Srpska izgubila stotine miliona maraka, a niko neće odgovarati

Republika Srpska izgubila je u dvije arbitraže sa slovenačkim firmama 335 miliona KM, a za to po svemu sudeći niko neće odgovarati.

Republika Srpska 09.05.2024 | 07:52
Srpska izgubila stotine miliona maraka, a niko neće odgovarati

Podsjećamo, polovinom prošle godine odlukom Arbitražnog vijeća u Beogradu  Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“ naloženo je da na ime naknade štete za neisporučenu struju „Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring“ isplati 245 miliona KM te da im isporučuje trećinu struje koju proizvede.

Tek što su početkom ove godine uspjeli sa Slovencima da dogovore otplatu duga u narednih sedam godina, Srpsku je ovih dana dočekala nova arbitražna odluka kojom je obavezana da drugom slovenačkom preduzeću „Viaduct“ isplati 90 miliona KM.

Iako se iz Vlade o ovoj odluci još nisu oglasili, nameću se dva pitanja na koja bi svakako morali odgovoriti.

Pitanje je kako će sve prazniji budžet, koji je već opterećen obavezama koje ne može da ispuni platiti ovaj novi dug i drugo, možda i važnije pitanje, je da li će neko odgovarati zbog ovih arbitraža.

Popović: Imam osjećaj da oni od toga imaju određene koristi

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović za CAPITAL kaže da bi u slučaju „Vijadukta“ resorni ministar i predsjednik Vlade koji su sklapali i raskidali taj ugovor morali da odgovaraju, dok u slučaju RiTE „Ugljevik“ smatra da Slovencima nije odmah trebao da bude plaćen dug dok se ne riješe svi međusobni odnosi.

„Ako je Vlada donijela odluku odgovoran je premijer i resorni ministar za zaključenje štetnog ugovora. Pitanje odgovornosti mora da bude na maksimalno visokom nivou jer će oni ovakvim postupanjem ekonomski uništiti Republiku Srpsku.

Mi smo upozoravali na obje arbitraže. Slovenci su donijeli odluku o prekidu primjene Sporazuma o sukcesiji dok se ne potpiše bilateralni sporazum.

Oni nama nisu izmirili obaveze po staroj deviznoj štednji i niz drugih obaveza. Prema tome i kada je donesena arbitražna odluka nismo trebali odmah dogovarati sa njima izmirenje duga dok se ne riješe ta pitanja“, smatra Popović.

Kada je u pitanju arbitraža sa „Vijaduktom“ kaže da se radi o klasičnom zaključenju štetnog ugovora.

„To nije ni čudno kada vidimo ko sve i sa kakvim fakultetima radi na tim ugovorima i kako dolaze na te pozicije. Predsjednik Vlade je odgovoran po zakonu za ono što Vlada radi, kao i resorni ministar, ne može on da se izvlači na račun Vlade. Imam osjećaj da oni to namjerno čine i da od toga imaju određene koristi. Tužilac bi morao da reaguje na takve stvari“, istakao je Popović.

Gavran: U BiH nikada niko ne odgovara čak ni funkcijom, a kamoli krivično

Advokat Miljkan Pucar takođe kaže da bi za ove arbitraže itekako neko trebalo da odgovara, ali da je još bitnije da se napravi sistem da do takvih ugovora ne dođe.

„Naime, veoma je opasno kada u takvim velikim sporovima ugovarate arbitražu. Pitanje je da li ljudi koji kontrolišu te ugovore znaju sva pravila koja se primjenjuju na arbitražama, jer nije isto ako ugovorite arbitražu u Beču, Parizu, Beogradu ili Vašngtonu. Druga stvar koja je vrlo bitna je zašto je došlo do raskida ugovora, odnosno pokretanja arbitraže“, kazao je Pucar.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da je izbjegavanje odgovornosti sasvim očekivano i tipično za vlasti u BiH i da praktično nikada niko ne odgovara čak ni funkcijom, a kamoli krivično ili materijalno za štetu nanesenu budžetu ili javnoj imovini.

„Naravno da je to neprihvatljivo, ali nije nikakav izuzetak, a kod dugotrajnih procesa kao što su arbitraže se vrlo elegantno odgovornost može prebacivati na “nekoga ranijeg”.

Isti političari koji su maltene ismijavali ove arbitraže sada se prave ludi i pravdaju kako je rezultat odličan jer je iznos mogao biti i veći“, kaže Gavran.

Dodao je da je bilo i bezbroj sličnih slučajeva kada se neko nezakonito smijeni ili otpusti u javnom sektoru pa ga sud vrati na posao i isplaćuje mu se odšteta ili kada se potroši ogroman novac na sudske procese koji završe isplatama štete okrivljenima.

„Jednostavno nikada niko ne odgovara i zato se upravo ove štete i dešavaju“, kaže Gavran i dodaje da je nevjerovatno da se smijeni generalni direktor javnog preduzeća zbog loših rezultata, a onda imenuje za savjetnika novog.

(Capital

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Krcun

09.05.2024 08:10

Milioni se opraštaju i otpisuju, za metar drva - zatvor, a za RTV pretplatu ti nose nameštaj iz kuće.

ODGOVORITE
Name

c

09.05.2024 09:24

Tako je kada osvojiš izbore kod seljaka na balkanu.

Name

Strahinja

09.05.2024 09:40

Sve ce to Federacija na doknaditi,,, Mi u RS nemamo nista osim svakodnevnih podizanja kredita lagodnog zivota dinastije na vlasti i masovnog odlaska mladih u EU.

Name

Re

09.05.2024 10:02

Sve su to djela sekte i njenih poltrona. Puna im usta Srpske, a djela govore suprotno. Spasi Bože ovaj narod od sekte!

Name

Re

09.05.2024 12:38

Sve je ovo do naroda! Prije par dana je objavljeno da je RS izgubila spor u Londonu za ovih 90 mil. i svi osuli drvlje i kamenje na Britaniju i sud u Londonu, kao, šta bi drugo zapadni kolonisti i uradili jer mrze Srbe, kao da su nas oni tjerali na ove ugovore! Evo ovaj prvi spor presuđen u BG! Šta sada? Narod je nazadovao, prilično je neobrazovan i zaglupljen. Reaguje na prvu, kao primati! Ovakav narod bi svaki diktator poželio imati!

Name

Re Popović

09.05.2024 12:51

Pa normalno da imaju koristi naši ministri što su potpisali štetne ugovore.Nisu ga potpisali za dobrobit RS već za svoju ličnu. Međutim ništa nisu smjeli potpisati bez Baje.On je u punom talu a ovi dobijaju mrvice.Ako ikad crveni izgube i odu sa vlasti ove što su potpisivali štetne ugovore treba nabijati na kolac.Za opomenu.

Name

Borac

09.05.2024 12:59

Sve se vrti oko engleskog studenta djokica.

Name

Василије 1

09.05.2024 13:18

Намјерно закључен штетни уговор са словеначком фирмом Viaduct d.o.o. из Пирана, која нема запослених, нема пословног простора, којој је сва имовина поштанско сандуче и која је успјела склопити уговор о градњи ХЕ на Врбасу. Сву штету из овога намјерно склопљеног штетног уговора би морао сносити Жељко Ковачевић и његов премијер, те мафијаши из Краљева.

Name

benito

09.05.2024 13:21

Eto, kako kaze Predsjednik na mitingu, “ostala je jos samo borba da se RS otcijepi od BH” zatvoren citat. Mislim da će to riješiti sve probleme!!!

Name

Panjik

09.05.2024 08:16

ZATO JE RUDONJA SA SVOJIM JEHOVINIM SVJEDOCIMA SACINIO ZAKON DA MU NEMOZE NITKO NISTA,DOK JEDNI PALE KURAN BURLE OTVARA DZAMIJU LAZOV

ODGOVORITE
Name

Bajkan

09.05.2024 10:33

Burle i takvi kao on ju je i srušio!!

Name

Fjo

09.05.2024 08:35

Pa znate li vi da je RS nastala na šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH? Tamo nema pomena o ekonomiji, samo razgranicenje od drugih naroda u Bosni i stroga izolacija. Zato i zivimo republiku prema tim idejama.

ODGOVORITE
Name

Analitičar

09.05.2024 08:40

Niste u pravu, to je sve “patriota” do “patriote” inčine “srpsku reprezentaciju” koja brani Republiku Srpsku od stranih ali i domaćih lopva i izdajnika!

ODGOVORITE
Name

Огло

09.05.2024 08:40

А наше службе мртвијем сном спавају.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.05.2024 12:07

Ko postavlja kadrove po službama?!

Name

Pravo

09.05.2024 08:42

Za sve isto vidi se iz priloženog svaki prekršaj neko je odgovoran jedino vladajuci nisu oni mogu da ti urade šta požele i ujeo vuk magarca

ODGOVORITE
Name

Србо

09.05.2024 08:48

Нормално да нико неће одговарати, колико је пропуста имао у својим министарствима, Петар Ђокић, нити је одговарао, нема ни појма о његовој смјени од стране Додика кои се за све пита а ни моралне одговорности да поднесе оставку јер је губитак велики.

ODGOVORITE
Name

Sale zv

09.05.2024 08:55

Nesposobni rukovodioci a možda i djelje keša ili ugradnja u presudu. Zašto ne prenosite paradu ?

ODGOVORITE
Name

Nikola

09.05.2024 09:13

Otkud ministrima stotine miliona kapitala? Sistemski se pljačka i narod i država

ODGOVORITE
Name

Kiki

09.05.2024 09:39

Sve je ovo do naroda! Prije par dana je objavljeno da je RS izgubila spor u Londonu za ovih 90 mil. i svi osuli drvlje i kamenje na Britaniju i sud u Londonu, kao, šta bi drugo zapadni kolonisti i uradili jer mrze Srbe, kao da su nas oni tjerali na ove ugovore! Evo ovaj prvi spor presuđen u BG! Šta sada? Narod je nazadovao, prilično je neobrazovan i zaglupljen. Reaguje na prvu, kao primati! Ovakav narod bi svaki diktator poželio imati!

ODGOVORITE
Name

Sve je sumnjivo

09.05.2024 09:43

U svim tim procesima neko se koristi debelo. Taj neko mrzi RS a u vlasti je iste. Sve se radi dogovorom kako opljačkati budžet a metode su različite. Strasno je da nigdje nema Tuzilastava ili ne smiju ili ništa ne znaju( kupljene diplome) tako da procesi idu bez problema. Tuzilastvo je RAK RANA Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Realan

09.05.2024 09:48

Čudi me da financijski još opstaje. Pitanje je vremena kad ce da proglase bankrot

ODGOVORITE
Name

Ah “dobri” Slovenci

09.05.2024 09:54

I u Titino vrijeme gulili su sve ostale bivse Republike, kupovali devize, koristili prebačene fabrike njima iz drugih republika ( najviše iz Srbije) a kad je zagustilo prvi poubijali vojnike JNA i otcijepili se od bratstva i jedinstva. Svaki zahtjev za pravednu sukcesiju su odugovlacili, deviznu štednju nikad nisu vratili ostalim gradjanima ( ukinuli banke) osnovali nove i nikom ništa. Evo i danas putem potkupljivih kadrova kod nas gule ostale i prave se i dalje kao oni pametni. A samo su u pitanju prevare i podvale.

ODGOVORITE
Name

Re ah dobri Slovenci

09.05.2024 23:42

Pa do koga je?Do pametnih Slovenaca, Ili pokvarenih Srba koje bira ne baš pametni narod?

Name

X

09.05.2024 10:25

To je organizovana pljacka narodnih para, to je sve u dogovoru i poslije se rastale. Sve je je to smislio diktator, ove jajare ispod nebi se usudile. Diktator je nemilosrdan kada su pare u pitanju. Ja ne znam sta bi jos trebao da uradi da bi se narod digao na noge, jer pravna drzava je zarobljena. Mafija ima svoju drzavu. Tako je bilo u Crnoj Gori ,sada su im te pare nebitne jer su iza resetaka tj. Na sigurnom

ODGOVORITE
Name

Bobi

09.05.2024 10:57

Sve mafija radi da se ugradi, a kad se desi kao sada BiH kriva?! Imal ministarstvo za ovo na drzavnoj razini i koji polipismeni sibicar je ga oteo?

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2024 13:54

Pa ne moze drug, to bi bio prenos nadleznosti jbga. Na tu foru nas pecaju 30 godina vec.

Name

Србо

09.05.2024 11:11

Нормално да нико неће одговарати,Петар Ђокић у свим министарствима а био је у многим ,направио је штету, нема одговорности, нема смјене а нема ни подношења оставке, све моралне величине.

ODGOVORITE
Name

reSrbo

09.05.2024 21:58

Griješi da Pero ima veze presudu Vijadukta,tad je Željko palio i žario i Mile ronhil. Burle je namjerno raskinuo ugovor sa Vijaduktom i sklopio dil da od presude uzme procenat a srpska neka propadne jer on tako radi za srpsku a glupi narod neka ga opet bira.

Name

AR

09.05.2024 11:23

Ova arbitraza oko RiTe Ugljevik je ponudjena za mnogo manje novca što znaju svi akteri iz RS a i Slo ,čak i novinar Vukelic iz Kapitala ali kasti to nije odgovaralo jer ih nema u toj kombinaciji pa su to odbili i zato su ovu zdušno prihvatili gdje ce biti lagano placaeno vise milijardi ,a Luka ima preko 100 miliona eura i bez ovog posla a tek sa ovim ce biti pravi namazanko jebes narod

ODGOVORITE
Name

Slo

09.05.2024 11:27

Za ovaj spor sa RiTe Ugljevik ima čovjek ugovore sve ovjerene za minimalnu cijenu i bez trecine struje i zivi u Banja Luci ali stručnjaci tj politički vrh je to odbio da bi pljackali narednih 30 god ,pitajte luku i njegovu suprugu koliko imaju na rč novca

ODGOVORITE
Name

Pacov iz rova

09.05.2024 11:32

NIIIJE IZGUBILA.BURLE JE ZBRINUO MILIJARDE A KAMOLI STOTINE DJE SIII LOOOPOVE BITANGO .

ODGOVORITE
Name

Realan

09.05.2024 11:43

Ko bih to mogao da odgovara kad su sve sudije i advokati u stranačkim rukama Dodika. MUP RS svi su Dodikovi ljudi ako nešto napraviš, neki mali problem a nisi u Dodika teško tebi a ako pokradeš nekolika miliona a kod Dodika si nema odgovornosti to je regularno po z16akonu.

ODGOVORITE
Name

Bravo BejHa!

09.05.2024 11:56

Sve je to dobro. Para je stvorena da kruzi. A to sto niko ne odgovara pokazuje da je BiH zemlja sa punim slobodama, cak iznad svakog standarda Zapada! Skoro pa komunizam!

ODGOVORITE
Name

Kimii

09.05.2024 12:22

A ministar MUP-a priča kako bi uhapsio i svezao Lagumdžiju, a ne spominje štetne ugovore po Srpsku koje će nam unuci vraćati, bitno je dizati tenzije širiti mržnju dok milioni KM nestaju u kriminalu.

ODGOVORITE
Name

Narod

09.05.2024 12:44

Rasprodaje,osiromašuje svojim neznanjem i nestručnošću,a kad se pojave u medijima,neznam se ko je pametniji i ko više voli RS.Malosutra!Biće opet ujeo vuk magarca,niko nije kriv.Ti narode trpi i pokri se po ušima jer možeš još i u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Istina

09.05.2024 13:03

Progladiti nezavisnot Republike Srpske, ostaviti dugove drzavi, proglasiti nevazecim na nasoj terotoriji. Jednostavni rjesenje!

ODGOVORITE
Name

CEKAMO

09.05.2024 13:34

ODGOVARACE, SAMO POLAKO. CIM PANU SA VLASTI IDU SUDSKI PROCESI, POSTOJE ZA SVE ODGOVORNA LICA!!! ZNA SE KO JE ODGOVORAN ZA STETNE UGOVORE!

ODGOVORITE
Name

Maxo

09.05.2024 13:47

Sve te silne i izgubljene milione nadoknaditi će nam naša bratska Srbija, koja nas nikada neće zaboraviti.

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

09.05.2024 14:11

Milioni nisu izgubljeni. Na sigurnom su.

ODGOVORITE
Name

Strasno

09.05.2024 16:35

Samo vi komentarisite a nista nemojte poduzimati sekta vidi sa kakvim narodom ima posla zato i koriste sve te milijone i smije nam se u brkove i vele koje smo mi budale i glupi narod

Name

Istina

09.05.2024 17:52

Dali iko zna koliko presuda čeka naplatu???

ODGOVORITE
Name

Milo

09.05.2024 21:37

Nije ni prvih ni poslednjih izgubljenih miliona na Rite, dijele i šakom i kapom milione na namještenim tenderima godinama i niko ne piše o tome.

ODGOVORITE
Name

Lutak iskrivljenog lica

09.05.2024 23:38

Narode! Jebo vas sav svijet tako glupe.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

10.05.2024 14:14

Pa nisu Dodik i 40 razbojnika tu, da bi odgovarali za nesto, vec su tu da im bude lijepo i da po mogucnosti kraduckaju.

ODGOVORITE