Lajčak doputovao u SAD, sastao se sa Eskobarom

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao je u SAD, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sastanak je ocenio kao "veoma produktivan".

Svijet 07.05.2024 | 09:50
Lajčak doputovao u SAD, sastao se sa Eskobarom

"Upravo stigao u SAD. Imao sam veoma produktivan sastanak sa američkim specijalnim izaslanikom Eskobarom, upuštajući se u neke dubinske diskusije. Radujem se drugim obogaćujućim razgovorima tokom mog boravka ovde", naveo je Lajčak na društvenoj mreži X. 

On je prethodno na Fejsbuku napisao da će ove nedelje boraviti u SAD i poručio da se raduje "detaljnim konsultacijama u Vašingtonu i Njujorku, gde će razgovarati o Zapadnom Balkanu sa američkim partnerima i sagovornicima iz UN".

Sumirajući nedelju tokom koje je posetu Crnu Goru i tokom koje je održana još jedna runda pregovora sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem u Briselu, Lajčak je naveo da je izneo kompromisan predlog za rešenje pitanja upotrebe dinara na KiM i poručio da se raduje konstruktivnim povratnim predlozima dve strane.

"Naš fokus ostaje na pronalaženju obostrano korisnog rešenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. Nakon opsežnih razgovora i pažljivog slušanja obe strane, moj tim i ja smo izneli kompromisni predlog. Radujem se njihovim konstruktivnim povratnim informacijama dok radimo na pronalaženju načina za napredovanje", naveo je Lajčak.

Dodao je da je njegova poseta Crnoj Gori bila produktivna i ocenio da je jasno da je Crna Gora na putu ka evropskim integracijama. 

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan ranije danas je najavio da će se zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom krajem ove nedelje sastati sa Lajčakom kako bi koordinisali podršku SAD i EU za Zapadni Balkan.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mile

07.05.2024 10:42

Ovaj Lajčak i ne zna da je Eskobar smijenjen. A najbolje bi bilo da je i on otišao.

ODGOVORITE
Name

Tokmak

07.05.2024 11:36

Važni su samo sebi samima.

ODGOVORITE
Name

Demokrata

07.05.2024 11:49

Produktivan razgovor!?Ko o čemu ,baba o uštipcima...Ne možete vi ništa svome razmaženom derištu oličenom u (s oproštenjem)Kurtiju...

ODGOVORITE
Name

Ilija

07.05.2024 12:16

Dva najveça muljatora i neradnika. Samo džaba ljeb jedu.

ODGOVORITE
Name

Njihov rad tj nerad

07.05.2024 15:14

Je dupla nula! Korumpiraniiii

ODGOVORITE
Name

Gogi Sa

07.05.2024 15:33

Lajčak stari pokvarenjak, mućak, bljak,.

ODGOVORITE