Kako su kumovi i zetovi uništili firmu RAOP

Propast firme „Energoinvest Rasklopna oprema“ iz Istočnog Sarajeva koja je nekada zapošljavala hiljade radnika i većinu proizvodnje izvozila na inostrano tržište, počela je 2006. godine, a do danas su na toj propasti ministarski kumovi i zetovi, ruski investitori i politički vrh Srpske zaradili oko 400 miliona maraka, tvrdi opozicija.

Republika Srpska 04.05.2024 | 19:59
Kako su kumovi i zetovi uništili firmu RAOP

Ističu da tu ne staju kriminalni planovi u vezi sa RAOP-om i da će biti nastavljeni sa starim i nekim novim akterima, Zoranom Tegeltijom, njegovim zetom i kumom Nenada Nešića.

Prije 18 godina za oko pola miliona maraka dvije trećine firme RAOP u Istočnom Sarajevu kupio je beogradski „Jugotrejd“ i za šest godina stvorio nove, milionske dugove.

Zatim je Vlada Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom pokušala da pokrene posao, ali takođe bezuspješno, pa su 2013. imovinu RAOP-a procjenjenu na 23 miliona maraka, ruski investitori kupili za tri puta manju cijenu. 2019. je Milan Keserović, zet tada ministra finansija, a sada direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zorana Tegeltije, kupio akcije od Rusa za samo 6 evra i postao većinski vlasnik.

Nedugo zatim je u požaru uništen dio imovine preduzeća.

"Kako i zašto? Kako može izbiti požar gdje je struja isključena? Gdje nama nekog zapaljivog materijala?", pita član Predsjedništva Narodnog fronta Slađana Jašarević, jer kako dodaje, sve ono što je bilo vrijedno, sve mašine i kablovi, prodati su firmama koje se bave otkupom starog željeza.

"200.000 metara kvadratnih zemljišta u centru Istočnog Sarajeva, mašine, hale, sve je to propalo. 400 miliona je izvučeno, podijeljeno između vrha Republike Srpske i navodnih ruskih investitora, a radnici kolateralna šteta", naglašava Jašarević.

Ni stečaj koji je okončan prije dvije godine nije pomogao radnicima, pa njih oko dvjesto do danas nije dobilo plate, niti su im uplaćeni doprinosi...

Sa druge strane, nastavak profitiranja na propasti RAOP-a, sa svojim zetom, a uz neke nove kumove, planira Zoran Tegeltija, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

"Prošle godine sam najavio da će pokušati sa Sokoca da prenese sjedište carinske ispostave u Istočno Sarajevo i da će Tegeltija kupiti prostorije u popaljenom i opustošenom RAOP-u i očigledno im je ta najava donekle pomutila planove.

Sada Tegeltija želi da uradi to isto, samo da nađe posrednika i prema mojim saznanjima planira se angažovati firma "Legend" koja je u vlasništvu braće Lučić, od kojih je jedan procesuiran za kriminal kao ministar u Savjetu ministara, a inače su kumovi Nenada Nešića.

Firma "Legend" je kupila dio RAOP-a koji se planira prodati Upravi za indirektno oporezivanje i oni će poslužiti kao posrednici da Tegeltija javni novac prebaci zetovima, ali da se "provoza" preko firme "Legend", da se prikrije ta nevjerovatna zloupotreba i bezakonje", ističe Vukanović.

"To su vrlo mutni poslovi", kaže Jašarević i dodaje da se ne radi samo samo o zloupotrebi položaja, nego očiglednom kriminalu. "Ovo što se dešavalo sa RAOP-om u poslijeratnom periodu slobodno možemo nazvati udruženim zločinačkim poduhvatom", naglašava član Predsjedništva Narodnog Fronta.

Iz lokalnog SDS-a smatraju da propast i rasprodaja RAOP-a potvrđuju da u SNSD-u misle isključivo na profit njima bliskih moćnika.

"Njih samo zanima preprodaja zemljišta i mahinacije. Njima nisu u interesu veliki proizvodni pogoni, privreda i slično, već samo brza zarada putem preprodaje zemljišta.", kaže Stefan Ignjatović, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Istočno Novo Sarajevo.

Jedan od prvih investitora u ovo preduzeće Rus Dmitri Kuznjecov za portal Capital je ispričao da je do 2020. godine rasprodajom imovine izvučeno više od 280 miliona maraka iz RAOP-a koje su podijelili pojedinci iz Republike Srpske i ruski investitori.

Do danas u Srpskoj nije pokrenuta nijedna istraga na osnovu tvrdnji Kuznjecova. On je prije četiri godine rekao i da sve u vezi sa pljačkom RAOP- a istražuje ruska Federalna služba bezbjednosti, ali ni ta istraga do danas nije dala vidljive rezultate.

(BN) Foto: BN

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

00

04.05.2024 20:13

Sve sto su borci i narod sa uvali u ratu,,,, iz ilidje su masline iz raznih firmi preseljenje u tzv s. Sarajevo,,,, ginuli da sacuvaj imovinu, danas je sve prodato na otpad, da bi se banda obogatilaprodajom zemlje,,,, prave stanove,,,, lukavica je ponovo prigradsko naselje sarajeva,,,,, jer nije dovoljno praviti samo stanove,,,,, a gdje narod radi,,,,,,,,, uglavnom u sarajevu,,,,,, izuzev lezihljebovica u opstina a, vodovodu, itd, itd,,

ODGOVORITE
Name

Idealno

04.05.2024 21:59

Tako ti je i Doboj, grad u gradnji i razvoju...ali samo se zgradurine prave a autobusi voze te srecne dobojlije na posao u Federaciju...

Name

Milko

04.05.2024 22:25

Ti isti borci su prodali glas i budućnost svoje djece za 100 konvertibilnih maraka. Nisu se ove lopine same izabrale, za njih je glasao neko.

Name

Raso

04.05.2024 20:39

Nemojte tako...to su srbende...sve za Srpsku....

ODGOVORITE
Name

Ivanka

05.05.2024 09:20

Ma sve za srpsku ako treba ginuti sirotinjo gini, a mi na čelu ćemo krasti, pogledajte ih izgledaju dobro popunjeno kad jedi na vaš račun sirotinjo. Ma vama dosta sendvić i u autobuse na gladanje i na proteste.

Name

Dekanapr pskasr

04.05.2024 20:52

A sta ocekivsti od drumskih tatova? Promijenite ime u lopovski blatnjak. Neko ima plesnjak, a eto srbi imaju lopovski blatnjak. Pa uzivajte, kad niste pametni.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

04.05.2024 21:04

Kao i sve ostalo. Sve po receptu sekte i dezertera. Ima mili Bog, na kraj on rasuđuju.

ODGOVORITE
Name

Ambasador

04.05.2024 21:13

Niste preseljavali već pljačkali

ODGOVORITE
Name

Biljana

04.05.2024 21:38

Naš narod je toliko politički glup i zaostao, da Burlo i ekipa mogu da sve opljačkaju i otmu, dovoljno je da dok kradu samo govore "stranci hoće da nam otmu RS", "u Srebrenici se nije desio genocid", "nećemo da dišemo isti vazduh sa muslimanima" i kojekakve slične gluposti. Prema tome, pljačkaj Burlo, pljačkaj Nešiću, pljačkaj Pavgord, pljačkaj Tegeltija, pljačkaj Zorane Debeli, pljačkaj Elek, pljačkajte lopovi stoku koja ćuti i trpi. A Vukana pljujte jer je pošten i naivan.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

05.05.2024 11:45

Konobaru poznat ti je rukopis. Black lives mether.

Name

US

04.05.2024 22:31

Tako će isto zavrsiti i zvornička Alumina, banda na čelu sa Gocijem, Debelim, Dodikom i Tegeltijom otpustila je više od 400 radnika u poslednjih pola godine

ODGOVORITE
Name

Marko Kraljević

04.05.2024 23:00

Zetovi i djeca Zorana Tegeltije i Želje Kovačevića se ugledali na ovu dvojicu i uništili najperspektivniju fabriku u Republici Srpskoj. Koja je iz rata izašla čitava, neoštećena. Uzeli od IRB-a višemilionski kredit, koji naravno nisu vratili. Ostavili iza sebe pustoš, radnike bez posla. Imaju li ti ljudi imalo stida ?

ODGOVORITE
Name

Zoran Banja Luka

05.05.2024 09:50

Bravo,Biljana.

Name

Srpski zet

05.05.2024 00:40

Zato sad zetovi Keserovic zive u vilama na Dedinju i imaju stanove u Moskvi...

ODGOVORITE
Name

Micko

05.05.2024 00:43

Ako sam dobro razumio, rusi su dali 8 milona evra za nesto sto vrijedi 23 miliona. I ok, dobilo se sto se dobilo, taj ko je to prodao za te pare neka odgovara pred sudom. Ali ne kapiram, kakve veze ima sto je Tegeltijin zet kupio ruske akcije za 6 evra.Pa ovde su onda rusi u gubitku a ne u dobitku.Znaci,u ovom lancu treba da odgovara ovaj prvi, a ne ovi poslije njega....

ODGOVORITE
Name

Olivera

05.05.2024 08:35

Sve sami Miskovci ,Avrami Gojici ,Golje Acimovici Joce Trte ..Malo im je sto su pokrali armaturu gh16/15..

ODGOVORITE
Name

Istrage

05.05.2024 11:03

Milanoviću,Tegeltija sve banda pljačkaša?!

ODGOVORITE
Name

Odvratna njuška Tegwltije

05.05.2024 11:05

Hapsi gjvna i oduzimaju imovinu pa do juče nisu imali ništa a vidi ih danas stanove po tri četri i milijarde maraka na računima i kešu sve drvenastih i patriota fuj gade mi se !

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2024 19:15

Taj Telgetija i njegovi sa gubicima su najveći lopovi u BiH. Najveći.