Studenata sve manje, ko će na državni fakultet?

Euforiju oko završetka srednje škole maturantima prekidaju planovi koje treba da ostvare u bliskoj budućnosti, korak mijenja tok života. Koje su prednosti državnih fakulteta i da li su za upis u Srpsku dovoljne mjere koje je preduzela Vlada Republike Srpske?

Republika Srpska 03.06.2023 | 19:53
Studenata sve manje, ko će na državni fakultet?

Javni univerziteti u Srpskoj studentima nude besplatno školovanje i smještaj u studentskim domovima. To su samo neke od prednosti usavršavanja za one koji su željni znanja. 

"Da li iko zna za laboratorije koje imamo na Univerzitetu? Da li je iko zavirio u Tehnološki fakultet u Zvorniku? Da li iko zna šta postiže Medicinski fakultet? Napravili su potpuni poremećaj na tržištu nekretnina dolaskom stranih studenata koji plaćaju da tu studiraju. Da li neko zna kakve kabinete imamo na Elektrotehničkom fakultetu?", naveo je Đorđe Marilović, docent sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema do sada odobrenim upisnim kvotama koje je odobrila Vlada Srpske, na prvu godinu, prvog ciklusu studija u akademskoj 2023/24. godini, može biti upisano 2.655 studenata, na drugom 1.005, dok treći ciklus studija može upisati 148 kandidata. 

Među prva tri univerziteta u BiH su uvijek Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Banjaluci. Nakon toga idu ostali državni univerziteti, a tek poslije privatni univerziteti. To možemo uzeti kao pokazatelj gdje su privatni, a gdje državni univerziteti", ističe  prorektor za nastavu  Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić.

Jedan od budućih brucoša je i Marko Ristić.  Prednosti studiranja u Srpskoj zadržale su ga u zemlji iz koje mladi mahom odlaze.

"Ja ću ostati u Republici Srpskoj i studiraću ovdje, to je moja lična odluka. Imao sa priliku da odem u  npr. Beograd. odlučio sam se da ostanem ovdje jer ću dobiti kvalitetno obrazovanje, kvalitetne profesore", ističe budući brucoš,  maturant Gimnazije "Filip Višnjić" u Bijeljini Marko Ristić.

Ipak, ono što studente brine jeste i buduće zaposlenje.

"Pruženo nam je da studiramo i da se usavršavamo, ali nam nisu pružena adekvatna radna mjesta i adekvatne radne pozicije, a to je zbog nedovoljnjih sistemskih rješenja", naveo je Ristić.

Posljednjih nekoliko godina na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu izmijenjen je plan i program i prilagođen tržištu rada. Saradnja je uspostavljena sa više od 20 institucija, kažu na Univerzitetu. 

"Naši studenti ne idu na praksu samo ako to neće. Svaki student ima priliku da mu fakultet obezbijedi praksu, i to ne jednu nego niz. Imaju priliku da upoznaju da u institucijama upoznaju pravnike koji tu rade decenijama, sa poslovima koji ih čekaju i na kraju, poslodavci itekako traže perspektivne mlade ljude", naveo je Marilović.

Bitno je naglastiti, ističu sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i činjenicu da se na tom fakultetu, osim domaćih, školuje oko 400 studenata iz 18 zemalja svijeta.

"Italija, Grčka, Indija, Grčka, mislim da taj broj, i činjenica da će ih biti sve više, pokazuje koliko je nastavni plan i program i kakvo kvalitetno obrazovanej nudi UIS", rekao je Vladičić.

Dodatne mjere koje bi stimulisale mlade da upisuju studije u Srpskoj, ističu budući brucoši, potrebnije su nego ikad jer je studenata sve manje.

Stanje u novoj akademskoj godini, znaće se nakon upisa koji počinje krajem mjeseca.

(BN)

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

!!!

03.06.2023 20:06

Poslije skandala na pravnom fakultetu u Banjaluci, šta više reći?!

ODGOVORITE
Name

Niko

03.06.2023 21:17

Da, ko ce upisati od brucoša kada vidi ovaj skandal.

Name

реаговање

03.06.2023 21:37

Студента је све мање а факултета све више и државних и приватних продавница. Сад су факултету принуђени да купе све ученике који заврше школе како би попунили слободна места. Школе су урушене, и средње и основне, све слабији потенцијал долази из школа, факултети су због огромног броја принуђени да до сте мере спусте ионако никакве критеријуме да се то више уопште неможе назвати факултетом. Само изједначавање диплома са приватних и државних факултета, натерало је државне факултет да на све то још дадатно спусте критеријуме и да се по критеријуму скоро изједначе са приватним факутетима. С том разликом што на државним фактултерима не морају да плаћају високе школарине по 2500 и више КМ доказује да се на приватним факутетима дипломе директно продају, јер зашто би неко плаћао више толики новац ако а државном може студирати бесплатно да не плаћа школарину. Најгора ствар која је учињена у високом образовању РС је отварање дивљег шумског универзитета у РС а кадрова квалитетних немају ни за један универзитет. У БиХ и РС одувек су студирали углавном студенти који нису ишли на јаче универзитетске центра Београд, Загреб, Нови Сад, а тај тренд је постао још израженији за време рата и после рата. Образовање у БиХ током рата је тотално срозано, прекинут је један континуитет, универзитети су остали у доброј мери без кадрова, дошли су страначки кадрови који су обарзовање имали у странкама у којима су и докторирали. Овде образовање није одвојено од политике зато ништа ни не вреди. Увођењем болоњског система у високо образовање генерално је урушен квалитет и ниво образовања је пао на испод 50% од нивоа на коме је био. То важи за и за универзитете у Србији и Хрватској и Босни и Херцеговини.

Name

Pravni fakultet

04.06.2023 00:35

Nikakav skandal na Pravnom fakultetu se nije desio. Uvijek je bilo i bice studentica koje "ganjaju" asistente i profesore i isto tako profesora i asistenata koji "bace oko" na studentice i to je na svim fakultetima u vecoj ili manjoj mjeri prisutno. Ne opravdavam ponasanje asistenta Jovica, ali Pravni fakultet kao ustanova se ne moze dovoditi u pitanje i negativno komentarisati zbog slucaja koji se desio van prostorija fakulteta. Ovdje se radi o moralnoj odgovornosti i asistenta i studentice, a nikako prekrsajnoj ili krivicnoj.

Name

Vaso

04.06.2023 00:39

Zatvoriti privatne fakultete i ponoštiti diplome. Vlada RS, resorno ministarstvo, akademska zajednica vrlo dobro znaju čemu služe te falš diplome. Cijelo društvo se pravi ludo i mutavo i ovu pojavu treba nazvati pravim imenom bez zadrške i ustezanja.

Name

Dragan

04.06.2023 00:42

Zakonom urediti da u državnim institucijama, javnim preduzecima, agencijama, sudovima i tužilaštvima jedino može biti priznat državni fakultet. Svi problemi bi bili odmah riješeni.

Name

Marija

04.06.2023 08:35

Uzas sta rade na pravnom fakultetu Banja luka. Taj faks je poznat po bahatosti. Profesor Rakovic ist tako po 7 puta obara studente za prolaz trazi 550 eura.. Ne cita radove namjerno obara. I njega isto pod hitno sa fakulteta. Staviti strucnu i obrazovanu osobu. On njegove zene sestra se ne pojavljuje na fakultetu a ocjene u index upisane.. A studenti koji posteno uce i trude se ophode se prema njima kao prema psima, cas izuzetcima ima i ok profesora, al 550 eura je preslo svaku granicu

Name

Cista glupost

04.06.2023 09:30

Pa takvi i slični skandali se desavaju svakodnevno i van fakulteta, takvi slucajevi nikom obrazovanom necw biti mjerilo. Problem zaista jeste zaposlenje jer se svelo na politicka zaposlenja tako da dobar dio potencijalnih studenata to zna i dize ruke od toga . U poslednje vrijeme zanati posebno ko sam vodi posao , moleri, parketari, tapetari, keramicari, elektricari, su platezno cak bolji negoli da zavrsite fakultet i ljudi razmisljaju i tom pravcu.

Name

RE pravni fakultet

04.06.2023 11:36

U medijima je pisalo da ih je supruga dotičnog uhvatila pri snošaju U KABINETU...

Name

RE Dragan

04.06.2023 11:36

I Dodik i Zora Vidović imaju državni fakultet...

Name

.

04.06.2023 13:27

Sirotinja ce na drzavne a djeca guzonja na kupovne.

Name

...

04.06.2023 15:08

Upravo, uhvaćeni su u kabinetu a to što se sad hoće predstaviti drugačije od strane Univerziteta, to je druga stvar!

Name

Gajanin

05.06.2023 16:16

Gajanin I Posavljak kod njih clanovi Snsd,a svoju djecu upisite. Kad zavrse niko I'm nista nece priznati. Privatnih fakulteti su bolji sada ovdje nego drzavni.

Name

re

06.06.2023 08:48

Eto kako danas studentkinje plažu ispite u kabinetima u četiri oka.

Name

Marko

03.06.2023 20:10

Malo je profesora sa znanjem i sposobnostima da to znanje prenese na studente. Ako u RS ima toliko fakulteta i profesora pa mi bi trebali biti Svajcarska. Vaspitno-obrazovne ustanove su postale preduzeca u kojima se dobro zaradjuje a proizvodi se skart namjenjen institucijama RS.

ODGOVORITE
Name

realno

04.06.2023 07:37

Tehnoloski fakultet u Zvorniku - sprdnja, kao i jos mnogo njih.

Name

Бојан

04.06.2023 08:31

Да, имамо факултете али не и професоре. На већини факултета имамо професоре који држе по 9-10 испита, а њихова предавања нула. Најлакше је посао наћи са СНСД академијом. А сви директори и министри имају приватне факултете (купљене дипломе). У Бијељини, Брчком и Угљевику сви.

Name

Neobrazovani

03.06.2023 20:19

Zemlja koja unistava svoje skolstvo ne cini to nikada samo zbog nedostatka sredstava. Jednom zemljom koja unistava svoje obrazovanje odvecvladanu oni koji se plase obrazovanja jer se neobrazovanim ljudima lakse manipulise. Sto odgovara ovoj vlasti a i onoj stvarnoj vlasti olicenoj u liku visokog.

ODGOVORITE
Name

Guadiamus ingitur

03.06.2023 20:19

Ja kupijo dvije diplome i problem rešit... Član sam SNSDja i sad birikam radno mjesto sa što manje znoja! Vi se nagonite nad pustom knjigom, ali to se više necijeni! Ljepo vam je sve objasnijo naš precednik!

ODGOVORITE
Name

Murija

03.06.2023 20:23

Cuj ko ce? Pa rudonjini i to preko benziske sa ispitima,netrebaju na drzavni nikako.lako i glatko ako do tad bude postojala RS,videcemo posle vracanja milijarde i nesto hoce li uspeti,

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.06.2023 20:30

Eto to neko lud lupati na državnom fakultetu 4g a može ga završiti za pola godine.Jos ako se potrefi akcija pa u jednom danu položi 5-6ispita može i prije.A efekti takvih intelektualaca su vidljivi na svakom koraku.

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

03.06.2023 20:33

Ko je budala da ide na državni, da se pati, pored "kupovnih" fakulteta.

ODGOVORITE
Name

Hm

03.06.2023 23:33

Eto mozes na pravni državni fakultet :)

Name

Re Hm

04.06.2023 11:30

LJudi nisu roboti desilo se.Ona mlada on mlad, lep I pametan.Ako je mogao da joj pomogne oko njegovog predmeta na ostale profesora nije mogao da utice.To sto ima semu sa asistentom ne znaci da na drugim ispitima ne grije stolicu da polozi.Vi ste ocito sa privatnog pa Vam ovakve vesti dodju kao uteha za vasu liniju manjeg otpora kojom ste stekli diplomu.

Name

075

03.06.2023 20:42

U par godina, radim godinama ažuriranja, da je tzv. "tuzlanski univerzitet" ostao bez cca. 75% studenata a da su privatni "akreditovani univerziteti" u Tuzli, sa sjedištem ili u Tuzli ili u oba entiteta u BiH, ostali bez cca. 65%, dakle u sam par godina!!

ODGOVORITE
Name

Golijan d

03.06.2023 20:57

Vidjeli smo juce kako profesor na drzavnom fakultetu u Banja Luci obavlja ispit u kabinetu sa studentkinjom. I ko da Vam upise drzavni fakultet, sram da vas bude.

Name

Mile

03.06.2023 20:57

Ima više fakulteta nego studenata. A zašto bi se upisivali i gubili vrijeme kad mogu kupiti diplomu.

Name

078

03.06.2023 20:59

Nije li to jasna ilustracija masovnosti odlaska iz Bosne i Hercegovine?

Name

ре

03.06.2023 21:09

Студента је све мање а факултета све више и државних и прватних продавница. Најогра ствар која је учињена у високом образовању РС је отварање дивљег шумског универзитета у РС а кадрова квалитетних немају ни за један универзитет. У БиХ и РС одувек су студирали углавном студенти који нису ишли на јаче универзитетске центра Београд, Загреб, Нови Сад, а тај тренд је псотао још израженији за време рата и после рата. Образовање у БиХ током рата је тотално срозано, прекинут је један континуитет, универзитети су остали у доброј мери без кадрова, дошли су страначки кадрови који су обарзовање имали у странкама у којима су и докторирали. Овде образовање није одвојено од политике зато ништа ни не вреди. Увођењем болоњског система у високо образовање генерално је урушен квалитет и ниво образовања је пао на испод 50% од нивоа на коме је био. То важи за и за универзитете у Србији и Хрватској и Босни и Херцеговини.

Name

Vinko

03.06.2023 22:51

Sramota za Univerzitet, ministarstvo i Pravni fak. Dekan Mirjanic sve je pokusao da zataska. Na pravnom ili moras biti sin profesora da bih radio ili kao ova studentica kod ove prikaze u kabinet. Inaçe ovaj tzv.profesor je krelac iz Sipova grada.

Name

Re Golijan

04.06.2023 09:12

Uvek takvih slucajeva bilo i bice.Obicno I ostali studenti iza ledja komentarisu aktere.Ipak neosporano je da 90 posto studenta nisu ti akteri i da bez truda nema diplome na drzavnom.Znam zavrsila drzavni beogradski Pravni koji je za moje vreme Bolonju imao samo u nazivu.U svemu ostalom po starom sistemu.

Name

potop

03.06.2023 20:42

To nisu fakulteti nivoa ranijeg znanja, niti građanski, to je krkansko seljačko obrazovanje i fakultet za dijabolike

ODGOVORITE
Name

Re

03.06.2023 23:11

Stranacki profesori expresno dobijaju akademska zvanja, a istinske intelektualce u RS mozemo izbrojati na prste jedne ruke. Akademska zajednica je bez kriticke misli,politicke stranke su privatizovale univerzitete, kao i sve drugo u ovoj drzavi. A mi smo svjedoci, sve cega se ovdje politika docepa vrlo brzo pocne da propada. Zato sto najveci ljudski olos i sljam je svoju perspektivu i mogucnost ostvarenja licnih interesa vidio u bavljenju politikom. Primitivni, neobrazovani, bahati, korumpirani ljigavci su zgrabili vlast, nisu bili sposobni da obezbjede normalno drustvo i pristojan i dostojanstve zivot i za milion ljudi.

Name

Re

03.06.2023 23:18

Kao i sve ovdje sto je poseljaceno, gradjanska srednja klasa je nestala, imamo partijske tajkune i kriminalce na vlasti, kontraverzne takozvane biznismene, silikonizirane sponzoruse koje zavijaju dok pricaju i osiromaseni i zaglupljeni narod.

Name

Vuk

03.06.2023 20:44

Skontali ljudi sto dzaba da uce muce se kad ima privatni i ima prednost...

ODGOVORITE
Name

Eh

03.06.2023 23:35

Ima i državni pravni fakultet ...

Name

David

03.06.2023 20:53

Kako studenata sve manje a ljudi sa fakultetskim diplomama sve vise? Nesto ne stima!

ODGOVORITE
Name

Profa

03.06.2023 21:20

Dobar glas se daleko cuje los jos I dalje.Nema bolje preporuke za upis fakulteta od mase nezaposlenih na birou.Pravnik sam sa diplomom drzavnog faksa.Ne radim taj posao niti imam prilike da ga radim.Imam veoma malo prakse u tom polju.U javnom sektoru vecina su sa Aperiona,Banja Luka College itd.To su ti pravnici.Vecina privatnika u ovoj zemlji ne vole pravila,zakone pa samim tim i onaj posao koji ima dodirnih tacaka pre daju onima sa srednjom skolom.Rezultat je da nekada vredni postaju lenji I bez nade.Deca vide sta se desava pa u skladu sa tim i odlucuju.Niko nema godine za bacanje.Doneti zakon gde za administrativne poslove mora diploma sa drzavnog fakulteta bilo da je javni sektor ili privatni.To pojavljivanje jednom godisnje pred upise ne ide Vam u prilog vec slozenost I pritisak na zakonodavce.

ODGOVORITE
Name

Merito

03.06.2023 22:01

Kakve kvalifikacije, znanje, nauka... kad sve ozbiljne projekte izvode kinezi i turci? Gdje je ta domaća pamet?

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2023 11:55

Kinezi ne postuju zakone ove zemlje.Radila sam kao pravnik u jednoj kineskoj novoosnovanoj firmi kratko vreme.Na moju zabrinutost za neke nepravilnosti koje sam smatrala da se moraju ispraviti Kinez mi je odgovorio da ne brinem jer inspekcija nikada u firmu nece doci.Kad sam sve odradila sto sam mogla zamenila me je zena sa srednjom skolom koja je odlucila da preko svog polnog organa seksualnim opstenjem sa Kinezom tadasnjim direktorom u iznajmljenim stanovima u malim bosanskom gradu na severu zaradi koji dinar vise na ustrb mog otkaza.U upravne odbore tih firmi nalaze se poslusnici raznih reketasa I lokalnih politicara I mocnika

Name

Sekta i sektasi

03.06.2023 22:43

Sekta je unistila obrazovanje, univerzitete sveli na vecernje skole. Ponizili su svakog cestitog univerzitetskog profesora koji su nazalost u manjini. Vecinu tog kadra su kupili i kontrolisu, zato nemamo reakciju akademske zajednice na sve devijacije u drustvu. Dok je sekte nema sreće ni napretka drustva.

ODGOVORITE
Name

Dragi boze,

03.06.2023 22:45

Draga omladino i tu kao i ovde u dijaspori zanat vise vredi od dva fakulteta.Ovde su trazeni vise nego lijek.E zato draga zemljo skoluj ono sto se trazi i tu i vani.

ODGOVORITE
Name

Дипл. пр.

04.06.2023 06:48

Дипломирани правник са дипломом државног факултета ради као конобар а конобар са дипломом коју је салетио код Цицка, Драгана Голијана или сличих "високошколских установа" је функционер.

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2023 11:40

Tuzna istina.Dosli smo do toga da nam se podsmejavaju.Ko kaze nesto protiv odmah je prolupao od ucenja, lud.

Name

Marko Kraljević

04.06.2023 07:00

Sve je veći broj doktora nauka i privatnih fakulteta. I najmanje mjesto ima nekoliko doktira nauka. Nauka i akademske ustanove su devalvirane. "Afera kupljene diplome", bez epiloga. I dalje se kupuju diplome, koje po pravilu obezbjeđuju posao u republičkim organima i institucijama. Hiljade neznalica dobili su dobre poslove i funkcije i kao takvi mogu da rade decenijama. Nema nama spasa.

ODGOVORITE
Name

Istina

04.06.2023 11:32

Neko to gore vidi sve.Drzava koja ima takav sistem vrednosti I ne treba da postoji.

Name

Paja

04.06.2023 08:33

Štaće mi FAKULTET uzmem crvenu knjižicu i imam SVE...TAKO BAJA KAŽE

ODGOVORITE
Name

Nastavnik

04.06.2023 11:21

Radim u srednjoj skoli i mogu vam reci da deca koja su bila dobri djaci, vredni, odlaze u druge zemlje na studiranje. Fakultete u BIH i RS upisuju osrednji djaci… jos kad mi kazu da im je teze bilo u srednjoj skoli nego na fakultetu ( drzavnom), tu ostajem bez teksta. Tako da mozete pricati bajke o ovim ovde fakultetima nekom drugom, realnost je drugacija. Zalosno.

ODGOVORITE
Name

Vec predaje

04.06.2023 12:08

Vrlo los obrazovni kadar. Sistem je takav "truo" od umrezenog skrnavljenja obrazovanja i znanja.

ODGOVORITE
Name

Marko

04.06.2023 12:37

A sta ce sa Rakovicem isti je i jos uzima za ispite 550 eura.. Sto to niko ne kaze inedodje inspekcija na fakultet malo ispitajte jadne studente.

ODGOVORITE
Name

realan

04.06.2023 14:18

Svi koji pljuju po državnom fakultetu, sigurno tu ne studiraju ili nisu tu nikad ni ušli. Struka je podcijenjena više nego ikad, nažalost baš zbog površnog studiranja i diploma sa privatnih fakulteta. Snimak sa pravnog fakulteta jeste za disciplinski postupak, ali isto tako kad vidimo kodeks oblačenja studenata na privatnim fakultetima, pogotovo dijevojaka, možemo predpostaviti šta se dešava iza paravana. Još uvijek je struka daleko jača na državnim fakultetima nego na privatnim htijeli to prihvatiti ili ne. Nažalost manjak studenata i đaka prvaka je demografski problem našeg društva, koji u velikoj mjeri zavisi od pada kvaliteta obrazovanja uzrokovan padom kriterija prolaznosti studenata na privatnim fakultetima. Bitan je kvantitet zbog školarina, a ne kvalitet.

ODGOVORITE
Name

Cile

04.06.2023 19:05

Sta ce kome fakultet kad su šefovi sa osnovnom školom a fakultetski obrazovani rade u proizvodnji ali ovaj šef je preko mita korupcije i stranacke veze.

ODGOVORITE
Name

Kako

05.06.2023 16:20

Pa oni koji posalji djecu na drzavni fakulteti sve je placeno A mi koji zivimo sa nasim djecom u gradovima gdje su drzavni fakulteti mi djecu moramo placati od stana do hrane. Gdje je tu Pravda. Ovo je tiha okupacija gradova ljudima iz zabitih mjesta a domicjelno stanovnistvo mora da se selite. Politika Snsd a.

ODGOVORITE