Republike Srpske koja je u oktobru prošle godine obilježila 31 godinu postojanja i rada. Poslije onoga juče zaslužuje samo da se zaspe krečom, zalije rasolom i zap…

Ništa drugo ne zaslužuje ni cijela Republika Srpska, jer ovo u što se za više od tri decenije pretvorila najzdravija ideja i najveća srpska pobjeda u prošlom vijeku, vrijeđa sve one koji su bar jednu noć proveli u rovu, a kamoli one koji su krvavili, ostavili dijelove tijela ili izgubili najmilije tokom njenog stvaranja i odbrane.

U svemu što se dešavalo u proteklih desetak dana, Obrenka dođe kao onaj detalj zbog kojeg ljudima pukne pred očima, pa se prisjete i onoga što treba i onoga što ne treba. Možda ni sada ne bi puklo, jer su Obrenkina obraćanja i ranijih godina jednako plijenila pažnju, ali sada je ono došlo u naelektrisanoj atmosferi i nakon najvećeg poniženja koje je doživjela Republika Srpska od svog nastanka. Naravno, riječ je o odlikovanju kojim je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović protekle subote u Derventi odlikovao 103. brigadu HVO čiji pripadnici su pravosnažnim presudama osuđeni za ratne zločine nad srpskim civilima u ovoj posavskoj opštini.

„Predsjednik Republike sudjelovat će na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa. Tim povodom odlikovat će 103. brigadu HVO Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu“, objavljena je u petak, 24. „ožujka“ na zvaničnom sajtu predsjednika Republike Hrvatske.

Dakle, ne postoji izgovor za nadležne u Republici Srpskoj da nisu znali da će Milanović odlikovati zločinačku brigadu, jer su to MORALI da znaju, niti postoji opravdanje za to što je to odlikovanje dozvoljeno. Neznanje ne amnestira ni SDS-ovog načelnika Broda Zorana Vidića koji se prije Milanovićevog odlaska u Derventu susreo s njim, ali njegova odgovornost je mnogo manja od odgovornosti vladara Republike Srpske Milorada Dodika, bez obzira na to što je na dan Milanovićeve posjete boravio u manastiru Hilandar. A znamo da ništa nije slučajno, je li?!

Međutim, ne nalazi se Republika Srpska na dnu dna zbog odlikovanje koje je Milanović dao ustašama usred Republike Srpske, nego zato što će već danas to potisnuti neka druga vijest, kao što se već juče više govorilo o Obrenki, nego o odlikovanju zločincima, a sve to pokazuje da je pravi iskreni patriotizam odavno postao misaona imenica.

A zašto je postao? Zato što je patriotizam kada se građanima obezbijede pristojne plate i penzije, uređene škole i vrtići, kvalitetan obrazovni sistem, bogat kulturni i sportski sadržaj, razvijena infrastruktura. Građani tada vole državu koja im je to obezbijedila.

Nama se patriotizam uvaljuje kao nešto što po prirodi stvari moramo da konzumiramo. Mi moramo da volimo Republiku Srpsku, a oni će da se prave mutavi kada je drugi ponižavaju. Njene nadležnosti brane saopštenjima, a za to vrijeme je muzu, deru joj kožu s leđa i žive kao mali bogovi.

I još nam pri tome vrijeđaju zdrav razum, jer veleizdajnicima nazivaju sve one koji pitaju zašto da vole državu u kojoj jedva sastavljaju kraj s krajem?! I u kojoj se umjesto u hirurške sale i kadrove ulaže u garaže. U kojoj su vrtići pretvoreni u podrume pića, a osnovne škole zatvaraju jedna za drugom, jer se više prvačića s prezimenom na -ić upisuje u Lincu, nego u Čelincu. U kojoj se fakulteti završavaju na rate, a diplomira na benzinskim pumpama. U kojoj je kulturni sadržaj mizeran, a sportski život bijedan i u kojoj za vađenje rodnog lista treba neko iz stranke.

Zbog toga smo na dnu dna.

„Ako želiš da izađeš iz rupe, prvo prestani da kopaš“.

Važi i za opoziciju.

(Srpskacafe) Foto: Agencije

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Krik

30.03.2023 14:58

Ocajnika... Idemo dalje..... Takvi smo da bolje ne zasluzujemo

ODGOVORITE
Name

Ne vidim

30.03.2023 15:09

Razliku izmedju tebe i Obrenke, osim sto se svako od vas pozicinirao na svoj nacin, da se sprda sa narom i drustvom za necije a i licni interes.....

ODGOVORITE
Name

disident

30.03.2023 15:22

Ma š ta mi reče!!! Dubokoumnooo!!

Name

Svi ste vi

30.03.2023 15:11

Licemjeri i cinici prema ovome drustvu i dobro placeni da ga urnisete....

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

30.03.2023 15:33

NE TREBA KRIVITI DRUGE ZA NASE GLUPOSTI.SVE STO VISE PADAMO NA DNO, SVE VISE SE JAVLJAJU NEKI KOJI BI DA PRIKAZU SVE U NAJBOLJEM SVJETLU. TO STO SVAKI DAN PONIZAVAMO INSTITUCIJE REPUBLIKE SRPSKE, NIKO NAM NIJE KRIV, SAMI SMO NAPRAVILI KALJUGU U KOJOJ KOME GOD PADNE NAPAMET MOZE DA SE VALJA.JEL NORALNO DA NA CELU JEDNE DRZAVNE INSTITUCIJE 15 GODINA BUDE OSOBA KOJA KAZE DA JOJ JE PLATA 2700 KM, A PODNOSI IZVJESTAJ NARODNOJ SKUOSTINI SA SPRDNJOM.

Name

A

30.03.2023 15:41

Sta je tebi dobro u ovom drustvu vladavini lopovluka, kriminala i svih mogucih omalovazavanja covjeka kao jedinke drustva od ovih nazovimo ih vladara iako su kradom izbora na vlasti a svaki dan na svim nivoima vlasti na skupstinama pokazuju svoje pravo lice i koliko im je stalo do naroda,samo rade za sebe i svoje interese kako opljackati Republiku a gradanima zabraniti da o tome pricaju

Name

Razmisljajte

30.03.2023 18:36

Ko je montirao truli sistem? Ko je montirao vlast? Sto je ovakvo isto u Evropi na Zapadu? Zasto ljudi konstantno na ulicama uzalud traze svoja prava a kao imaju "izbore"? Ko to revolucijama ubija djecu a vazda isto? Ko to huska ljude jedne na druge a ko drzi konce toga zla nad obicnim covjekom ? Ko sve i kako ucestvuje u tome? Ko se nakon mantri osudjuje a ko se nikada ne osudjuje i zasto? Kome sve to odgovara i zasto? Ko treba da bude naivan i zasto? Za ciji interes?

Name

Dobro

30.03.2023 15:26

To je tvoja uloga. Obrenka igra svoju, uloge su podjeljene, davno... Culi smo... I...?! I sve znamo. I svega svjesni. Znamo sto ne zelete da znamo.Trudite se da mutite um.... Uzalud, uzalud predstave.... Znamo! Sasvim je logicno da i znamo.

ODGOVORITE
Name

Tačno tako...

30.03.2023 15:27

Teško bi se ovdje moglo bilo šta dodati,sve rečeno,a na našu žalost,sve tačno.Dobar tekst.

ODGOVORITE
Name

OO7

30.03.2023 15:33

Vidim Ti nisi donji,ali mošda i jesi.

ODGOVORITE
Name

+

30.03.2023 15:35

REPUBLIKA SRPSKA JE TAČNO ISPOD TIH RUDARA I PROSVIJETNIH RADNIKA. EVO PRIMIJERA. DANAS DODIK REČE DA JE VAŽAN. POREDE GA SA PUTINOM. BIJEDA LJUDSKA. IZRUGUJU SE SA NJIM.

ODGOVORITE
Name

Pa

30.03.2023 15:46

Koja još moraš biti budala da bi gledao u direktnom prenosu Skupštinu.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

30.03.2023 16:40

Što ste dozvolili da pojedinci ugrožavaju većinu, dvoličnost, licemjerje, lični interes, lažni vjernici sve su to osibine današnjeg društva. Svi smo krivi, korov raste niko ga ne čupa!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

30.03.2023 16:55

Sve se narodu servira!!!! Sve što znamo!!!! Samo prazne priče!!!! Propada zemlja uz našu pomoć i ravnodušnost!!!!! Šta smo pojedinačno uradili da ne bude tako!!!! NIŠTA!!!! Po čemu će nas pamtiti generacije, šta im ostavljamo!!!! Kriv je narod, (prodane duše) a ne vlast!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Ambasador

30.03.2023 20:26

Top lista nadrealista

ODGOVORITE
Name

ss

31.03.2023 08:59

Odličan tekst! !!

ODGOVORITE
Name

Vele

31.03.2023 11:40

Nemoj Momicu samo ti o poštenju... Kad ti o postenju pričaš niko ti u porodici ne štuca.

ODGOVORITE
Name

Djuradj vucina

01.04.2023 05:39

Ajd ti napiši istinu.