Разбијен највећи ланац превара преко позивних центара

- Власти Њемачке су, уз помоћ Европола, разбиле досад највећи ланац превара преко позивних центара у земљама Балкана, укључујући БиХ, и Либана, објавио је данас Европол.

Свијет 02.05.2024 | 13:31
Разбијен највећи ланац превара преко позивних центара

У данашњем саопштењу наводи се да је полиција у БиХ, Њемачкој, Албанији, на Косову и Метохији и Либану ујутру 18. априла спровела рације у 12 позивних центара, који су означени као извор неколико хиљада превара које су вршене на дневној бази.

Током операције назване "Пандора" приведено је 21 лице, од укупно 39 осумњичених.

Операција је започета након што је благајник банке у њемачком граду Фрајбургу у децембру примијетио нешто сумњиво када је једна особа затражила да подигне 100.000 евра у готовини, након чега се испоставило да је тај клијент жртва преваре "лажних полицајаца".

Клијент је обавијестио полицију, која је спријечила превару и ухапсила лице које је покушало да превари клијента. Полиција је након тога почела да прислушкује линије позивног центра.

Истражиоци су убрзо открили да је у само 48 часова извршено 28.000 лажних позива са телефона које су користили преваранти.

Усљед проширења истраге и њене комплексности, стручњаци су почели да прате позиве у БиХ, на Косову и Метохији, у Албанији и Либану. Утврђено је да је већина "сакупљања дугова" вршена из БиХ, док су лажни позиви у вези са електронским банкарством вршени са територије Косова и Метохије. Када се ради и инвестицијама, преваранти су углавном дјеловали из Албаније, док су се платним картицама "бавили" преваранти из Либана.

Њемачки истражиоци успјели су да прате праве разговоре из разних позивних центара, у реалном времену.

Више од 7.500 позива пресретнуто је за четири мјесеца и спријечено је наношење штете у износу већем од 10 милиона евра.

Осим спречавања кривичног дјела, истражиоци су успјели да лоцирају адресе са којих су вршени позиви. Након прикупљених информација о бројевима телефона, власницима и техничкој инфраструктури као што су сервери, план је био да се обори цјелокупна инфраструктура позивних центара. Европол је пружао аналитичку подршку у истрази.

У акцији је учествовало више од 60 њемачких полицајаца, уз подршку неколико стотина колега из БиХ, са Косова и Метохије, из Албаније и Либана.

(Срна) Фото: Wикепедиа/Илустрација

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Значи

02.05.2024 18:46

Клијент покушао да дигне 100.000 еура, после се испоставило да је жртва лажних полицајаца, после ,клијент обавјестио полицију која је спријечила превару и ухапсила особу која је покушала да превари клијента . Нема шансе, да се овако нешто овде деси, овде нико не вјерује правој полицији а лажну да не помињемо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.05.2024 21:24

Нормалан и обицан свет, нема ста дигнути са банковног рацуна, лопови мимају, ако њих и преваре нека, јер су и они некога преварили ка су стекли такј велике паре.