Закон о ПДВ-у разматра се по хитном поступку

Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине прихватио је да се приједлог закона о допуни Закона о ПДВ-у разматра по хитном поступку.

Босна и Херцеговина 07.06.2023 | 13:32
Закон о ПДВ-у разматра се по хитном поступку

Приједлог закона о допуни Закона о ПДВ-у парламентарну процедуру упутили су посланици Саша Магазиновић, Ненад Грковић, Денис Звиздић, Шемсудин Мехмедовић, Јасмин Емрић, Сабина Ћудић, Јасмин Имамовић, Предраг Којовић, Ермина Салкичевић-Диздаревић, Рејхана Дервишевић, Албин Муслић, Миа Карамехић-Абазовић, Нихад Омеровић, Елвиса Хоџић и Аида Баручија. 

Посланик СДП-а БиХ Саша Магазиновић образложио је да приједлог предвиђа укидање плаћања пореза на храну која се донира, а што се тренутно опорезује по стопи од 17 посто, па се компанијама више исплати да униште храну.

Магазиновић је рекао и да овај приједлог има подршку Управе за индиректно опорезивање БиХ која је помогла да се приједлог формулише.

Посланици су једногласно подржали хитну процедуру, али су нагласили и да је потребно обезбједити ефикасно спровођење укидања наплате пореза на донирану храну, како би се спријечиле евентулане злоупотребе.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да смо доведени у такву ситуацију у друштву да се радујемо када неки људски приједлог добије једногласну подршку.

"Жао ми је што се то није догодило и када се ради о укидању акциза на горив и нултој стопи ПДВ-а на основне животне намирнице", нагласип је Бореновић.

Иначе, према подацима Уједињених нација, годишње се у БиХ уништи више од 400.000 тона хране, док свака пета особа нема редовне оброке, односно храну свакога дана.

У јавним кухињама дневно се храни око 18.000 особа, па се претпоставља да би укидање ПДВ-а на донирану храну омогућило компанијама да јавним кухињама једноставније и бесплатно донирају храну.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дејвид

07.06.2023 15:27

И свим дрзава се унисте милиони тоне хране а кука се како свијету пријети глас. Јасно да је то подмукла завјера великих корпорација. Цовјек је једина бозија греска..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ињко Вајиц

07.06.2023 16:57

Све по "хитном поступку", а 30 година стагнације..

ОДГОВОРИТЕ