Razbijen najveći lanac prevara preko pozivnih centara

- Vlasti Njemačke su, uz pomoć Evropola, razbile dosad najveći lanac prevara preko pozivnih centara u zemljama Balkana, uključujući BiH, i Libana, objavio je danas Evropol.

Svijet 02.05.2024 | 13:31
Razbijen najveći lanac prevara preko pozivnih centara

U današnjem saopštenju navodi se da je policija u BiH, Njemačkoj, Albaniji, na Kosovu i Metohiji i Libanu ujutru 18. aprila sprovela racije u 12 pozivnih centara, koji su označeni kao izvor nekoliko hiljada prevara koje su vršene na dnevnoj bazi.

Tokom operacije nazvane "Pandora" privedeno je 21 lice, od ukupno 39 osumnjičenih.

Operacija je započeta nakon što je blagajnik banke u njemačkom gradu Frajburgu u decembru primijetio nešto sumnjivo kada je jedna osoba zatražila da podigne 100.000 evra u gotovini, nakon čega se ispostavilo da je taj klijent žrtva prevare "lažnih policajaca".

Klijent je obavijestio policiju, koja je spriječila prevaru i uhapsila lice koje je pokušalo da prevari klijenta. Policija je nakon toga počela da prisluškuje linije pozivnog centra.

Istražioci su ubrzo otkrili da je u samo 48 časova izvršeno 28.000 lažnih poziva sa telefona koje su koristili prevaranti.

Usljed proširenja istrage i njene kompleksnosti, stručnjaci su počeli da prate pozive u BiH, na Kosovu i Metohiji, u Albaniji i Libanu. Utvrđeno je da je većina "sakupljanja dugova" vršena iz BiH, dok su lažni pozivi u vezi sa elektronskim bankarstvom vršeni sa teritorije Kosova i Metohije. Kada se radi i investicijama, prevaranti su uglavnom djelovali iz Albanije, dok su se platnim karticama "bavili" prevaranti iz Libana.

Njemački istražioci uspjeli su da prate prave razgovore iz raznih pozivnih centara, u realnom vremenu.

Više od 7.500 poziva presretnuto je za četiri mjeseca i spriječeno je nanošenje štete u iznosu većem od 10 miliona evra.

Osim sprečavanja krivičnog djela, istražioci su uspjeli da lociraju adrese sa kojih su vršeni pozivi. Nakon prikupljenih informacija o brojevima telefona, vlasnicima i tehničkoj infrastrukturi kao što su serveri, plan je bio da se obori cjelokupna infrastruktura pozivnih centara. Evropol je pružao analitičku podršku u istrazi.

U akciji je učestvovalo više od 60 njemačkih policajaca, uz podršku nekoliko stotina kolega iz BiH, sa Kosova i Metohije, iz Albanije i Libana.

(Srna) Foto: Wikepedia/Ilustracija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Znači

02.05.2024 18:46

Klijent pokušao da digne 100.000 eura, posle se ispostavilo da je žrtva lažnih policajaca, posle ,klijent obavjestio policiju koja je spriječila prevaru i uhapsila osobu koja je pokušala da prevari klijenta . Nema šanse, da se ovako nešto ovde desi, ovde niko ne vjeruje pravoj policiji a lažnu da ne pominjemo .

ODGOVORITE
Name

Miroslav

02.05.2024 21:24

Normalan i obican svet, nema sta dignuti sa bankovnog racuna, lopovi mimaju, ako njih i prevare neka, jer su i oni nekoga prevarili ka su stekli takj velike pare.