Командант Кфора: Курти крив за једностране акције

- Командат Кфора Анђело Микеле Ристућа рекао је да је на сјеверу Косова и Метохије могло да се догоди крвопролиће без интервенције Кфора и да су за то криве једностране акције премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Србија 04.06.2023 | 15:48
Командант Кфора: Курти крив за једностране акције

"Мисија НАТО-а се не може и не смије сматрати кишобраном под којим се може склонити послије једностраних акција које нарушавају веома несигурне равнотеже", рекао је Ристућа за италијански дневник "Коријере дела Сера".

Он је навео да је прва једнострана акција одлука Куртија да постави градоначелнике албанске националности које српска већина не признаје, не узимајући у обзир супротне савјете цијеле међународне заједнице.

"Друга једнострана акција приштинске владе била је употреба силе без консултација са нама, чиме је наша интервенција била неопходна да би се избјегла трагедија", рекао је Ристућа.

На питање да ли то није био легитиман избор владе која делује на сопственој територији, Ристућа је одговорио да се не треба претварати да се ради о нормалној ситуацији.

"Ово су одлуке донесене без претходне координације са нама и са укљученим странама. Није први пут да се ово дешава. Ово је приступ који свакако не подстиче међусобно повјерење. Увијек треба процјењивати штетне посљедице које овакве радње имају. Када је разговарао са мном, премијер Курти се увек слагао са овим приступом", додао је Ристућа.

Он је истакао да су припадници Кфора, као војници, забринути за безбједност, стабилност и слободу кретања двије етничке групе.

"Ја не судим о политичким одлукама, али имам дужност да бринем о њиховим посљедицама, које у овако деликатном контексту лако могу довести до ескалације, као што смо управо видјели", рекао је Ристућа.

Он је навео да би на сјеверу Косова без НАТО мисије било још једно ратно жариште.

"Ситуација са којом се суочавамо резултат је низа криза које су се нагомилале током времена. Назовимо то контролисаном нестабилношћу, која, међутим, постаје све нестабилнија на терену, због крхкости односа између двије етничке групе и онога ко их представља". Сваки баланс постигнут великим напором, криза за кризом, постаје све несигурнији", рекао је Ристућа и додао да одговорности нису само на једној страни. 

(Срна) Фото: Сцреенсхот 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

04.06.2023 16:00

ЈЕСТЕ КУРТИ ЈЕ ДО САДА СТО ПУТА КРИВ А СРБИ ОДГОВАРАЈУ И КАЖЊАВАЈУ СЕ ТАКО ЋЕ БИТИ И САД . А ВИ НАТО ХЕРОЈИ КАД ТОМ СМРАДУ ОД КУРТИЈА НЕСМИЈЕТЕ НИШТА ОНДА СА РУСИМА И НЕПОМИШЉАЈТЕ ОСТАЋЕ САМО ПЕПЕО ОД ВАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кристијан

04.06.2023 16:21

Па хвала команданту на професионалном ставу.. Добро је да, се цује ријец истине и правде...Иако се не пита много команданта КФОР јер знамо да је Америка командант свима. Америка је крива сто је допустила да се Курти толико безобразно размасе угрозавајуци мир на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Кристијан

04.06.2023 18:35

Колико је тај став “професионалан” то је ПИТАЊЕ!!

Name

Xx

04.06.2023 18:49

Њему је то дозвољено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведна

04.06.2023 21:18

Свака част господине. Само истинито и праведно

Name

+

04.06.2023 19:34

САД ТЕК ЗАКЉУЧИШТЕ. МНОГО БРАТЕ ОД ВАС. САМО ОСУДИТЕ, А НЕ НА БАНДУ ВРАТИТЕ, ОДАКЛЕ СУ ДОШЛИ. ВИКУ ОНИ И ВАС ЗА НОС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

04.06.2023 23:55

Ствар неце проци без директног окрсаја, то сви знамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

05.06.2023 08:12

ВИ МУ ДОЗВОЛИЛИ. ЛИЦЕМИЈЕРИ СТЕ. ЗАР НИСТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде чуј

05.06.2023 09:34

Добро сто их нисте бомбардовали ,тако радите само кад су срби у питању.

ОДГОВОРИТЕ