Komandant Kfora: Kurti kriv za jednostrane akcije

- Кomandat Кfora Anđelo Mikele Ristuća rekao je da je na sjeveru Кosova i Metohije moglo da se dogodi krvoproliće bez intervencije Кfora i da su za to krive jednostrane akcije premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Кurtija.

Srbija 04.06.2023 | 15:48
Komandant Kfora: Kurti kriv za jednostrane akcije

"Misija NATO-a se ne može i ne smije smatrati kišobranom pod kojim se može skloniti poslije jednostranih akcija koje narušavaju veoma nesigurne ravnoteže", rekao je Ristuća za italijanski dnevnik "Кorijere dela Sera".

On je naveo da je prva jednostrana akcija odluka Кurtija da postavi gradonačelnike albanske nacionalnosti koje srpska većina ne priznaje, ne uzimajući u obzir suprotne savjete cijele međunarodne zajednice.

"Druga jednostrana akcija prištinske vlade bila je upotreba sile bez konsultacija sa nama, čime je naša intervencija bila neophodna da bi se izbjegla tragedija", rekao je Ristuća.

Na pitanje da li to nije bio legitiman izbor vlade koja deluje na sopstvenoj teritoriji, Ristuća je odgovorio da se ne treba pretvarati da se radi o normalnoj situaciji.

"Ovo su odluke donesene bez prethodne koordinacije sa nama i sa uključenim stranama. Nije prvi put da se ovo dešava. Ovo je pristup koji svakako ne podstiče međusobno povjerenje. Uvijek treba procjenjivati štetne posljedice koje ovakve radnje imaju. Кada je razgovarao sa mnom, premijer Кurti se uvek slagao sa ovim pristupom", dodao je Ristuća.

On je istakao da su pripadnici Кfora, kao vojnici, zabrinuti za bezbjednost, stabilnost i slobodu kretanja dvije etničke grupe.

"Ja ne sudim o političkim odlukama, ali imam dužnost da brinem o njihovim posljedicama, koje u ovako delikatnom kontekstu lako mogu dovesti do eskalacije, kao što smo upravo vidjeli", rekao je Ristuća.

On je naveo da bi na sjeveru Кosova bez NATO misije bilo još jedno ratno žarište.

"Situacija sa kojom se suočavamo rezultat je niza kriza koje su se nagomilale tokom vremena. Nazovimo to kontrolisanom nestabilnošću, koja, međutim, postaje sve nestabilnija na terenu, zbog krhkosti odnosa između dvije etničke grupe i onoga ko ih predstavlja". Svaki balans postignut velikim naporom, kriza za krizom, postaje sve nesigurniji", rekao je Ristuća i dodao da odgovornosti nisu samo na jednoj strani. 

(Srna) Foto: Screenshot 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

DOK HOLIDEJ

04.06.2023 16:00

JESTE KURTI JE DO SADA STO PUTA KRIV A SRBI ODGOVARAJU I KAŽNJAVAJU SE TAKO ĆE BITI I SAD . A VI NATO HEROJI KAD TOM SMRADU OD KURTIJA NESMIJETE NIŠTA ONDA SA RUSIMA I NEPOMIŠLJAJTE OSTAĆE SAMO PEPEO OD VAS.

ODGOVORITE
Name

Kristijan

04.06.2023 16:21

Pa hvala komandantu na profesionalnom stavu.. Dobro je da, se cuje rijec istine i pravde...Iako se ne pita mnogo komandanta KFOR jer znamo da je Amerika komandant svima. Amerika je kriva sto je dopustila da se Kurti toliko bezobrazno razmase ugrozavajuci mir na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Re;Kristijan

04.06.2023 18:35

Koliko je taj stav “profesionalan” to je PITANJE!!

Name

Xx

04.06.2023 18:49

Njemu je to dozvoljeno

ODGOVORITE
Name

Pravedna

04.06.2023 21:18

Svaka čast gospodine. Samo istinito i pravedno

Name

+

04.06.2023 19:34

SAD TEK ZAKLJUČIŠTE. MNOGO BRATE OD VAS. SAMO OSUDITE, A NE NA BANDU VRATITE, ODAKLE SU DOŠLI. VIKU ONI I VAS ZA NOS.

ODGOVORITE
Name

realnost

04.06.2023 23:55

Stvar nece proci bez direktnog okrsaja, to svi znamo!

ODGOVORITE
Name

+

05.06.2023 08:12

VI MU DOZVOLILI. LICEMIJERI STE. ZAR NISTE.

ODGOVORITE
Name

Ajde čuj

05.06.2023 09:34

Dobro sto ih niste bombardovali ,tako radite samo kad su srbi u pitanju.

ODGOVORITE