Prognoza za ljeto: Oluje i poplave čekaju Balkan

AccuWeather meteorolozi su objavili vremensku prognozu za predstojeće ljeto u Evropi uključujući i prognoziranu situaciju na Zapadnom Balkanu. Veći dio Evrope bi mogao da se suoči sa sušom, no na Balkanu se očekuju oluje, a posljedično i poplave.

Bosna i Hercegovina 31.05.2023 | 20:41
Prognoza za ljeto: Oluje i poplave čekaju Balkan

Na sjevernoj hemisferi će ljeto početi 21. juna, otprilike tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna. Ljetno vrijeme će brzo početi širom centralne i sjeverne Evrope, dok bi jugoistočna područja mogla da dožive sporiji prelaz u novu sezonu.

S obzirom na to da su 2021. i 2022. godina oborile sve rekorde kada je riječ o najtoplijem ljetu zabilježenom na evropskom kontinentu, mnogi se pitaju da li će i 2023. biti godina rekordne vrućine.

Iako je u aprilu ove godine u Španiji već postavljen rekod za najvišu aprilsku temperaturu ikada zabilježenu u Evropi, meteorolozi ipak ne očekuju da će 2023. biti još jedna godina ekstrema.

Međutim, ono na šta upozoravaju iz AccuWeathera su toplije noći nego što je uobičajeno sa tendencijom da temperature budu iznad istorijskog prosjeka za ljeto u Evropi.

Istočna Evropa je pak sigurna po tom pitanju jer se očekuju temperature blizu istorijskog prosjeka i bez talasa vrućine. To uključuje Mađarsku, Rumuniju i Srbiju.

Suvo i toplo ljeto

Očekuje se da će ljeto biti sušnije i toplije u poređenju sa istorijskim prosjekom što bi moglo da izazove probleme s požarima u Skandinaviji, koja nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim obrascima.

Jun i jul će biti najsušniji mjeseci nakon čega se može očekivati padavinsko olakšanje.

AccuWeather ističe sjevernu Francusku, Njemačku, Poljsku i balkanske države kao koridor koji će se najvjerovatnije suočiti s češćim padavinama i lošijim vremenskim uslovima u poređenju sa ostatkom Evrope.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Padam

31.05.2023 21:21

Da li je neko ovo skontao? Suvo, toplo, a onda padavine? Gdje je Srbija? Prvo Istočna Evropa, onda Balkan? Stvarno ne kontam šta su rekli.

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2023 06:13

Kako ces skontati kad ni ti sam neznas da zivis u BiH.

Name

re padam

01.06.2023 08:28

trebas ti malo u osnovnu skolu

Name

Ka Re

01.06.2023 08:59

Kako ti nisi skonto? Pola Bosne je Srbija...