Студената све мање, ко ће на државни факултет?

Еуфорију око завршетка средње школе матурантима прекидају планови које треба да остваре у блиској будућности, корак мијења ток живота. Које су предности државних факултета и да ли су за упис у Српску довољне мјере које је предузела Влада Републике Српске?

Република Српска 03.06.2023 | 19:53
Студената све мање, ко ће на државни факултет?

Јавни универзитети у Српској студентима нуде бесплатно школовање и смјештај у студентским домовима. То су само неке од предности усавршавања за оне који су жељни знања. 

"Да ли ико зна за лабораторије које имамо на Универзитету? Да ли је ико завирио у Технолошки факултет у Зворнику? Да ли ико зна шта постиже Медицински факултет? Направили су потпуни поремећај на тржишту некретнина доласком страних студената који плаћају да ту студирају. Да ли неко зна какве кабинете имамо на Електротехничком факултету?", навео је Ђорђе Мариловић, доцент са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Према до сада одобреним уписним квотама које је одобрила Влада Српске, на прву годину, првог циклусу студија у академској 2023/24. години, може бити уписано 2.655 студената, на другом 1.005, док трећи циклус студија може уписати 148 кандидата. 

Међу прва три универзитета у БиХ су увијек Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Сарајеву и Универзитет у Бањалуци. Након тога иду остали државни универзитети, а тек послије приватни универзитети. То можемо узети као показатељ гдје су приватни, а гдје државни универзитети", истиче  проректор за наставу  Универзитета у Источном Сарајеву Владимир Владичић.

Један од будућих бруцоша је и Марко Ристић.  Предности студирања у Српској задржале су га у земљи из које млади махом одлазе.

"Ја ћу остати у Републици Српској и студираћу овдје, то је моја лична одлука. Имао са прилику да одем у  нпр. Београд. одлучио сам се да останем овдје јер ћу добити квалитетно образовање, квалитетне професоре", истиче будући бруцош,  матурант Гимназије "Филип Вишњић" у Бијељини Марко Ристић.

Ипак, оно што студенте брине јесте и будуће запослење.

"Пружено нам је да студирамо и да се усавршавамо, али нам нису пружена адекватна радна мјеста и адекватне радне позиције, а то је због недовољњих системских рјешења", навео је Ристић.

Посљедњих неколико година на Универзитету у Источном Сарајеву измијењен је план и програм и прилагођен тржишту рада. Сарадња је успостављена са више од 20 институција, кажу на Универзитету. 

"Наши студенти не иду на праксу само ако то неће. Сваки студент има прилику да му факултет обезбиједи праксу, и то не једну него низ. Имају прилику да упознају да у институцијама упознају правнике који ту раде деценијама, са пословима који их чекају и на крају, послодавци итекако траже перспективне младе људе", навео је Мариловић.

Битно је нагластити, истичу са Универзитета у Источном Сарајеву, и чињеницу да се на том факултету, осим домаћих, школује око 400 студената из 18 земаља свијета.

"Италија, Грчка, Индија, Грчка, мислим да тај број, и чињеница да ће их бити све више, показује колико је наставни план и програм и какво квалитетно образованеј нуди УИС", рекао је Владичић.

Додатне мјере које би стимулисале младе да уписују студије у Српској, истичу будући бруцоши, потребније су него икад јер је студената све мање.

Стање у новој академској години, знаће се након уписа који почиње крајем мјесеца.

(БН)

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

!!!

03.06.2023 20:06

Послије скандала на правном факултету у Бањалуци, шта више рећи?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

03.06.2023 21:17

Да, ко це уписати од бруцоша када види овај скандал.

Name

реаговање

03.06.2023 21:37

Студента је све мање а факултета све више и државних и приватних продавница. Сад су факултету принуђени да купе све ученике који заврше школе како би попунили слободна места. Школе су урушене, и средње и основне, све слабији потенцијал долази из школа, факултети су због огромног броја принуђени да до сте мере спусте ионако никакве критеријуме да се то више уопште неможе назвати факултетом. Само изједначавање диплома са приватних и државних факултета, натерало је државне факултет да на све то још дадатно спусте критеријуме и да се по критеријуму скоро изједначе са приватним факутетима. С том разликом што на државним фактултерима не морају да плаћају високе школарине по 2500 и више КМ доказује да се на приватним факутетима дипломе директно продају, јер зашто би неко плаћао више толики новац ако а државном може студирати бесплатно да не плаћа школарину. Најгора ствар која је учињена у високом образовању РС је отварање дивљег шумског универзитета у РС а кадрова квалитетних немају ни за један универзитет. У БиХ и РС одувек су студирали углавном студенти који нису ишли на јаче универзитетске центра Београд, Загреб, Нови Сад, а тај тренд је постао још израженији за време рата и после рата. Образовање у БиХ током рата је тотално срозано, прекинут је један континуитет, универзитети су остали у доброј мери без кадрова, дошли су страначки кадрови који су обарзовање имали у странкама у којима су и докторирали. Овде образовање није одвојено од политике зато ништа ни не вреди. Увођењем болоњског система у високо образовање генерално је урушен квалитет и ниво образовања је пао на испод 50% од нивоа на коме је био. То важи за и за универзитете у Србији и Хрватској и Босни и Херцеговини.

Name

Правни факултет

04.06.2023 00:35

Никакав скандал на Правном факултету се није десио. Увијек је било и бице студентица које "гањају" асистенте и професоре и исто тако професора и асистената који "баце око" на студентице и то је на свим факултетима у вецој или мањој мјери присутно. Не оправдавам понасање асистента Јовица, али Правни факултет као установа се не мозе доводити у питање и негативно коментарисати због слуцаја који се десио ван просторија факултета. Овдје се ради о моралној одговорности и асистента и студентице, а никако прекрсајној или кривицној.

Name

Васо

04.06.2023 00:39

Затворити приватне факултете и поноштити дипломе. Влада РС, ресорно министарство, академска заједница врло добро знају чему служе те фалш дипломе. Цијело друштво се прави лудо и мутаво и ову појаву треба назвати правим именом без задршке и устезања.

Name

Драган

04.06.2023 00:42

Законом уредити да у државним институцијама, јавним предузецима, агенцијама, судовима и тужилаштвима једино може бити признат државни факултет. Сви проблеми би били одмах ријешени.

Name

Марија

04.06.2023 08:35

Узас ста раде на правном факултету Бања лука. Тај факс је познат по бахатости. Професор Раковиц ист тако по 7 пута обара студенте за пролаз трази 550 еура.. Не цита радове намјерно обара. И њега исто под хитно са факултета. Ставити струцну и образовану особу. Он његове зене сестра се не појављује на факултету а оцјене у индеx уписане.. А студенти који постено уце и труде се опходе се према њима као према псима, цас изузетцима има и ок професора, ал 550 еура је пресло сваку границу

Name

Циста глупост

04.06.2023 09:30

Па такви и слични скандали се десавају свакодневно и ван факултета, такви слуцајеви ником образованом нецw бити мјерило. Проблем заиста јесте запослење јер се свело на политицка запослења тако да добар дио потенцијалних студената то зна и дизе руке од тога . У последње вријеме занати посебно ко сам води посао , молери, паркетари, тапетари, керамицари, електрицари, су платезно цак бољи неголи да заврсите факултет и људи размисљају и том правцу.

Name

РЕ правни факултет

04.06.2023 11:36

У медијима је писало да их је супруга дотичног ухватила при сношају У КАБИНЕТУ...

Name

РЕ Драган

04.06.2023 11:36

И Додик и Зора Видовић имају државни факултет...

Name

.

04.06.2023 13:27

Сиротиња це на дрзавне а дјеца гузоња на куповне.

Name

...

04.06.2023 15:08

Управо, ухваћени су у кабинету а то што се сад хоће представити другачије од стране Универзитета, то је друга ствар!

Name

Гајанин

05.06.2023 16:16

Гајанин И Посављак код њих цланови Снсд,а своју дјецу уписите. Кад заврсе нико И'м ниста неце признати. Приватних факултети су бољи сада овдје него дрзавни.

Name

ре

06.06.2023 08:48

Ето како данас студенткиње плажу испите у кабинетима у четири ока.

Name

Марко

03.06.2023 20:10

Мало је професора са знањем и способностима да то знање пренесе на студенте. Ако у РС има толико факултета и професора па ми би требали бити Свајцарска. Васпитно-образовне установе су постале предузеца у којима се добро зарадјује а производи се скарт намјењен институцијама РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

04.06.2023 07:37

Технолоски факултет у Зворнику - спрдња, као и јос много њих.

Name

Бојан

04.06.2023 08:31

Да, имамо факултете али не и професоре. На већини факултета имамо професоре који држе по 9-10 испита, а њихова предавања нула. Најлакше је посао наћи са СНСД академијом. А сви директори и министри имају приватне факултете (купљене дипломе). У Бијељини, Брчком и Угљевику сви.

Name

Необразовани

03.06.2023 20:19

Земља која унистава своје сколство не цини то никада само због недостатка средстава. Једном земљом која унистава своје образовање одвецвладану они који се пласе образовања јер се необразованим људима лаксе манипулисе. Сто одговара овој власти а и оној стварној власти олиценој у лику високог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуадиамус ингитур

03.06.2023 20:19

Ја купијо двије дипломе и проблем решит... Члан сам СНСДја и сад бирикам радно мјесто са што мање зноја! Ви се нагоните над пустом књигом, али то се више нецијени! Љепо вам је све објаснијо наш прецедник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

03.06.2023 20:23

Цуј ко це? Па рудоњини и то преко бензиске са испитима,нетребају на дрзавни никако.лако и глатко ако до тад буде постојала РС,видецемо после врацања милијарде и несто хоце ли успети,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.06.2023 20:30

Ето то неко луд лупати на државном факултету 4г а може га завршити за пола године.Јос ако се потрефи акција па у једном дану положи 5-6испита може и прије.А ефекти таквих интелектуалаца су видљиви на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

03.06.2023 20:33

Ко је будала да иде на државни, да се пати, поред "куповних" факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.06.2023 23:33

Ето мозес на правни државни факултет :)

Name

Ре Хм

04.06.2023 11:30

Људи нису роботи десило се.Она млада он млад, леп И паметан.Ако је могао да јој помогне око његовог предмета на остале професора није могао да утице.То сто има сему са асистентом не знаци да на другим испитима не грије столицу да полози.Ви сте оцито са приватног па Вам овакве вести додју као утеха за васу линију мањег отпора којом сте стекли диплому.

Name

075

03.06.2023 20:42

У пар година, радим годинама ажурирања, да је тзв. "тузлански универзитет" остао без цца. 75% студената а да су приватни "акредитовани универзитети" у Тузли, са сједиштем или у Тузли или у оба ентитета у БиХ, остали без цца. 65%, дакле у сам пар година!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голијан д

03.06.2023 20:57

Видјели смо јуце како професор на дрзавном факултету у Бања Луци обавља испит у кабинету са студенткињом. И ко да Вам уписе дрзавни факултет, срам да вас буде.

Name

Миле

03.06.2023 20:57

Има више факултета него студената. А зашто би се уписивали и губили вријеме кад могу купити диплому.

Name

078

03.06.2023 20:59

Није ли то јасна илустрација масовности одласка из Босне и Херцеговине?

Name

ре

03.06.2023 21:09

Студента је све мање а факултета све више и државних и прватних продавница. Најогра ствар која је учињена у високом образовању РС је отварање дивљег шумског универзитета у РС а кадрова квалитетних немају ни за један универзитет. У БиХ и РС одувек су студирали углавном студенти који нису ишли на јаче универзитетске центра Београд, Загреб, Нови Сад, а тај тренд је псотао још израженији за време рата и после рата. Образовање у БиХ током рата је тотално срозано, прекинут је један континуитет, универзитети су остали у доброј мери без кадрова, дошли су страначки кадрови који су обарзовање имали у странкама у којима су и докторирали. Овде образовање није одвојено од политике зато ништа ни не вреди. Увођењем болоњског система у високо образовање генерално је урушен квалитет и ниво образовања је пао на испод 50% од нивоа на коме је био. То важи за и за универзитете у Србији и Хрватској и Босни и Херцеговини.

Name

Винко

03.06.2023 22:51

Срамота за Универзитет, министарство и Правни фак. Декан Мирјаниц све је покусао да затаска. На правном или морас бити син професора да бих радио или као ова студентица код ове приказе у кабинет. Инаçе овај тзв.професор је крелац из Сипова града.

Name

Ре Голијан

04.06.2023 09:12

Увек таквих слуцајева било и бице.Обицно И остали студенти иза ледја коментарису актере.Ипак неоспорано је да 90 посто студента нису ти актери и да без труда нема дипломе на дрзавном.Знам заврсила дрзавни београдски Правни који је за моје време Болоњу имао само у називу.У свему осталом по старом систему.

Name

потоп

03.06.2023 20:42

То нису факултети нивоа ранијег знања, нити грађански, то је крканско сељачко образовање и факултет за дијаболике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.06.2023 23:11

Странацки професори еxпресно добијају академска звања, а истинске интелектуалце у РС моземо избројати на прсте једне руке. Академска заједница је без критицке мисли,политицке странке су приватизовале универзитете, као и све друго у овој дрзави. А ми смо свједоци, све цега се овдје политика доцепа врло брзо поцне да пропада. Зато сто највеци људски олос и сљам је своју перспективу и могуцност остварења лицних интереса видио у бављењу политиком. Примитивни, необразовани, бахати, корумпирани љигавци су зграбили власт, нису били способни да обезбједе нормално друство и пристојан и достојанстве зивот и за милион људи.

Name

Ре

03.06.2023 23:18

Као и све овдје сто је посељацено, градјанска средња класа је нестала, имамо партијске тајкуне и криминалце на власти, контраверзне такозване бизнисмене, силиконизиране спонзорусе које завијају док прицају и осиромасени и заглупљени народ.

Name

Вук

03.06.2023 20:44

Сконтали људи сто дзаба да уце муце се кад има приватни и има предност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

03.06.2023 23:35

Има и државни правни факултет ...

Name

Давид

03.06.2023 20:53

Како студената све мање а људи са факултетским дипломама све висе? Несто не стима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

03.06.2023 21:20

Добар глас се далеко цује лос јос И даље.Нема боље препоруке за упис факултета од масе незапослених на бироу.Правник сам са дипломом дрзавног факса.Не радим тај посао нити имам прилике да га радим.Имам веома мало праксе у том пољу.У јавном сектору вецина су са Апериона,Бања Лука Цоллеге итд.То су ти правници.Вецина приватника у овој земљи не воле правила,законе па самим тим и онај посао који има додирних тацака пре дају онима са средњом сколом.Резултат је да некада вредни постају лењи И без наде.Деца виде ста се десава па у складу са тим и одлуцују.Нико нема године за бацање.Донети закон где за административне послове мора диплома са дрзавног факултета било да је јавни сектор или приватни.То појављивање једном годисње пред уписе не иде Вам у прилог вец слозеност И притисак на законодавце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерито

03.06.2023 22:01

Какве квалификације, знање, наука... кад све озбиљне пројекте изводе кинези и турци? Гдје је та домаћа памет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2023 11:55

Кинези не постују законе ове земље.Радила сам као правник у једној кинеској новооснованој фирми кратко време.На моју забринутост за неке неправилности које сам сматрала да се морају исправити Кинез ми је одговорио да не бринем јер инспекција никада у фирму неце доци.Кад сам све одрадила сто сам могла заменила ме је зена са средњом сколом која је одлуцила да преко свог полног органа сексуалним опстењем са Кинезом тадасњим директором у изнајмљеним становима у малим босанском граду на северу заради који динар висе на устрб мог отказа.У управне одборе тих фирми налазе се послусници разних рекетаса И локалних политицара И моцника

Name

Секта и сектаси

03.06.2023 22:43

Секта је унистила образовање, универзитете свели на вецерње сколе. Понизили су сваког цеститог универзитетског професора који су назалост у мањини. Вецину тог кадра су купили и контролису, зато немамо реакцију академске заједнице на све девијације у друству. Док је секте нема среће ни напретка друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги бозе,

03.06.2023 22:45

Драга омладино и ту као и овде у дијаспори занат висе вреди од два факултета.Овде су тразени висе него лијек.Е зато драга земљо сколуј оно сто се трази и ту и вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипл. пр.

04.06.2023 06:48

Дипломирани правник са дипломом државног факултета ради као конобар а конобар са дипломом коју је салетио код Цицка, Драгана Голијана или сличих "високошколских установа" је функционер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2023 11:40

Тузна истина.Досли смо до тога да нам се подсмејавају.Ко казе несто против одмах је пролупао од уцења, луд.

Name

Марко Краљевић

04.06.2023 07:00

Све је већи број доктора наука и приватних факултета. И најмање мјесто има неколико доктира наука. Наука и академске установе су девалвиране. "Афера купљене дипломе", без епилога. И даље се купују дипломе, које по правилу обезбјеђују посао у републичким органима и институцијама. Хиљаде незналица добили су добре послове и функције и као такви могу да раде деценијама. Нема нама спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.06.2023 11:32

Неко то горе види све.Дрзава која има такав систем вредности И не треба да постоји.

Name

Паја

04.06.2023 08:33

Штаће ми ФАКУЛТЕТ узмем црвену књижицу и имам СВЕ...ТАКО БАЈА КАЖЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наставник

04.06.2023 11:21

Радим у средњој сколи и могу вам реци да деца која су била добри дјаци, вредни, одлазе у друге земље на студирање. Факултете у БИХ и РС уписују осредњи дјаци… јос кад ми казу да им је тезе било у средњој сколи него на факултету ( дрзавном), ту остајем без текста. Тако да мозете прицати бајке о овим овде факултетима неком другом, реалност је другација. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вец предаје

04.06.2023 12:08

Врло лос образовни кадар. Систем је такав "труо" од умрезеног скрнављења образовања и знања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.06.2023 12:37

А ста це са Раковицем исти је и јос узима за испите 550 еура.. Сто то нико не казе инедодје инспекција на факултет мало испитајте јадне студенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

04.06.2023 14:18

Сви који пљују по државном факултету, сигурно ту не студирају или нису ту никад ни ушли. Струка је подцијењена више него икад, нажалост баш због површног студирања и диплома са приватних факултета. Снимак са правног факултета јесте за дисциплински поступак, али исто тако кад видимо кодекс облачења студената на приватним факултетима, поготово дијевојака, можемо предпоставити шта се дешава иза паравана. Још увијек је струка далеко јача на државним факултетима него на приватним хтијели то прихватити или не. Нажалост мањак студената и ђака првака је демографски проблем нашег друштва, који у великој мјери зависи од пада квалитета образовања узрокован падом критерија пролазности студената на приватним факултетима. Битан је квантитет због школарина, а не квалитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циле

04.06.2023 19:05

Ста це коме факултет кад су шефови са основном школом а факултетски образовани раде у производњи али овај шеф је преко мита корупције и странацке везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

05.06.2023 16:20

Па они који посаљи дјецу на дрзавни факултети све је плацено А ми који зивимо са насим дјецом у градовима гдје су дрзавни факултети ми дјецу морамо плацати од стана до хране. Гдје је ту Правда. Ово је тиха окупација градова људима из забитих мјеста а домицјелно становниство мора да се селите. Политика Снсд а.

ОДГОВОРИТЕ