Прогноза за љето: Олује и поплаве чекају Балкан

АццуWеатхер метеоролози су објавили временску прогнозу за предстојеће љето у Европи укључујући и прогнозирану ситуацију на Западном Балкану. Већи дио Европе би могао да се суочи са сушом, но на Балкану се очекују олује, а посљедично и поплаве.

Босна и Херцеговина 31.05.2023 | 20:41
Прогноза за љето: Олује и поплаве чекају Балкан

На сјеверној хемисфери ће љето почети 21. јуна, отприлике три седмице након почетка метеоролошког љета 1. јуна. Љетно вријеме ће брзо почети широм централне и сјеверне Европе, док би југоисточна подручја могла да доживе спорији прелаз у нову сезону.

С обзиром на то да су 2021. и 2022. година обориле све рекорде када је ријеч о најтоплијем љету забиљеженом на европском континенту, многи се питају да ли ће и 2023. бити година рекордне врућине.

Иако је у априлу ове године у Шпанији већ постављен рекод за највишу априлску температуру икада забиљежену у Европи, метеоролози ипак не очекују да ће 2023. бити још једна година екстрема.

Међутим, оно на шта упозоравају из АццуWеатхера су топлије ноћи него што је уобичајено са тенденцијом да температуре буду изнад историјског просјека за љето у Европи.

Источна Европа је пак сигурна по том питању јер се очекују температуре близу историјског просјека и без таласа врућине. То укључује Мађарску, Румунију и Србију.

Суво и топло љето

Очекује се да ће љето бити сушније и топлије у поређењу са историјским просјеком што би могло да изазове проблеме с пожарима у Скандинавији, која није створена да се носи с таквим временским обрасцима.

Јун и јул ће бити најсушнији мјесеци након чега се може очекивати падавинско олакшање.

АццуWеатхер истиче сјеверну Француску, Њемачку, Пољску и балканске државе као коридор који ће се највјероватније суочити с чешћим падавинама и лошијим временским условима у поређењу са остатком Европе.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Падам

31.05.2023 21:21

Да ли је неко ово сконтао? Суво, топло, а онда падавине? Гдје је Србија? Прво Источна Европа, онда Балкан? Стварно не контам шта су рекли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2023 06:13

Како цес сконтати кад ни ти сам незнас да зивис у БиХ.

Name

ре падам

01.06.2023 08:28

требас ти мало у основну сколу

Name

Ка Ре

01.06.2023 08:59

Како ти ниси сконто? Пола Босне је Србија...