Zakon o PDV-u razmatra se po hitnom postupku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatio je da se prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u razmatra po hitnom postupku.

Bosna i Hercegovina 07.06.2023 | 13:32
Zakon o PDV-u razmatra se po hitnom postupku

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija. 

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović obrazložio je da prijedlog predviđa ukidanje plaćanja poreza na hranu koja se donira, a što se trenutno oporezuje po stopi od 17 posto, pa se kompanijama više isplati da unište hranu.

Magazinović je rekao i da ovaj prijedlog ima podršku Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je pomogla da se prijedlog formuliše.

Poslanici su jednoglasno podržali hitnu proceduru, ali su naglasili i da je potrebno obezbjediti efikasno sprovođenje ukidanja naplate poreza na doniranu hranu, kako bi se spriječile eventulane zloupotrebe.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da smo dovedeni u takvu situaciju u društvu da se radujemo kada neki ljudski prijedlog dobije jednoglasnu podršku.

"Žao mi je što se to nije dogodilo i kada se radi o ukidanju akciza na goriv i nultoj stopi PDV-a na osnovne životne namirnice", naglasip je Borenović.

Inače, prema podacima Ujedinjenih nacija, godišnje se u BiH uništi više od 400.000 tona hrane, dok svaka peta osoba nema redovne obroke, odnosno hranu svakoga dana.

U javnim kuhinjama dnevno se hrani oko 18.000 osoba, pa se pretpostavlja da bi ukidanje PDV-a na doniranu hranu omogućilo kompanijama da javnim kuhinjama jednostavnije i besplatno doniraju hranu.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dejvid

07.06.2023 15:27

I svim drzava se uniste milioni tone hrane a kuka se kako svijetu prijeti glas. Jasno da je to podmukla zavjera velikih korporacija. Covjek je jedina bozija greska..

ODGOVORITE
Name

Injko Vajic

07.06.2023 16:57

Sve po "hitnom postupku", a 30 godina stagnacije..

ODGOVORITE