Дјеца са КиМ и ове године долазе у Републику Српску

У овогодишњем пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" учествоваће 19 локалних заједница из Српске и Културно-умјетничко друштво "Јоцо Савић Илићка" из Брчког.

Република Српска 30.03.2023 | 17:13
Дјеца са КиМ и ове године долазе у Републику Српску

Од 24 јуна до 2. јула у Српској ће боравити око 800 гостију са Космета у 19 градова и општина. Културно умјетничко друштво ”Јоцо Савић Илићка” организоваће ове године седмодневни прихват 46-оро дјеце узраста од 10 до 15 година и четири наставника са Космета који ће у периоду од 24. јуна до првог јула ове године боравити у Брчком.

Панто Башић, потпредсједник КУД-а “Јоцо Савић Илићка” рекао је да ће КУД уз помоћ великог броја привредних субјеката покушати да организује да боравак дјеце тих седам дана буде што садржајнији, што богатији, како би се дјеца што ближе упознала са својим вршњацима из Брчко дистрикта.

Башић је нагласио да се сви заинтересовани за прихват малишана у своје породице могу пријавити на број телефона: ‪065-769-182‬ или у просторије КУД-а “Јоцо Савић Илићка”. Ово је једино Културно умјетничко друштво које се прихватило организације сложеног хуманог пројекта, нагласио је предсјендик Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.

“Послали смо молбу Министартсву безбједности БиХ да ова дјеца несметано уђу у нашу земљу, јер немају лична документа, осим родних листова и ђачких књижица.”, поручио је Арлов. Он је навео да ће у два наврата у 19 градова Републике Српске боравити око 850 гостију са Косова и Метохије.

Арлов је побројао све локалне заједнице које ће угостити српску дјецу са Космета, а то су: Приједор, Градишка, Бањалука, Челинац, Прњавор, Станари, Теслић, Петрово, Модрича, Брод, Шамац, Брчко, Бијељина, Власеница, Соколац, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Невесиње и Требиње.

Напоменуо је да је овим пројектом обухваћено и око 50 дјеце и младих са потешкоћама у развоју и њихови родитељи из Удружења "Подржи ме" из Косовске Митровице, за чије потребе је изграђен и опрема се Дневни центар "Подржи ме - 9. јануар".

Арлов је захвалио свим локаним заједницама, основним школама, породицама, те Министарству просвјете и културе, Влади Републике Српске, Управи за дијаспору и за сарадњу са Србима у региону у Влади Србије јер помажу пројекат, којим је од 2012. године боравило више од 6.000 српске дјеце са Космета, у пратњи више од 550 просвјетних радника, у 37 локалних заједница Републике Српске.

У име СПЦ Брчко протојереј ставрофор Миодраг Тошић рекао је да црква увијек стоји уз свој народ, те нагласио да се на овај начин продубљују међусобни односи српског народа из Републике Српске и са Косова и Метохије.
(БН) Фото: БН/Илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Изнад закона

30.03.2023 18:01

ДОБРО НАМ ДОСЛИ ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душице мале

30.03.2023 19:15

Нека сте живи и здрави!

Name

Ре

31.03.2023 05:50

А кад сазнају како је овдје, бјезе назад

Name

Ама

30.03.2023 18:10

Има ли Ревизије за Арловаа???!!! И његов рад???!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

30.03.2023 18:44

Акција за похвалу и постовање. Наша браца , наша дјеца, нас народ. Све ћу подрзати.

ОДГОВОРИТЕ