U paketu pomoći nema onoga što Ukrajini najviše traži

Pentagon je poručio da će požuriti sa slanjem raketa protivvazdušne odbrane Patriot i topovskom municijom Ukrajini kao dio svog novog paketa vojne pomoći.

Svijet 27.04.2024 | 08:37
U paketu pomoći nema onoga što Ukrajini najviše traži

SAD će u tu svrhu uložiti šest milijardi dolara, objavio je u petak ministar odbrane Lojd Austin.

Međutim, Patriot sistemi za lansiranje projektila neće biti poslati. Upravo to je ono što Ukrajina traži najviše.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su Patriot sistemi hitno potrebni kako bi se Ukrajina nosila s rastućom ruskom vazdušnom prijetnjom i da "mogu i trebaju spašavati živote upravo sada".

Izvor je za BBC potvrdio da je tih šest milijardi dolara dio paketa pomoći od 60 milijardi dolara koji je u srijedu potpisao američki predsjednik Džo Bajden, a koji takođe uključuje milijardu dolara neposredne pomoći.

Austin je na konferenciji za novinare rekao da se SAD obavezuje na najveći paket bezbjednosne pomoći do sada i da će "odmah krenuti" kako se zalihe dostavile Ukrajini, prenosi Index.hr.

Ipak, u njemu nema Patriota.

"Njima (Ukrajincima) nisu potrebni samo Patrioti, trebaju im i druge vrste sistema i presretača", rekao je  Austin.

"Sve bih nas upozorio da ne gledamo Patriote kao čarobno rješenje", dodao je.

Kazao je kako je uvjeren da će više raketnih sistema uskoro biti dostupno Kijevu. U toku su razgovori s evropskim partnerima, rekao je, "o isporuci dodatnih sposobnosti".

(Agencije)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Ekonomista

27.04.2024 09:33

Rusi su " raspakovali " patriot čim se stavi u funkciju u roku par minuta dobije Kinžal.

ODGOVORITE
Name

Lažni izvjestaji

27.04.2024 11:16

Ne piši gluposti.Ukraj8na ima vec dostanPatriota lansira, navedi samo jedan da su nesposobni Rusi unistili, osim što svaki dan uništavaju hiljade vojnika, desetine tenkova, desetine Himarsa, Francuske haubice..., smijesni izvještaji ruske nemoći.

Name

Da mi je tata

27.04.2024 11:16

silom upao u kucu, rešavaj ga se čim god stigneš. Ukrainci ih se ne plaše kao što bi se ove naše ,,galamdžije,, tj voli ga što moraš

Name

Kolektivna manjina

27.04.2024 11:39

I ne zna sta to znaci preci na ratnu ekonomiju, resursi mogu da presuse a nije to isto sto i stanjcanje novca, ako daju ostaju, uspeazne zalihe osraju oni bez odbrane. U krajnjem slucaju i bez satelita.... Pametnije je da razmatraju predlog 1997 godinu ostaje im bar neka nada ...

Name

Ma važno da Rusija

27.04.2024 12:17

Dobije sve ono što oni traže od svojih saveznika Koreje i Irana ili Kine u svom zlom pohodu protiv Ukrajine , evrope, demokratskog svijeta.

Name

re

27.04.2024 18:54

Videli su kako si im prethodne Patriote uništili, ko će da im šalje milijarde vredne raketne sistema, kad to Rusi s lakoćom unište Iskanderima i kindžalim.

Name

Sve su oni

27.04.2024 10:35

Spremili i dopremili,pripremali se decenijama na pohod, tj. u kontinuitetu vjekovima ali Rusija je Rusija.

ODGOVORITE
Name

Ma hajde

27.04.2024 12:09

Kava teorija o decenijskom pohodu na Rusiju, teorija o ugroženosti. Rusija je ugrožena, da, ali od sopstvenig totalitarnih režima, i treba ih osloboditi od toga.

Name

Gangrena

28.04.2024 16:05

Od cega se cijeli NATO savez "brani" negoli od jedne male Rusije, ha, ha.. NATO ce se ugaiti kao i sve sto je prevazidjeno i beskorisno!

Name

Jednostavno receno

27.04.2024 11:52

Kolektivna manjina apsolutno nema nikakve sanse da nastavi hegrmonisticku borbu protiv vecine. Nije prirodno, nije uopste ni normalno razmisljati u tom pravcu...

ODGOVORITE
Name

Azem

27.04.2024 14:43

Apsolutno tacno. Da igdje u svijetu ima da povlastena manjina upravlja vecinom, recimo politicka oligarhija, mali broj milijardera, neki diktator i uzak krug ljudi oko njega … pa valjda bi se to proculo!

Name

Miroslav

27.04.2024 15:45

Oni mu kao daju 60 milijardi, pa onda nekoliko milijardi daju svojim proizvodjacima oruzja, pa nekoliko milijardi daju opet svojim proizvodjacima za drugu robu, pa opet nekoliko milijardi daju za transport, skolovanje kadra, pa daju nekoliko milijardi za "humanitarnu" pomoc, i neku milijardu daju Zelenskom, i dodju do nule. U tom poslu ameri od tih milijardi zarade bar 10 milijardi. Sve je to i kreditno breme, kojeg ce neko morati vratiti amerima, Zelenski ili narod Ukrajine, u parama ili u naturi. Rad je nekome brat, tako je uvek bilo, a ameri su poznati po tome da zaradjuju, kad pomazu, ili napadaju.Ki sa djavolim tikve sadi .... .

ODGOVORITE
Name

I u svemu ovome

27.04.2024 16:23

Svi su krivi samo ne Putin, koji jeste agresor, muroslave.

Name

Zasto bi

27.04.2024 17:18

Putin bio kriv?! Sto "kolektivna zla manjina"na perfidan nacin vrsi grnocid nad ruskim narodom u Ukrajini?! I ne samo ruskim.... Kriv moze biti samo fasistima i nacistima sto im se suprosravlja.... Svako normalan vidi o cemu se radi i to vec dugo vremena sirom svijeta...

Name

Ukrajina

27.04.2024 16:02

Najveći dio komentatora živi u paralelnom univerzumu gde Ukrajina pobeđuje.

ODGOVORITE
Name

Ne, ne pobjeđuje

27.04.2024 16:25

Ukrajina, na žalost ne. Krvari puno i vrxni se svim mogućim sredstvima od ruske agresije. A ti, putinista, jel?

Name

Ukrajina je

27.04.2024 17:09

Po svemu ruska. Ruski svijet, ruski zivalj vecenski, ruska kolijevka gdje vecinski zive rusi, a zakonski gdje ne zive kupljeno davnih vjekova kao Aljasku sto su kupili (crno na bijelo) . Prema tome izmontirani rusomrsci od strane neprijatelja rusa, nikada nece postoci svoj naum i cilj, jos kada se sve to ujedini kako i treba i kako je oduvijek i bilo i otstrane maligni uticaji to ce biti ono sto svi u ruskom svijetu zele, to je i izvjesno a sve drugo su puste zelje dusmana....