Концесиони уговори су углавном строго чувана тајна

Босна и Херцеговина препустила је своја природна богатства концесионарима који их без контроле експлоатишу, прикривају приходе, а према држави гомилају обавезе.

Босна и Херцеговина 06.06.2023 | 19:52
Концесиони уговори су углавном строго чувана тајна

Област концесије једна је од најмање транспарентних. Поред слабе контроле, уговори су углавном тајни, а детаљи и износ концесије готово никад се не објављују. Нико не преиспитује ни податке које им достављају концесионари. Управо због бројних нелогичности и скривања информација, Транспаренсy Интернатионал БиХ направио је први регистар концесија што је, како кажу, први корак у превенцији корупције и злуоупотребе јавних ресурса.

Због бројних нерегуларности, поднесене су и прве кривичне пријаве у влади Средњобосанског кантона.

„Ми смо поднијели кривичну пријаву против одговорних јер су два министарства пропустила да раскину уговоре и да активирају мјенице и наплате значајна милионска потраживања по основу концесионих накнада. То се порпустило а нека од тих предузећа су угашена тако да је упитно колико ће се то наплатити ради се о озбиљном пропусту и тиме би требало да се позабаве надлежне институција“, каже Срђан Траљић, Транспаренсy интернатионал БиХ.

Злоупотреба концесионих уговора углавном се дешава кад су у питању природни ресурси. Центар за животну средину годинама прати проблематику концесија у Српској.  Кажу да је транспарентност уговора је све мања и да немају приступ информацијама о условима, иако се концесије врше у име грађана.

"То су информације које су у власништву свих грађана располаже се ресурсима јавним добрима који су у власништву свих грађана ако власт легитимна коју су грађани изабрали дозира информације што је евидентно то је проблематично и ми користимо све правне алате и жалбе и бојим се да ћемо да дођемо и до Европског суда за људска права“, каже Реџиб Скоморац, Центар за животну средину БЛ.

Док бројни концесионари гомилају дугове, власт упорно крије податке и зато је неопходна реформа у овој области и усклађивање законских оквира на свим нивоима власти.

"Кад је нешто јавно и транспарандно је не само гаранција да неће бити криминала него гаранција квалитета. Све мора да се ради легално  посебно имајући у виду да су у питању ресурси РС који су непроцјењиве вриједности који су свих нас и са којима се заиста мора пажљиво радити“, каже Мирна Савић Бањац, посланик ПДП у НС РС.

Према извјештају о извршењу буџета свих нивоа власти, у Босни и Херцеговини  у протеклој години наплаћено је око 125 милиона марака прихода од 735 концесија и 528 концесионара. Међутим, тај износ није коначан јер бројни органи су доставили непотпуне податке или их уопште нису доставили.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ко је убио Давид-а?

06.06.2023 23:02

Појео вук магарца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

06.06.2023 23:25

Сто се грбо роди вријеме не исправи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

07.06.2023 05:41

Све је то тачно али једна таква организација као што је ТИ нема шта да нам прича о томе. Имамо ми Вукана и друге хвала Богу. Ови нек воде бригу о Америци, Асанжу, фетаналину, убиствима по школама итд. Америци је највећа подршка потребна. Што даље вам кућа била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.06.2023 06:14

Како би другачије"елита" крала?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интермецо

07.06.2023 07:07

Било куда, "европски" пут свуда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.06.2023 18:17

Каква спрдња. Такве су све књиге власти СНСД у цијелој РС. Јадан овај народ са таквим издајницима. Лакше је ући у њихов КУРВАНЛУК, него у финансије Вишковићеве владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.06.2023 18:37

ЗОРА И ВИШКОВИЋ СУ КРИВИ. ЗАР ДА НАМ ЦИК ПРЕДСЈЕДНИК крепа од глади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

07.06.2023 18:39

Зна он да ће његове овце ПОВИЈЕРОВАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

07.06.2023 18:40

КО ЛАЖЕ ДА ОН КРАДЕ. ПА ЊЕГА СУ ПОКРАЛИ. СИРОЧЕ НАШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

07.06.2023 20:00

Влада и деценијски политичари су нула у сваком погледу. САМО НОВИНАРИ И ВУКАН СУ СПОСОБНИ ПРОНАЋИ ЊИХОВЕ ЛОПОВЛУКЕ И ХРАБРИ СУ ПА ОБИЈАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ