Nakon nalaza se oglasili roditelji djece iz "Ribnikara"

Član Savjeta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević izjavila je danas za Tanjug da je nije iznenadio inspekcijski nalaz kojim je utvrđeno da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja prema dječaku koji je počinio masovno ubistvo.

Srbija 03.06.2023 | 11:28
Nakon nalaza se oglasili roditelji djece iz "Ribnikara"

„Ja sam to znala i to sam rekla odmah, prvog dana. Nalaz inspekcije me nije iznenadio ali sam zahvalna što se sa njim izašlo i to brzo, jer su deca u međuvremenu, od 3. maja, kada se tragedija dogodila bila pod stigmom da su u stvari svi oni zločinci i glavni krivci za ono što se desilo, a nisu. To znamo svi mi koji smo u školi, znamo šta se tamo dešava i kakva su to deca", rekla je ona.

Na opasku da je dječak ipak mijenjao smjenu i odjeljenje, iznijela lični stav da je to uradio sa željom da pređe u što bolje bilingvalno odjeljenje. Kada je riječ o ideji da u Beograd dođu i oko izgradnje memorijalnog centra u ovoj školi pomognu norveške arhitekte koje su projektovale i memorijalni centar u Norveškoj gdje je počinjeno masovno ubistvo, Zirojević je rekla da roditelji nemaju ništa protiv ideje o pomoći jer žele da se centar napravi na adekvatan način i da se održi sjećanje na žrtve tragedije.

"U početku mi je bio iznenađujući stav dela ljudi u Savetu roditelja da smo se mi sami izborili. To je tačno i bilo je tako, u smislu da su došli naši psiholozi, pedagozi, lekari i ostali stručnjaci, ali nemamo ništa protiv pomoći oko osmišljavanja memorijalnog centra", istakla je Zirojević.

Navela je da Savjet roditelja pomaže u rješavanju problema koje je tragedija proizvela, ali da je ipak najvažnije mišljenje roditelja koji su izgubili djecu i cijelog odjeljenje VII2, jer je njihova trauma najveća, te da bi oni trebalo da odrede kako će memorijalni centar biti urađen.

Zirojević je istakla i da je tačno da su pojedinačni stavovi nekih roditelja predstavljani kao stav svih, ali da nije lako da svi roditelji budu složni i da se ispoštuje mišljenje svakoga od njih, kada u školi ima 1.100 učenika i duplo više roditelja.

"Roditelji su različiti, neki su tihi u iznošenju svojih stavova a postoji i ona glasna manjina. Sastanci Saveta roditelja su nekada veoma dugo trajali i glasnija manjina je išla i u svoje ime predstavljala mišljenje većine", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje da li je izvjesno da đaci ne žele da pređu u školu "Sveti Sava", navela je da bi ova škola mogla da se koristi samo u popodnevnoj smjeni, i da za svih 1.100 đaka iz OŠ "Vladislav Ribnikar" nema mjesta.

(Tanjug) Foto: RFE/RL

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Niko ni riječi

03.06.2023 11:40

O stvarnom uzroku ovoga, AMERIKANIZACIJA DRUŠTVA, neoliberalizam TAJKUNI

ODGOVORITE
Name

Đ. B.

03.06.2023 12:25

Ako već niko neće, onda makar ti reci koju pametnu. Pametnije bi ti bilo da se poklopiš ušima i više nikada ništa ne komentarišeš.

Name

RE Đ.B.

03.06.2023 14:19

Pa piše da je problem u amerikanizaciji i tajkunizaciji, nenormalnim razlikama izgrađenim na nepravdi i kriminalu... Ili je po tebi sve super?

Name

Evo, ja da kazem

03.06.2023 20:39

Krivi ste vi, vi i samo vi. Tu djecu ste vi pravili, radjali i odgajali, nije vam to radila ni Amerika, ni EU. Naravno, klosarima su uvijek drugi za sve krivi i prije ce otici u pakao nego stati pred ogledalo.

Name

Decko

03.06.2023 11:56

Zataskali sve! Psihicko nasilje je najgori vid nasilja!

ODGOVORITE
Name

Omražena Istina

03.06.2023 13:08

Namještaljka, kao i sve do sada. Oni koji su imali ikakvu funkciju u školi, ne mogu to više raditi. Naravno da sam protiv nasilja, ali pitam - šta je inspekcija radila pre masakra? Bojim se da je sve ispolitizovano i da će zaključiti da niko nije kriv osim ubice. Pa to nema ni na filmu. Sistem umreženih ulizica je izrodio ovaj slučaj.

ODGOVORITE
Name

Beba

03.06.2023 15:59

Nažalost i u privatnim firmama radnici trpe psihicko nasilje.

ODGOVORITE
Name

+

03.06.2023 18:04

ISTINA. PRIMAMO SVE TUĐE. I KADA JE I LOŠE. NAIVNU DIJECU PREPUSTILI ŠUMI GLUPOSTI NA INTERNETU. STARIJI SU GREŠNI MNOGO. POŠTUJMO SVOJE I KUPUJMO SVOJE PROIZVODE. OD TOGA IČIMO SE PATRIOTIZMU. BEOGRAĐANI. NE KUPUJTE ROBU SA KIMA. ONI UBIJAJU SRPSKU DIJECU I NEDUŽAN NAROD.

ODGOVORITE