Koncesioni ugovori su uglavnom strogo čuvana tajna

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu, prikrivaju prihode, a prema državi gomilaju obaveze.

Bosna i Hercegovina 06.06.2023 | 19:52
Koncesioni ugovori su uglavnom strogo čuvana tajna

Oblast koncesije jedna je od najmanje transparentnih. Pored slabe kontrole, ugovori su uglavnom tajni, a detalji i iznos koncesije gotovo nikad se ne objavljuju. Niko ne preispituje ni podatke koje im dostavljaju koncesionari. Upravo zbog brojnih nelogičnosti i skrivanja informacija, Transparensy International BiH napravio je prvi registar koncesija što je, kako kažu, prvi korak u prevenciji korupcije i zluoupotrebe javnih resursa.

Zbog brojnih neregularnosti, podnesene su i prve krivične prijave u vladi Srednjobosanskog kantona.

„Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih jer su dva ministarstva propustila da raskinu ugovore i da aktiviraju mjenice i naplate značajna milionska potraživanja po osnovu koncesionih naknada. To se porpustilo a neka od tih preduzeća su ugašena tako da je upitno koliko će se to naplatiti radi se o ozbiljnom propustu i time bi trebalo da se pozabave nadležne institucija“, kaže Srđan Traljić, Transparensy international BiH.

Zloupotreba koncesionih ugovora uglavnom se dešava kad su u pitanju prirodni resursi. Centar za životnu sredinu godinama prati problematiku koncesija u Srpskoj.  Kažu da je transparentnost ugovora je sve manja i da nemaju pristup informacijama o uslovima, iako se koncesije vrše u ime građana.

"To su informacije koje su u vlasništvu svih građana raspolaže se resursima javnim dobrima koji su u vlasništvu svih građana ako vlast legitimna koju su građani izabrali dozira informacije što je evidentno to je problematično i mi koristimo sve pravne alate i žalbe i bojim se da ćemo da dođemo i do Evropskog suda za ljudska prava“, kaže Redžib Skomorac, Centar za životnu sredinu BL.

Dok brojni koncesionari gomilaju dugove, vlast uporno krije podatke i zato je neophodna reforma u ovoj oblasti i usklađivanje zakonskih okvira na svim nivoima vlasti.

"Kad je nešto javno i transparandno je ne samo garancija da neće biti kriminala nego garancija kvaliteta. Sve mora da se radi legalno  posebno imajući u vidu da su u pitanju resursi RS koji su neprocjenjive vrijednosti koji su svih nas i sa kojima se zaista mora pažljivo raditi“, kaže Mirna Savić Banjac, poslanik PDP u NS RS.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta svih nivoa vlasti, u Bosni i Hercegovini  u protekloj godini naplaćeno je oko 125 miliona maraka prihoda od 735 koncesija i 528 koncesionara. Međutim, taj iznos nije konačan jer brojni organi su dostavili nepotpune podatke ili ih uopšte nisu dostavili.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ko je ubio David-a?

06.06.2023 23:02

Pojeo vuk magarca!

ODGOVORITE
Name

Lola

06.06.2023 23:25

Sto se grbo rodi vrijeme ne ispravi

ODGOVORITE
Name

Ime

07.06.2023 05:41

Sve je to tačno ali jedna takva organizacija kao što je TI nema šta da nam priča o tome. Imamo mi Vukana i druge hvala Bogu. Ovi nek vode brigu o Americi, Asanžu, fetanalinu, ubistvima po školama itd. Americi je najveća podrška potrebna. Što dalje vam kuća bila.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.06.2023 06:14

Kako bi drugačije"elita" krala?!

ODGOVORITE
Name

Intermeco

07.06.2023 07:07

Bilo kuda, "evropski" put svuda!

ODGOVORITE
Name

+

07.06.2023 18:17

Kakva sprdnja. Takve su sve knjige vlasti SNSD u cijeloj RS. Jadan ovaj narod sa takvim izdajnicima. Lakše je ući u njihov KURVANLUK, nego u finansije Viškovićeve vlade.

ODGOVORITE
Name

+

07.06.2023 18:37

ZORA I VIŠKOVIĆ SU KRIVI. ZAR DA NAM CIK PREDSJEDNIK krepa od gladi.

ODGOVORITE
Name

//

07.06.2023 18:39

Zna on da će njegove ovce POVIJEROVALI.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

07.06.2023 18:40

KO LAŽE DA ON KRADE. PA NJEGA SU POKRALI. SIROČE NAŠE.

ODGOVORITE
Name

//

07.06.2023 20:00

Vlada i decenijski političari su nula u svakom pogledu. SAMO NOVINARI I VUKAN SU SPOSOBNI PRONAĆI NJIHOVE LOPOVLUKE I HRABRI SU PA OBIJAVE.

ODGOVORITE