Djeca sa KiM i ove godine dolaze u Republiku Srpsku

U ovogodišnjem projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" učestvovaće 19 lokalnih zajednica iz Srpske i Kulturno-umjetničko društvo "Joco Savić Ilićka" iz Brčkog.

Republika Srpska 30.03.2023 | 17:13
Djeca sa KiM i ove godine dolaze u Republiku Srpsku

Od 24 juna do 2. jula u Srpskoj će boraviti oko 800 gostiju sa Kosmeta u 19 gradova i opština. Kulturno umjetničko društvo ”Joco Savić Ilićka” organizovaće ove godine sedmodnevni prihvat 46-oro djece uzrasta od 10 do 15 godina i četiri nastavnika sa Kosmeta koji će u periodu od 24. juna do prvog jula ove godine boraviti u Brčkom.

Panto Bašić, potpredsjednik KUD-a “Joco Savić Ilićka” rekao je da će KUD uz pomoć velikog broja privrednih subjekata pokušati da organizuje da boravak djece tih sedam dana bude što sadržajniji, što bogatiji, kako bi se djeca što bliže upoznala sa svojim vršnjacima iz Brčko distrikta.

Bašić je naglasio da se svi zainteresovani za prihvat mališana u svoje porodice mogu prijaviti na broj telefona: ‪065-769-182‬ ili u prostorije KUD-a “Joco Savić Ilićka”. Ovo je jedino Kulturno umjetničko društvo koje se prihvatilo organizacije složenog humanog projekta, naglasio je predsjendik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

“Poslali smo molbu Ministartsvu bezbjednosti BiH da ova djeca nesmetano uđu u našu zemlju, jer nemaju lična dokumenta, osim rodnih listova i đačkih knjižica.”, poručio je Arlov. On je naveo da će u dva navrata u 19 gradova Republike Srpske boraviti oko 850 gostiju sa Kosova i Metohije.

Arlov je pobrojao sve lokalne zajednice koje će ugostiti srpsku djecu sa Kosmeta, a to su: Prijedor, Gradiška, Banjaluka, Čelinac, Prnjavor, Stanari, Teslić, Petrovo, Modriča, Brod, Šamac, Brčko, Bijeljina, Vlasenica, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Nevesinje i Trebinje.

Napomenuo je da je ovim projektom obuhvaćeno i oko 50 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji iz Udruženja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice, za čije potrebe je izgrađen i oprema se Dnevni centar "Podrži me - 9. januar".

Arlov je zahvalio svim lokanim zajednicama, osnovnim školama, porodicama, te Ministarstvu prosvjete i kulture, Vladi Republike Srpske, Upravi za dijasporu i za saradnju sa Srbima u regionu u Vladi Srbije jer pomažu projekat, kojim je od 2012. godine boravilo više od 6.000 srpske djece sa Kosmeta, u pratnji više od 550 prosvjetnih radnika, u 37 lokalnih zajednica Republike Srpske.

U ime SPC Brčko protojerej stavrofor Miodrag Tošić rekao je da crkva uvijek stoji uz svoj narod, te naglasio da se na ovaj način produbljuju međusobni odnosi srpskog naroda iz Republike Srpske i sa Kosova i Metohije.
(BN) Foto: BN/Ilustracija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Iznad zakona

30.03.2023 18:01

DOBRO NAM DOSLI DRAGI PRIJATELJI

ODGOVORITE
Name

Dušice male

30.03.2023 19:15

Neka ste živi i zdravi!

Name

Re

31.03.2023 05:50

A kad saznaju kako je ovdje, bjeze nazad

Name

Ama

30.03.2023 18:10

Ima li Revizije za Arlovaa???!!! I njegov rad???!!!!

ODGOVORITE
Name

Bravo

30.03.2023 18:44

Akcija za pohvalu i postovanje. Naša braca , naša djeca, nas narod. Sve ću podrzati.

ODGOVORITE