Tenzije jer Priština ne sluša međ. zajednicu

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da se eskalacija tenzija na severu Kosova i Metohije delimično rezultat nespremnosti Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu.

Svijet 04.06.2023 | 13:24
Tenzije jer Priština ne sluša međ. zajednicu

"Priština je nepotrebno izazvala tenzije insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi, a ako ništa drugo, pandemija korona virusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija", rekao je Eskobar za radio Bi-Bi-Si (BBC). 

On je istakao da su napori međunarodnog faktora da koordinira sa privremenim prištinskim institucijama naišli na otpor.

"Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade...Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici vršiti samo administrativna ovlašćenja i obavljati osnovne opštinske usluge”, naveo je američki izaslanik.

On je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Beograd i Priština, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

"Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije. Ali moramo zapamtiti da i ovde postoji neuspeh da se postigne etničko pomirenje unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se uključe u dijalog“, poručio je Eskobar.

Eskobar će zajedno sa evropskim izaslanikom za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom posetiti tzv. Kosovo i Srbiju 5. i 6. juna.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije privremenih prištinskih institucija sa SAD, u vezi sa akcijama na severu, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi NATO saveznika u region Balkana, Defender Europe 2023.

(Tanjug) Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zbilja

04.06.2023 13:59

Zna li neko ko je ta "međunarodna zajednica", gdje im je sjedište, gdje su registrovani, ko je presednik, potpresednik, sekretar, koja je njihova djelatnost, čime se bave ,koliko imaju zaposlenih, gdje plaćaju porez... ?

ODGOVORITE
Name

Kao sto

04.06.2023 14:39

Mozemo zakljuciti odavno a i trenutno 12% se smatra, odnosno sami sebe smatraju "medjunarodna zajednica" ma gdje sjedili i bulaznili....

Name

Beta 2

04.06.2023 19:23

Medjunarodna zajednica je "medjunarodno" ime za zapadnu Evropu sa sjedistem u Briselu (administrativnim), inace se radi o americkim kolonijama.

Name

realnost

04.06.2023 23:57

Ma kakva "medjunarodna" zajednica, ima samo zapadna Evropa. Bez Kine i Rusije nema MZ-a!

Name

Građanin

04.06.2023 14:18

Pristina to ste vi, nije Pristina nesto drugo nego ono sto ste stvorili.

ODGOVORITE
Name

Krivi navod

04.06.2023 14:59

Zna li neko ko je to i šta je to međunarodna zajednica.Je li to SAD,NATO?Ako je to -ondaje na sceni lutanje gdje manjina vlada većinom!?

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

04.06.2023 15:07

Cccc,ne,nepostoje druge zgrade..i u pravu su šiptari sto takvu glupost nepodržavaju..imamo u Bosni takozvanu"pc"koja ima nekakve"institucije"i vidimo rezultat..30 godina tapka u mjestu..zbog paralelnih institucija..država je 1,samo državne institucije mogu da postoje i tačka.ako to dozvole albanci bi imali svoju šumsku i ništa ni od EU niti NATA

ODGOVORITE
Name

P

04.06.2023 23:54

Srbi i njihovi politicari je neslusaju desetine godina i...??

ODGOVORITE