Након налаза се огласили родитељи дјеце из "Рибникара"

Члан Савјета родитеља у Основној школи "Владислав Рибникар" Мина Зиројевић изјавила је данас за Тањуг да је није изненадио инспекцијски налаз којим је утврђено да у овој школи није било вршњачког насиља према дјечаку који је починио масовно убиство.

Србија 03.06.2023 | 11:28
Након налаза се огласили родитељи дјеце из "Рибникара"

„Ја сам то знала и то сам рекла одмах, првог дана. Налаз инспекције ме није изненадио али сам захвална што се са њим изашло и то брзо, јер су деца у међувремену, од 3. маја, када се трагедија догодила била под стигмом да су у ствари сви они злочинци и главни кривци за оно што се десило, а нису. То знамо сви ми који смо у школи, знамо шта се тамо дешава и каква су то деца", рекла је она.

На опаску да је дјечак ипак мијењао смјену и одјељење, изнијела лични став да је то урадио са жељом да пређе у што боље билингвално одјељење. Када је ријеч о идеји да у Београд дођу и око изградње меморијалног центра у овој школи помогну норвешке архитекте које су пројектовале и меморијални центар у Норвешкој гдје је почињено масовно убиство, Зиројевић је рекла да родитељи немају ништа против идеје о помоћи јер желе да се центар направи на адекватан начин и да се одржи сјећање на жртве трагедије.

"У почетку ми је био изненађујући став дела људи у Савету родитеља да смо се ми сами изборили. То је тачно и било је тако, у смислу да су дошли наши психолози, педагози, лекари и остали стручњаци, али немамо ништа против помоћи око осмишљавања меморијалног центра", истакла је Зиројевић.

Навела је да Савјет родитеља помаже у рјешавању проблема које је трагедија произвела, али да је ипак најважније мишљење родитеља који су изгубили дјецу и цијелог одјељење ВИИ2, јер је њихова траума највећа, те да би они требало да одреде како ће меморијални центар бити урађен.

Зиројевић је истакла и да је тачно да су појединачни ставови неких родитеља представљани као став свих, али да није лако да сви родитељи буду сложни и да се испоштује мишљење свакога од њих, када у школи има 1.100 ученика и дупло више родитеља.

"Родитељи су различити, неки су тихи у изношењу својих ставова а постоји и она гласна мањина. Састанци Савета родитеља су некада веома дуго трајали и гласнија мањина је ишла и у своје име представљала мишљење већине", рекла је она.

Одговарајући на питање да ли је извјесно да ђаци не желе да пређу у школу "Свети Сава", навела је да би ова школа могла да се користи само у поподневној смјени, и да за свих 1.100 ђака из ОШ "Владислав Рибникар" нема мјеста.

(Тањуг) Фото: РФЕ/РЛ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Нико ни ријечи

03.06.2023 11:40

О стварном узроку овога, АМЕРИКАНИЗАЦИЈА ДРУШТВА, неолиберализам ТАЈКУНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђ. Б.

03.06.2023 12:25

Ако већ нико неће, онда макар ти реци коју паметну. Паметније би ти било да се поклопиш ушима и више никада ништа не коментаришеш.

Name

РЕ Ђ.Б.

03.06.2023 14:19

Па пише да је проблем у американизацији и тајкунизацији, ненормалним разликама изграђеним на неправди и криминалу... Или је по теби све супер?

Name

Ево, ја да казем

03.06.2023 20:39

Криви сте ви, ви и само ви. Ту дјецу сте ви правили, радјали и одгајали, није вам то радила ни Америка, ни ЕУ. Наравно, клосарима су увијек други за све криви и прије це отици у пакао него стати пред огледало.

Name

Децко

03.06.2023 11:56

Затаскали све! Психицко насиље је најгори вид насиља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омражена Истина

03.06.2023 13:08

Намјештаљка, као и све до сада. Они који су имали икакву функцију у школи, не могу то више радити. Наравно да сам против насиља, али питам - шта је инспекција радила пре масакра? Бојим се да је све исполитизовано и да ће закључити да нико није крив осим убице. Па то нема ни на филму. Систем умрежених улизица је изродио овај случај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

03.06.2023 15:59

Нажалост и у приватним фирмама радници трпе психицко насиље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.06.2023 18:04

ИСТИНА. ПРИМАМО СВЕ ТУЂЕ. И КАДА ЈЕ И ЛОШЕ. НАИВНУ ДИЈЕЦУ ПРЕПУСТИЛИ ШУМИ ГЛУПОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ. СТАРИЈИ СУ ГРЕШНИ МНОГО. ПОШТУЈМО СВОЈЕ И КУПУЈМО СВОЈЕ ПРОИЗВОДЕ. ОД ТОГА ИЧИМО СЕ ПАТРИОТИЗМУ. БЕОГРАЂАНИ. НЕ КУПУЈТЕ РОБУ СА КИМА. ОНИ УБИЈАЈУ СРПСКУ ДИЈЕЦУ И НЕДУЖАН НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ