"Нисмо ми на дну, имају испод рудари и просвјетни радници?!“

Ко се сјећа скеча непревазиђених надреалиста у којем Џемалудин Перајић зарони у језеро, а потом се нађе у кући двоје пензионера који му на питање да ли је дошао на дно одговарају: „Нисмо ми на дну, имају испод рудари и просвјетни радници?!“

Република Српска 30.03.2023 | 16:40
"Нисмо ми на дну, имају испод рудари и просвјетни радници?!“

Аутор: Дарко Момић

Наше се друштво налази испод тих рудара и просвјетних радника. Република Српска је дотакла морално дно са којег је тешко и готово немогуће подићи се. Оно што се дешавало у протеклих десетак дана отклонило је недоумице о томе код свих којима је остало бар мало стида и који су свјесни да је друштво у којем ништа није срамота отклизало на дно. Код нас одавно ништа није срамота, само што је јуче „Обренка превршила мјеру“.

Сви они пристојни и нормални који су јуче гледали сједницу Народне скупштине и обраћање предсједнице Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС Обренке Слијепчевић, напросто су морали имати трансфер блама. Обренкино ријечима неописиво, али у беспућу виртуелног простора свима доступно обраћање „уваженом дому“ (пих и пљуц!) не представља звоно за узбуну, већ реквијем за Народну скупштину као најстарију институцију Републике Српске која је у октобру прошле године обиљежила 31 годину постојања и рада. Послије онога јуче заслужује само да се заспе кречом, залије расолом и зап…

Ништа друго не заслужује ни цијела Република Српска, јер ово у што се за више од три деценије претворила најздравија идеја и највећа српска побједа у прошлом вијеку, вријеђа све оне који су бар једну ноћ провели у рову, а камоли оне који су крвавили, оставили дијелове тијела или изгубили најмилије током њеног стварања и одбране.

У свему што се дешавало у протеклих десетак дана, Обренка дође као онај детаљ због којег људима пукне пред очима, па се присјете и онога што треба и онога што не треба. Можда ни сада не би пукло, јер су Обренкина обраћања и ранијих година једнако плијенила пажњу, али сада је оно дошло у наелектрисаној атмосфери и након највећег понижења које је доживјела Република Српска од свог настанка. Наравно, ријеч је о одликовању којим је предсједник Хрватске Зоран Милановић протекле суботе у Дервенти одликовао 103. бригаду ХВО чији припадници су правоснажним пресудама осуђени за ратне злочине над српским цивилима у овој посавској општини.

„Предсједник Републике судјеловат ће на обиљежавању 31. обљетнице оснутка 103. бригаде Хрватског вијећа обране Дервента. Тим поводом одликоват ће 103. бригаду ХВО Редом Николе Шубића Зринског за исказано јунаштво њезиних припадника у Домовинском рату“, објављена је у петак, 24. „ожујка“ на званичном сајту предсједника Републике Хрватске.

Дакле, не постоји изговор за надлежне у Републици Српској да нису знали да ће Милановић одликовати злочиначку бригаду, јер су то МОРАЛИ да знају, нити постоји оправдање за то што је то одликовање дозвољено. Незнање не амнестира ни СДС-овог начелника Брода Зорана Видића који се прије Милановићевог одласка у Дервенту сусрео с њим, али његова одговорност је много мања од одговорности владара Републике Српске Милорада Додика, без обзира на то што је на дан Милановићеве посјете боравио у манастиру Хиландар. А знамо да ништа није случајно, је ли?!

Међутим, не налази се Република Српска на дну дна због одликовање које је Милановић дао усташама усред Републике Српске, него зато што ће већ данас то потиснути нека друга вијест, као што се већ јуче више говорило о Обренки, него о одликовању злочинцима, а све то показује да је прави искрени патриотизам одавно постао мисаона именица.

А зашто је постао? Зато што је патриотизам када се грађанима обезбиједе пристојне плате и пензије, уређене школе и вртићи, квалитетан образовни систем, богат културни и спортски садржај, развијена инфраструктура. Грађани тада воле државу која им је то обезбиједила.

Нама се патриотизам уваљује као нешто што по природи ствари морамо да конзумирамо. Ми морамо да волимо Републику Српску, а они ће да се праве мутави када је други понижавају. Њене надлежности бране саопштењима, а за то вријеме је музу, деру јој кожу с леђа и живе као мали богови.

И још нам при томе вријеђају здрав разум, јер велеиздајницима називају све оне који питају зашто да воле државу у којој једва састављају крај с крајем?! И у којој се умјесто у хируршке сале и кадрове улаже у гараже. У којој су вртићи претворени у подруме пића, а основне школе затварају једна за другом, јер се више првачића с презименом на -ић уписује у Линцу, него у Челинцу. У којој се факултети завршавају на рате, а дипломира на бензинским пумпама. У којој је културни садржај мизеран, а спортски живот биједан и у којој за вађење родног листа треба неко из странке.

Због тога смо на дну дна.

„Ако желиш да изађеш из рупе, прво престани да копаш“.

Важи и за опозицију.

(Српскацафе) Фото: Агенције

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Крик

30.03.2023 14:58

Оцајника... Идемо даље..... Такви смо да боље не заслузујемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не видим

30.03.2023 15:09

Разлику измедју тебе и Обренке, осим сто се свако од вас позицинирао на свој нацин, да се спрда са наром и друством за неције а и лицни интерес.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

30.03.2023 15:22

Ма ш та ми рече!!! Дубокоумнооо!!

Name

Сви сте ви

30.03.2023 15:11

Лицемјери и циници према овоме друству и добро плацени да га урнисете....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

30.03.2023 15:33

НЕ ТРЕБА КРИВИТИ ДРУГЕ ЗА НАСЕ ГЛУПОСТИ.СВЕ СТО ВИСЕ ПАДАМО НА ДНО, СВЕ ВИСЕ СЕ ЈАВЉАЈУ НЕКИ КОЈИ БИ ДА ПРИКАЗУ СВЕ У НАЈБОЉЕМ СВЈЕТЛУ. ТО СТО СВАКИ ДАН ПОНИЗАВАМО ИНСТИТУЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, НИКО НАМ НИЈЕ КРИВ, САМИ СМО НАПРАВИЛИ КАЉУГУ У КОЈОЈ КОМЕ ГОД ПАДНЕ НАПАМЕТ МОЗЕ ДА СЕ ВАЉА.ЈЕЛ НОРАЛНО ДА НА ЦЕЛУ ЈЕДНЕ ДРЗАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ 15 ГОДИНА БУДЕ ОСОБА КОЈА КАЗЕ ДА ЈОЈ ЈЕ ПЛАТА 2700 КМ, А ПОДНОСИ ИЗВЈЕСТАЈ НАРОДНОЈ СКУОСТИНИ СА СПРДЊОМ.

Name

А

30.03.2023 15:41

Ста је теби добро у овом друству владавини лоповлука, криминала и свих могуцих омаловазавања цовјека као јединке друства од ових назовимо их владара иако су крадом избора на власти а сваки дан на свим нивоима власти на скупстинама показују своје право лице и колико им је стало до народа,само раде за себе и своје интересе како опљацкати Републику а граданима забранити да о томе прицају

Name

Размисљајте

30.03.2023 18:36

Ко је монтирао трули систем? Ко је монтирао власт? Сто је овакво исто у Европи на Западу? Засто људи константно на улицама узалуд тразе своја права а као имају "изборе"? Ко то револуцијама убија дјецу а вазда исто? Ко то хуска људе једне на друге а ко дрзи конце тога зла над обицним цовјеком ? Ко све и како уцествује у томе? Ко се након мантри осудјује а ко се никада не осудјује и засто? Коме све то одговара и засто? Ко треба да буде наиван и засто? За цији интерес?

Name

Добро

30.03.2023 15:26

То је твоја улога. Обренка игра своју, улоге су подјељене, давно... Цули смо... И...?! И све знамо. И свега свјесни. Знамо сто не зелете да знамо.Трудите се да мутите ум.... Узалуд, узалуд представе.... Знамо! Сасвим је логицно да и знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно тако...

30.03.2023 15:27

Тешко би се овдје могло било шта додати,све речено,а на нашу жалост,све тачно.Добар текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

30.03.2023 15:33

Видим Ти ниси доњи,али мошда и јеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

30.03.2023 15:35

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ТАЧНО ИСПОД ТИХ РУДАРА И ПРОСВИЈЕТНИХ РАДНИКА. ЕВО ПРИМИЈЕРА. ДАНАС ДОДИК РЕЧЕ ДА ЈЕ ВАЖАН. ПОРЕДЕ ГА СА ПУТИНОМ. БИЈЕДА ЉУДСКА. ИЗРУГУЈУ СЕ СА ЊИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.03.2023 15:46

Која још мораш бити будала да би гледао у директном преносу Скупштину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

30.03.2023 16:40

Што сте дозволили да појединци угрожавају већину, дволичност, лицемјерје, лични интерес, лажни вјерници све су то осибине данашњег друштва. Сви смо криви, коров расте нико га не чупа!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

30.03.2023 16:55

Све се народу сервира!!!! Све што знамо!!!! Само празне приче!!!! Пропада земља уз нашу помоћ и равнодушност!!!!! Шта смо појединачно урадили да не буде тако!!!! НИШТА!!!! По чему ће нас памтити генерације, шта им остављамо!!!! Крив је народ, (продане душе) а не власт!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

30.03.2023 20:26

Топ листа надреалиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

31.03.2023 08:59

Одличан текст! !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веле

31.03.2023 11:40

Немој Момицу само ти о поштењу... Кад ти о постењу причаш нико ти у породици не штуца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјурадј вуцина

01.04.2023 05:39

Ајд ти напиши истину.