Тензије јер Приштина не слуша међ. заједницу

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар, изјавио је да се ескалација тензија на северу Косова и Метохије делимично резултат неспремности Приштине да саслуша међународну заједницу.

Свијет 04.06.2023 | 13:24
Тензије јер Приштина не слуша међ. заједницу

"Приштина је непотребно изазвала тензије инсистирањем на коришц́ењу општинских објеката. Постоје и друге зграде из којих се може радити, а ако ништа друго, пандемија корона вируса нас је научила да можемо да радимо и са алтернативних локација", рекао је Ескобар за радио Би-Би-Си (ББЦ). 

Он је истакао да су напори међународног фактора да координира са привременим приштинским институцијама наишли на отпор.

"Није било потребе да се иде у те зграде...Курти нас је уверио да ц́е ти градоначелници вршити само административна овлашц́ења и обављати основне општинске услуге”, навео је амерички изасланик.

Он је поновио да се круг насиља мора прекинути и да обе стране, и Београд и Приштина, имају одговорност да делују у том правцу.

"Многи чланови међународне заједнице виде ову ситуацију као конфронтацију између Косова и Србије. Али морамо запамтити да и овде постоји неуспех да се постигне етничко помирење унутар Косова. Охрабрили смо обе стране да се укључе у дијалог“, поручио је Ескобар.

Ескобар ц́е заједно са европским изаслаником за западни Балкан Мирославом Лајчаком посетити тзв. Косово и Србију 5. и 6. јуна.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је 30. маја да је због некоординације привремених приштинских институција са САД, у вези са акцијама на северу, Приштина искључена из највец́их војних вежби НАТО савезника у регион Балкана, Дефендер Еуропе 2023.

(Тањуг) Фото: СИНИША ПАШАЛИЋ/РАС СРБИЈА

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Збиља

04.06.2023 13:59

Зна ли неко ко је та "међународна заједница", гдје им је сједиште, гдје су регистровани, ко је преседник, потпреседник, секретар, која је њихова дјелатност, чиме се баве ,колико имају запослених, гдје плаћају порез... ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као сто

04.06.2023 14:39

Моземо закљуцити одавно а и тренутно 12% се сматра, односно сами себе сматрају "медјународна заједница" ма гдје сједили и булазнили....

Name

Бета 2

04.06.2023 19:23

Медјународна заједница је "медјународно" име за западну Европу са сједистем у Бриселу (административним), инаце се ради о америцким колонијама.

Name

реалност

04.06.2023 23:57

Ма каква "медјународна" заједница, има само западна Европа. Без Кине и Русије нема МЗ-а!

Name

Грађанин

04.06.2023 14:18

Пристина то сте ви, није Пристина несто друго него оно сто сте створили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криви навод

04.06.2023 14:59

Зна ли неко ко је то и шта је то међународна заједница.Је ли то САД,НАТО?Ако је то -ондаје на сцени лутање гдје мањина влада већином!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

04.06.2023 15:07

Цццц,не,непостоје друге зграде..и у праву су шиптари сто такву глупост неподржавају..имамо у Босни такозвану"пц"која има некакве"институције"и видимо резултат..30 година тапка у мјесту..због паралелних институција..држава је 1,само државне институције могу да постоје и тачка.ако то дозволе албанци би имали своју шумску и ништа ни од ЕУ нити НАТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

04.06.2023 23:54

Срби и њихови политицари је неслусају десетине година и...??

ОДГОВОРИТЕ