Српска изгубила стотине милиона марака, а нико неће одговарати

Република Српска изгубила је у двије арбитраже са словеначким фирмама 335 милиона КМ, а за то по свему судећи нико неће одговарати.

Република Српска 09.05.2024 | 07:52
Српска изгубила стотине милиона марака, а нико неће одговарати

Подсјећамо, половином прошле године одлуком Арбитражног вијећа у Београду  Руднику и термоелектрани „Угљевик“ наложено је да на име накнаде штете за неиспоручену струју „Електрогосподарству Словеније – развој ин инжениринг“ исплати 245 милиона КМ те да им испоручује трећину струје коју произведе.

Тек што су почетком ове године успјели са Словенцима да договоре отплату дуга у наредних седам година, Српску је ових дана дочекала нова арбитражна одлука којом је обавезана да другом словеначком предузећу „Виадуцт“ исплати 90 милиона КМ.

Иако се из Владе о овој одлуци још нису огласили, намећу се два питања на која би свакако морали одговорити.

Питање је како ће све празнији буџет, који је већ оптерећен обавезама које не може да испуни платити овај нови дуг и друго, можда и важније питање, је да ли ће неко одговарати због ових арбитража.

Поповић: Имам осјећај да они од тога имају одређене користи

Професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић за ЦАПИТАЛ каже да би у случају „Вијадукта“ ресорни министар и предсједник Владе који су склапали и раскидали тај уговор морали да одговарају, док у случају РиТЕ „Угљевик“ сматра да Словенцима није одмах требао да буде плаћен дуг док се не ријеше сви међусобни односи.

„Ако је Влада донијела одлуку одговоран је премијер и ресорни министар за закључење штетног уговора. Питање одговорности мора да буде на максимално високом нивоу јер ће они оваквим поступањем економски уништити Републику Српску.

Ми смо упозоравали на обје арбитраже. Словенци су донијели одлуку о прекиду примјене Споразума о сукцесији док се не потпише билатерални споразум.

Они нама нису измирили обавезе по старој девизној штедњи и низ других обавеза. Према томе и када је донесена арбитражна одлука нисмо требали одмах договарати са њима измирење дуга док се не ријеше та питања“, сматра Поповић.

Када је у питању арбитража са „Вијадуктом“ каже да се ради о класичном закључењу штетног уговора.

„То није ни чудно када видимо ко све и са каквим факултетима ради на тим уговорима и како долазе на те позиције. Предсједник Владе је одговоран по закону за оно што Влада ради, као и ресорни министар, не може он да се извлачи на рачун Владе. Имам осјећај да они то намјерно чине и да од тога имају одређене користи. Тужилац би морао да реагује на такве ствари“, истакао је Поповић.

Гавран: У БиХ никада нико не одговара чак ни функцијом, а камоли кривично

Адвокат Миљкан Пуцар такође каже да би за ове арбитраже итекако неко требало да одговара, али да је још битније да се направи систем да до таквих уговора не дође.

„Наиме, веома је опасно када у таквим великим споровима уговарате арбитражу. Питање је да ли људи који контролишу те уговоре знају сва правила која се примјењују на арбитражама, јер није исто ако уговорите арбитражу у Бечу, Паризу, Београду или Вашнгтону. Друга ствар која је врло битна је зашто је дошло до раскида уговора, односно покретања арбитраже“, казао је Пуцар.

Економски аналитичар Игор Гавран каже да је избјегавање одговорности сасвим очекивано и типично за власти у БиХ и да практично никада нико не одговара чак ни функцијом, а камоли кривично или материјално за штету нанесену буџету или јавној имовини.

„Наравно да је то неприхватљиво, али није никакав изузетак, а код дуготрајних процеса као што су арбитраже се врло елегантно одговорност може пребацивати на “некога ранијег”.

Исти политичари који су малтене исмијавали ове арбитраже сада се праве луди и правдају како је резултат одличан јер је износ могао бити и већи“, каже Гавран.

Додао је да је било и безброј сличних случајева када се неко незаконито смијени или отпусти у јавном сектору па га суд врати на посао и исплаћује му се одштета или када се потроши огроман новац на судске процесе који заврше исплатама штете окривљенима.

„Једноставно никада нико не одговара и зато се управо ове штете и дешавају“, каже Гавран и додаје да је невјероватно да се смијени генерални директор јавног предузећа због лоших резултата, а онда именује за савјетника новог.

(Цапитал

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Крцун

09.05.2024 08:10

Милиони се опраштају и отписују, за метар дрва - затвор, а за РТВ претплату ти носе намештај из куће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

09.05.2024 09:24

Тако је када освојиш изборе код сељака на балкану.

Name

Страхиња

09.05.2024 09:40

Све це то Федерација на докнадити,,, Ми у РС немамо ниста осим свакодневних подизања кредита лагодног зивота династије на власти и масовног одласка младих у ЕУ.

Name

Ре

09.05.2024 10:02

Све су то дјела секте и њених полтрона. Пуна им уста Српске, а дјела говоре супротно. Спаси Боже овај народ од секте!

Name

Ре

09.05.2024 12:38

Све је ово до народа! Прије пар дана је објављено да је РС изгубила спор у Лондону за ових 90 мил. и сви осули дрвље и камење на Британију и суд у Лондону, као, шта би друго западни колонисти и урадили јер мрзе Србе, као да су нас они тјерали на ове уговоре! Ево овај први спор пресуђен у БГ! Шта сада? Народ је назадовао, прилично је необразован и заглупљен. Реагује на прву, као примати! Овакав народ би сваки диктатор пожелио имати!

Name

Ре Поповић

09.05.2024 12:51

Па нормално да имају користи наши министри што су потписали штетне уговоре.Нису га потписали за добробит РС већ за своју личну. Међутим ништа нису смјели потписати без Баје.Он је у пуном талу а ови добијају мрвице.Ако икад црвени изгубе и оду са власти ове што су потписивали штетне уговоре треба набијати на колац.За опомену.

Name

Борац

09.05.2024 12:59

Све се врти око енглеског студента дјокица.

Name

Василије 1

09.05.2024 13:18

Намјерно закључен штетни уговор са словеначком фирмом Виадуцт д.о.о. из Пирана, која нема запослених, нема пословног простора, којој је сва имовина поштанско сандуче и која је успјела склопити уговор о градњи ХЕ на Врбасу. Сву штету из овога намјерно склопљеног штетног уговора би морао сносити Жељко Ковачевић и његов премијер, те мафијаши из Краљева.

Name

бенито

09.05.2024 13:21

Ето, како казе Предсједник на митингу, “остала је јос само борба да се РС отцијепи од БХ” затворен цитат. Мислим да ће то ријешити све проблеме!!!

Name

Пањик

09.05.2024 08:16

ЗАТО ЈЕ РУДОЊА СА СВОЈИМ ЈЕХОВИНИМ СВЈЕДОЦИМА САЦИНИО ЗАКОН ДА МУ НЕМОЗЕ НИТКО НИСТА,ДОК ЈЕДНИ ПАЛЕ КУРАН БУРЛЕ ОТВАРА ДЗАМИЈУ ЛАЗОВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкан

09.05.2024 10:33

Бурле и такви као он ју је и срушио!!

Name

Фјо

09.05.2024 08:35

Па знате ли ви да је РС настала на шест стратешких циљева српског народа у БиХ? Тамо нема помена о економији, само разграницење од других народа у Босни и строга изолација. Зато и зивимо републику према тим идејама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

09.05.2024 08:40

Нисте у праву, то је све “патриота” до “патриоте” инчине “српску репрезентацију” која брани Републику Српску од страних али и домаћих лопва и издајника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огло

09.05.2024 08:40

А наше службе мртвијем сном спавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.05.2024 12:07

Ко поставља кадрове по службама?!

Name

Право

09.05.2024 08:42

За све исто види се из приложеног сваки прекршај неко је одговоран једино владајуци нису они могу да ти ураде шта пожеле и ујео вук магарца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

09.05.2024 08:48

Нормално да нико неће одговарати, колико је пропуста имао у својим министарствима, Петар Ђокић, нити је одговарао, нема ни појма о његовој смјени од стране Додика кои се за све пита а ни моралне одговорности да поднесе оставку јер је губитак велики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале зв

09.05.2024 08:55

Неспособни руководиоци а можда и дјеље кеша или уградња у пресуду. Зашто не преносите параду ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

09.05.2024 09:13

Откуд министрима стотине милиона капитала? Системски се пљачка и народ и држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

09.05.2024 09:39

Све је ово до народа! Прије пар дана је објављено да је РС изгубила спор у Лондону за ових 90 мил. и сви осули дрвље и камење на Британију и суд у Лондону, као, шта би друго западни колонисти и урадили јер мрзе Србе, као да су нас они тјерали на ове уговоре! Ево овај први спор пресуђен у БГ! Шта сада? Народ је назадовао, прилично је необразован и заглупљен. Реагује на прву, као примати! Овакав народ би сваки диктатор пожелио имати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је сумњиво

09.05.2024 09:43

У свим тим процесима неко се користи дебело. Тај неко мрзи РС а у власти је исте. Све се ради договором како опљачкати буџет а методе су различите. Страсно је да нигдје нема Тузиластава или не смију или ништа не знају( купљене дипломе) тако да процеси иду без проблема. Тузиластво је РАК РАНА Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

09.05.2024 09:48

Чуди ме да финанцијски још опстаје. Питање је времена кад це да прогласе банкрот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах “добри” Словенци

09.05.2024 09:54

И у Титино вријеме гулили су све остале бивсе Републике, куповали девизе, користили пребачене фабрике њима из других република ( највише из Србије) а кад је загустило први поубијали војнике ЈНА и отцијепили се од братства и јединства. Сваки захтјев за праведну сукцесију су одуговлацили, девизну штедњу никад нису вратили осталим градјанима ( укинули банке) основали нове и ником ништа. Ево и данас путем поткупљивих кадрова код нас гуле остале и праве се и даље као они паметни. А само су у питању преваре и подвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ах добри Словенци

09.05.2024 23:42

Па до кога је?До паметних Словенаца, Или покварених Срба које бира не баш паметни народ?

Name

X

09.05.2024 10:25

То је организована пљацка народних пара, то је све у договору и послије се растале. Све је је то смислио диктатор, ове јајаре испод неби се усудиле. Диктатор је немилосрдан када су паре у питању. Ја не знам ста би јос требао да уради да би се народ дигао на ноге, јер правна дрзава је заробљена. Мафија има своју дрзаву. Тако је било у Црној Гори ,сада су им те паре небитне јер су иза ресетака тј. На сигурном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

09.05.2024 10:57

Све мафија ради да се угради, а кад се деси као сада БиХ крива?! Имал министарство за ово на дрзавној разини и који полиписмени сибицар је га отео?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2024 13:54

Па не мозе друг, то би био пренос надлезности јбга. На ту фору нас пецају 30 година вец.

Name

Србо

09.05.2024 11:11

Нормално да нико неће одговарати,Петар Ђокић у свим министарствима а био је у многим ,направио је штету, нема одговорности, нема смјене а нема ни подношења оставке, све моралне величине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реСрбо

09.05.2024 21:58

Гријеши да Перо има везе пресуду Вијадукта,тад је Жељко палио и жарио и Миле ронхил. Бурле је намјерно раскинуо уговор са Вијадуктом и склопио дил да од пресуде узме проценат а српска нека пропадне јер он тако ради за српску а глупи народ нека га опет бира.

Name

АР

09.05.2024 11:23

Ова арбитраза око РиТе Угљевик је понудјена за много мање новца што знају сви актери из РС а и Сло ,чак и новинар Вукелиц из Капитала али касти то није одговарало јер их нема у тој комбинацији па су то одбили и зато су ову здушно прихватили гдје це бити лагано плацаено висе милијарди ,а Лука има преко 100 милиона еура и без овог посла а тек са овим це бити прави намазанко јебес народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сло

09.05.2024 11:27

За овај спор са РиТе Угљевик има човјек уговоре све овјерене за минималну цијену и без трецине струје и зиви у Бања Луци али стручњаци тј политички врх је то одбио да би пљацкали наредних 30 год ,питајте луку и његову супругу колико имају на рч новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

09.05.2024 11:32

НИИИЈЕ ИЗГУБИЛА.БУРЛЕ ЈЕ ЗБРИНУО МИЛИЈАРДЕ А КАМОЛИ СТОТИНЕ ДЈЕ СИИИ ЛОООПОВЕ БИТАНГО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

09.05.2024 11:43

Ко бих то могао да одговара кад су све судије и адвокати у страначким рукама Додика. МУП РС сви су Додикови људи ако нешто направиш, неки мали проблем а ниси у Додика тешко теби а ако покрадеш неколика милиона а код Додика си нема одговорности то је регуларно по з16акону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво БејХа!

09.05.2024 11:56

Све је то добро. Пара је створена да крузи. А то сто нико не одговара показује да је БиХ земља са пуним слободама, цак изнад сваког стандарда Запада! Скоро па комунизам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кимии

09.05.2024 12:22

А министар МУП-а прича како би ухапсио и свезао Лагумџију, а не спомиње штетне уговоре по Српску које ће нам унуци враћати, битно је дизати тензије ширити мржњу док милиони КМ нестају у криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

09.05.2024 12:44

Распродаје,осиромашује својим незнањем и нестручношћу,а кад се појаве у медијима,незнам се ко је паметнији и ко више воли РС.Малосутра!Биће опет ујео вук магарца,нико није крив.Ти народе трпи и покри се по ушима јер можеш још и у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.05.2024 13:03

Прогладити независнот Републике Српске, оставити дугове дрзави, прогласити невазецим на насој тероторији. Једноставни рјесење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЕКАМО

09.05.2024 13:34

ОДГОВАРАЦЕ, САМО ПОЛАКО. ЦИМ ПАНУ СА ВЛАСТИ ИДУ СУДСКИ ПРОЦЕСИ, ПОСТОЈЕ ЗА СВЕ ОДГОВОРНА ЛИЦА!!! ЗНА СЕ КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА СТЕТНЕ УГОВОРЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

09.05.2024 13:47

Све те силне и изгубљене милионе надокнадити ће нам наша братска Србија, која нас никада неће заборавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

09.05.2024 14:11

Милиони нису изгубљени. На сигурном су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

09.05.2024 16:35

Само ви коментарисите а ниста немојте подузимати секта види са каквим народом има посла зато и користе све те милијоне и смије нам се у бркове и веле које смо ми будале и глупи народ

Name

Истина

09.05.2024 17:52

Дали ико зна колико пресуда чека наплату???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

09.05.2024 21:37

Није ни првих ни последњих изгубљених милиона на Рите, дијеле и шаком и капом милионе на намјештеним тендерима годинама и нико не пише о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лутак искривљеног лица

09.05.2024 23:38

Народе! Јебо вас сав свијет тако глупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

10.05.2024 14:14

Па нису Додик и 40 разбојника ту, да би одговарали за несто, вец су ту да им буде лијепо и да по могуцности крадуцкају.

ОДГОВОРИТЕ